kilka pytań praktycznych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kilka pytań praktycznych

Postprzez -nowy- » środa 14 października 2009, 10:20

Jak w temacie - mam kilka istotnych pytań dla upewnienia się.
1)gdy jest jeden pas ruchu w danym kierunku oddzielony linią ciągłą od pasa w przeciwnym kierunku lub podwójną ciągłą(droga jednojezdniowa dwukierunkowa), to czy dobrze myśle, że można najechać/przejechać przez ciągłą w celu wyprzedzenia pojazdu niemającego silnika - chodzi mi konkretnie o rower ?
2)http://img2.vpx.pl/up/20091014/skrzyzowanie00530.jpg
załóżmy wbrew rysunkowi, że droga głowna przebiega tak, jak jedzie tramwaj, a rowerzysta i ten pojazd (załóżmy że nie jest uprzywilejowany) mają znaki stop. WTEDY pierwszeństwo przy skręcie w lewo, tak jak zaznaczyłem miałby pojazd D (tzn. musiałby ustąpić tylko tramwajowi i pojazdom na drodze głównej z przeciwnego kierunku.) W czym problem - co, gdyby był duży ruch, pojazd D stał już na torach (ale nie było tramwaju). Czy pojazd E zgodnie z przepisami może zablokować drogę pojazdowi D wiedząc, że postój w miejscu na drodze będzie trwał długo, ze względu właśnie na duży ruch, bo przed nim jest mnóstwo skręcających też w lewo pojazdów, czy powinien zostawić miejsce na skrzyżowaniu? http://img2.vpx.pl/up/20091014/skrzyzowanie00530.jpg
-nowy-

Postprzez s0wa » środa 14 października 2009, 10:35

1) Chyba jednak nie możesz. Możesz go wyprzedzić jedynie o ile zachowasz bezpieczną odległość oraz nie wyjedziesz poza pasy.
2) Skrzyżowanie dla mnie nie czytelne więc nie pomogę.
Pozdrawiam
s0wa

Postprzez BOReK » środa 14 października 2009, 10:40

Rowerzystę możesz wyprzedzić tylko po znaku B-25 "Zakaz wyprzedzania", bo rower nie jest pojazdem silnikowym wielośladowym, czego wymaga definicja znaku. W innych przypadkach - przed przejściem, przekraczając ciągłą i tak dalej - nie ma takiej opcji. Skrzyżowanie rozrysuj choćby w paincie, są też w sieci serwisy dające możliwość zaaranżowania sytuacji drogowej.
BOReK

Postprzez -nowy- » środa 14 października 2009, 18:49

ale to proste pytanie w tym ptk. 2 - czy auta na drodze głównej mogą zablokować wyjazd z torów dla skręcających , czy nie?
opisałem to i narysowałem dość jasno
-nowy-

Postprzez scorpio44 » czwartek 15 października 2009, 14:45

-nowy- napisał(a):opisałem to i narysowałem dość jasno

Niestety nie na tyle, żebym mógł udzielić Ci odpowiedzi. :) Spróbuj jaśniej, a przy okazji załóż w tym celu nowy wątek.

Regulamin napisał(a):7. Temat wątku powinien być odpowiednio sformułowany i powinien jednoznacznie określać jego treść. Jeden wątek - jeden temat. Tematy typu "Kilka pytań....", "Pomocy", "Ważne pytanko", "Pytanie" itp. będą blokowane lub usuwane.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze