"prymitywne" skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Radosna » środa 23 września 2009, 21:52

Wszystko zależy od tego jak długo będzie zielone - tylko jak to przewidzieć ? :) Ja z reguły jeśli stoję jako 1, 2 wjeżdżam na skrzyżowanie, puszczam tych z przeciwka i spadam. Wszystko jest kwestią wyczucia. Jeśli widzę, że z przeciwka jest pusto, to nawet jeśli jestem 3 też wjeżdżam, bo wiem, że to skrzyżowanie będę mogła opuścić - a przy tym, jeśli się poprzedzające samochody bedą sprawnie zbierać spod świateł, to i ten 4 zdąży dzięki temu na zielonym przejechać.
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

hmmm

Postprzez sjakubowski » piątek 25 września 2009, 14:28

agaciaa napisał(a):no właśnie z początku tak stałam, ale egzaminator mi później powiedział, że gdyby nie ta "L" na górze to na bank w życiu ci co za mną stali, by mnie obtrąbili, bo nie wolno tak stać jak jest zielone światło....

Nie wolno stać jak jest zielone światło?
A od kiedy zielony sygnalizator S-1 nakazuje nam kontynuowanie jazdy???
Rozumiem, kwestię utrudniania ruchu, ale skoro chcemy wykonać manewr np. skrętu w lewo, a wjeżdżając na skrzyżowanie, nie jesteśmy go w stanie opuścić, to stoimy przed sygnalizatorem sygnalizując zamiar skrętu w lewo i koniec kropka. Przecież na przejściu dla pieszych nie będziemy stać, natomiast za sygnalizatorem i za przejściem dla pieszych (jeśli się mieścimy), również jest błędnie, ponieważ poprzez niewidoczność sygnalizatora S-1, naruszamy Art. 3.1.

Oczywiście mówię czysto teoretycznie, bo praktyka jest oczywiście inna (i czasem dobrze).
sjakubowski

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze