Zajmowanie pasa ruchu, sygnalizowanie...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zajmowanie pasa ruchu, sygnalizowanie...

Postprzez Nadzienie » wtorek 01 września 2009, 20:05

Ostatnio zrobił mi się mały mętlik w głowie i muszę sobie jakoś to wszystko poukładać, prosiłbym o odpowiedzi na te pytania:

1)
Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Czy jest jakiś przepis mówiący o tym, że po skręcie na skrzyżowaniu (na którym są oznaczone pasy ruchu) mogę zając mimo wszystko lewy pas bo tak jest mi wygodniej i bezpieczniej? Nawet jak nie zamierzam potem skręcić w lewo i prawy pas jest wolny?

Edit.(odpowiedz)
Cytat z podręcznika kierowcy pana Henryka Próchniewicza:
"Przepisy nie mówią nic o miejscu jakie powinien zająć kierujący w końcowej fazie manewry na jezdni drogi poprzecznej.Może to być dowolny pas ruchu na prawej połowie jezdni poprzecznej, jednak pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności i nieutrudniania ruchu innym korzystającym z drogi."

Czyli odpowiedziałem sobie sam: Mogę zająć pas jaki chce ale muszę go jak najszybciej zmienić na prawy. Chyba, że prawy jest zajęty lub skręcam w lewo.

Proszę o zweryfikowanie tej odpowiedzi.

2)Czy jeśli pasy ruchu są wyznaczone a ich szerokość jest na tyle duża, że zmieszczą się tam 2 rzędy pojazdów wielośladowych to mogą one się tak tam poruszać? Czy pojazd oznaczony "?" musi sygnalizować omijanie pojazdu "A", zmieni pas ruchu? Czy pojazd "B" musi w tej sytuacji sygnalizować zamiar powrotu do prawej krawędzi? Czy to może być tak, że są wyznaczone 2 pasy a na każdym z wyznaczonych pasów są jeszcze 2 niewyznaczone?

Obrazek

3) Czy muszę sygnalizować wyprzedzanie w takiej sytuacji?

Obrazek

Bardzo bym prosił o odpowiednie artykuły i ustawy.
Nadzienie

Postprzez mk61 » wtorek 01 września 2009, 20:47

Ad. 2) Tak, tak, tak, tak.
Ad. 3) Tak.

Edycja: artykuły i ustawy postaram się za chwilę dopisać.

Edycja 2:
Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo,
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając poza skrzyżowaniem zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Ostatnio zmieniony wtorek 01 września 2009, 21:00 przez mk61, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Nadzienie » wtorek 01 września 2009, 20:56

Byłbym bardzo wdzięczny. mk61 jechałeś kiedyś po tak szerokim wyznaczonym pasie ruchu żeby zmieściły się spokojnie na nim, z zachowaniem bezpiecznej odległości, 2 pojazdy?
Nadzienie

Postprzez mk61 » wtorek 01 września 2009, 21:01

Tak, jechałem.

Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
1) przy wymijaniu zachować bezpieczny odstęp od wymijanego pojazdu lub uczestnika ruchu, a w razie potrzeby zjechać na prawo i zmniejszyć prędkość lub zatrzymać się,
2) przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcania w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony,

Nie mogę znaleźć informacji na temat tego, że jeśli pasy nie są wyznaczone, a szerokość pozwala, to dopuszcza się (a nawet nakazuje) "zrobić" z tego 2 pasy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Nadzienie » wtorek 01 września 2009, 21:09

mk61 ale ja tutaj nic o wymijaniu nie wspominałem. To co mi zacytowałeś jak ma się do moich pytań?

Co do mojego pytania z sygnalizowaniem (pyt 2 i 3) To muszę to sygnalizować bo porostu zmieniam pas ruchu? Nieoznakowany ale mimo wszystko pas ruchu. A jeśli bd taka sytuacja, że tego pasa ruchu nie zmieniam i mogę bezpiecznie (delikatnie skręcając) ominąć pojazd to nie ma potrzeby sygnalizowania?

Rys.
Obrazek

Wg mnie nie ma w tej sytuacji takiej potrzeby. Co o tym myślisz?
Nadzienie

Postprzez mk61 » wtorek 01 września 2009, 21:12

Po prostu nie chciało mi się wycinać zbędnych punktów. ;)
Tak, zmieniasz pas ruchu.
Tak, nie ma potrzeby sygnalizowania.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Nadzienie » wtorek 01 września 2009, 21:18

Ok dzięki wielkie.

Definicja pasa ruchu powinna zawierać jeszcze jedno słowo "przynajmniej" wtedy nie byłoby tyle pytań.

PAS RUCHU-każdy z podłużnych pasów jedni wystarczający do ruchu przynajmniej jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nie oznaczony znakami drogowymi.

Wtedy by łatwiej o tym mówiła, że pas ruchu oznaczony może mieć 2 nieoznaczone.
Nadzienie

Postprzez dyskograf » środa 02 września 2009, 09:36

Dodatkowo, mamy obowiązek sygnalizować każdą zmianę toru jazdy naszego samochodu, (to samo występuje np przy omijaniu pojazdów zaparkowanych równolegle częściowo na jezdni i chodniku - nieraz nie najeżdżamy na przeciwny pas ruchu, jednak zawsze manewr ten należy sygnalizować) dlatego migacze w tej sytuacji jak najbardziej działają ;)
17 września 2009r. - Teoria - PASSED
23 września 2009r. - Praktyka - FAILED
30 grudnia 2009r. - Praktyka - PASSED
dyskograf

Postprzez Nadzienie » środa 02 września 2009, 16:44

dyskograf napisał(a):(to samo występuje np przy omijaniu pojazdów zaparkowanych równolegle częściowo na jezdni i chodniku - nieraz nie najeżdżamy na przeciwny pas ruchu, jednak zawsze manewr ten należy sygnalizować)

Chyba nie mówisz o tej ostatniej sytuacji?

Polskie Prawo o ruchu drogowym ogranicza sygnalizowanie manewrów tylko do zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy (art. 22 ust. 5):

Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Określony w ustawie brak obowiązku sygnalizowania manewrów związanych ze zjechaniem w bok może powodować potencjalne zagrożenia przy np.:

* zatrzymywaniu pojazdu przy prawej krawędzi jezdni i włączaniu się do jazdy po takim zatrzymaniu przy poruszaniu się tym samym pasem ruchu,
* wyprzedzaniu pojazdów lub uczestników ruchu przy poruszaniu się tym samym pasem ruchu.
Nadzienie

Postprzez scorpio44 » czwartek 03 września 2009, 17:27

dyskograf napisał(a):Dodatkowo, mamy obowiązek sygnalizować każdą zmianę toru jazdy naszego samochodu, (to samo występuje np przy omijaniu pojazdów zaparkowanych równolegle częściowo na jezdni i chodniku

Na podstawie jakiego przepisu?
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze