zadada prawej ręki -niejasnośc

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zadada prawej ręki -niejasnośc

Postprzez denat123 » wtorek 21 lipca 2009, 10:47

prosze o pomoc..nie rozumie co sie stało w tej sytuacji z tzw"zasadą prawj ręki"

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/114 ... bbc11.html

dlaczego samochód koloru zielonego nie jedzie ani razu jako pierwszy..nie licząc sytuacji z pojazdem uprzywilejowanym oczywiście...przeciez nie ma w tej zasadzie znaczenia w jakim kierunku pojazd bedzie jechał...no a samochód niebieski ma 2 razy w tej sytuacji pojazd zielony po prawej ręce wiec dlaczego nie ustepuje mu pierwszeństwa...nie wiem moze sam sie juz zakręciłem...a to jest tak banalnie proste...ale musi mi to ktoś wytłumaczyć na przyszłośc...pozdr
denat123

Re: zadada prawej ręki -niejasnośc

Postprzez mti91 » wtorek 21 lipca 2009, 11:32

denat123 napisał(a):dlaczego samochód koloru zielonego nie jedzie ani razu jako pierwszy..

Bo skręca w lewo! Ustępuje pierwszeństwa tym, którzy jadą z naprzeciwka i skręcają w prawo.

.przeciez nie ma w tej zasadzie znaczenia w jakim kierunku pojazd bedzie jechał..
joke?

no a samochód niebieski ma 2 razy w tej sytuacji pojazd zielony po prawej ręce wiec dlaczego nie ustepuje mu pierwszeństwa...
bo tam jest dwukierunkowa? przykład A. A w B zasada wyżej - skręca w lewo to ustępuje (...)

Przeczytaj od deski do deski ten podręcznik, bo na pewno powinno tam być to.
mti91

Postprzez denat123 » wtorek 21 lipca 2009, 13:01

no niby tak..ja to jakos tam rozumie..ale inaczej tez jest podejrzewam na drodze a inaczej na obrazku..gdybym jechał miał go po prawej stronie...to chyba bym sie zatrzymał i chciał ustąpić pierszeństwa.nie wiem..wogóle te przepisy jakieś dziwne i niejasne są dla mnie niektóre juz tego prawka całego mam dosyć powoli 3 lata sie z tym męcze 6 egzamin niedługo teraz w koninie z bydgoszczy sie przeniosłem moze tam sie uda...i moze w tym roku sie uda...jak nie to chyba bede besz prawka jeździł XD
denat123

Re: zadada prawej ręki -niejasnośc

Postprzez tristan » wtorek 21 lipca 2009, 13:21

denat123 napisał(a):prosze o pomoc..nie rozumie co sie stało w tej sytuacji z tzw"zasadą prawj ręki"

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/114 ... bbc11.html

dlaczego samochód koloru zielonego nie jedzie ani razu jako pierwszy..

Bo musi ustąpić czerwonemu.

denat123 napisał(a):no a samochód niebieski ma 2 razy w tej sytuacji pojazd zielony po prawej ręce wiec dlaczego nie ustepuje mu pierwszeństwa...

Ustępuje. Masz wadliwy podręcznik. Kiedyś już to zdjęcie było dyskutowane. Niebieski oczywiście w sytuacji B musi ustąpić zielonemu i nie może przejechać pierwszy. To sytuacja patowa i być może niebieski pojedzie pierwszy, jak się wepchnie, ale raczej stawiam na to, że to zielony pojedzie pierwszy, bo dojedzie do środka, zatrzyma się aby puścić czerwonego, a wtedy mu czerwony mignie, żeby jechał.

Generalnie zgodnie z przepisami wszystkie trzy czekają. Każdy na każdego.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez denat123 » wtorek 21 lipca 2009, 17:07

no ok dzieki wam za odp :)
denat123

Powrót do Sytuacje na drodze