Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez zenonek » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:11
przez tristan » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:17
cman napisał(a):Mam nadzieję, że nie zapominacie o fakcie, iż sygnalizacja świetlna ma pierwszeństwo wyłącznie przed znakami regulującymi pierwszeństwo. O czym już zresztą wspomniał marcin.pl. Natomiast znak początku/końca drogi wewnętrznej takim znakiem nie jest.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować
się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub upraw-
nione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet
wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakaza-
ny przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
przez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:21
tristan napisał(a):...nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
przez mk61 » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:22
zenonek napisał(a):Moze zle zrozumialem. Ale polaczylem dwa twoje posty i mi wyszlo, ze niebiesi ma takie same prawa na tym skrzyzowaniu wiec ma pierszenstwo. I ze jak mija znak konca drogi wewnetrznej to jest poinformowany ze wlacza sie do ruch. I wyszlo, mi ze ty interpretujesz ten znak, tak ze w momencie jego mijania nastepuje wlaczenie sie do ruchu. Ale naszczescie to bylo moje niezrozumienie :lol2:
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:23
mk61 napisał(a):Najbardziej przemawia do mnie wyjaśnienie Tristan'a.
przez mk61 » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:26
cman napisał(a):Szkoda, że nie przepisy...
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:29
przez zenonek » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:31
tristan napisał(a):cman napisał(a):Mam nadzieję, że nie zapominacie o fakcie, iż sygnalizacja świetlna ma pierwszeństwo wyłącznie przed znakami regulującymi pierwszeństwo. O czym już zresztą wspomniał marcin.pl. Natomiast znak początku/końca drogi wewnętrznej takim znakiem nie jest.
Ale sygnalizacja ma pierwszeństwo nad przepisami.1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować
się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub upraw-
nione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet
wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakaza-
ny przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
Włączanie się do ruchu z drogi wewnętrznej wynika z przepisów, podobnie jak ze strefy, obiektu przydrożnego etc. Więc światła tutaj są nadrzędne i zupełnie usuwają włączanie się do ruchu. Jest to normalne, czterowlotowe skrzyżowanie. Wspomina zresztą o tym mój ulubiony pan D. w filmie ,,Egzamin bez tajemnic''.
przez mk61 » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:34
przez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:38
przez tristan » poniedziałek 20 lipca 2009, 22:28
cman napisał(a):tristan napisał(a):...nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
A czy według Ciebie zezwolenie na wjazd za sygnalizator (bo tylko tyle oznacza S-1) w jakikolwiek sposób kłóci się z faktem włączania się do ruchu?
przez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 22:37
cman napisał(a):Sam miałem poruszyć ten temat i również chętnie poczytam odpowiedzi.
przez remikoli » poniedziałek 20 lipca 2009, 23:07
przez zenonek » poniedziałek 20 lipca 2009, 23:39
przez cman » wtorek 21 lipca 2009, 09:10