Wyprzedzanie skręcającego auta zaraz przez skrzyżowaniem.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie skręcającego auta zaraz przez skrzyżowaniem.

Postprzez jasiek23 » czwartek 04 czerwca 2009, 15:02

Jest sytuacja: ja jadę za samochodem który na skrzyzowaniu skręca w prawo i czy ja w takiej sytuacji mogę go wyprzedzić(kiedy on już zwalnia do zakrętu) z lewej strony już praktycznie przed/na skrzyzowaniu? Moim zdaniem nie bo ktoś wyjezdzający z tej drogi na którą ten przede mną skręca może zechcieć wykorzystać fakt ze koleś zwlnia i mnie blokuje i może chcieć wyjechać z tej drogi. Wtedy jednocześnie, ja wyprzedzam kolesia skręcającego w prawo a ten z drogi po prawo wyjezdza na moją drogę i stłuczka gotowa. Widzę kierowców którzy tak wyprzedzają i nie wiem czy jest to prawidłowe.
jasiek23

Postprzez mk61 » czwartek 04 czerwca 2009, 15:27

Wyprzedzać na skrzyżowaniu można tylko wtedy, kiedy jest z sygnalizacją świetlną i konstrukcja drogi (ilość pasów) na to pozwala, nie wspominając już o samym ruchu innych pojazdów.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez cman » czwartek 04 czerwca 2009, 15:51

PRD napisał(a):7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
(...)
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
(...)
9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.
cman

Postprzez qwer0 » czwartek 04 czerwca 2009, 15:54

Wyprzedzać na skrzyżowaniu można tylko wtedy, kiedy jest z sygnalizacją świetlną i konstrukcja drogi (ilość pasów) na to pozwala, nie wspominając już o samym ruchu innych pojazdów.

nieprawda xD
ale jak juz zaczalem pisac, to wylookalem, ze cman mnie wyprzedzil :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mk61 » czwartek 04 czerwca 2009, 16:17

Mniej, więcej chodziło mi właśnie o to, co Cman napisał, lecz o sytuacji, o której mowa w punkcie 9. szczerze mówiąc, nie słyszałem. ;-)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez jasiek23 » czwartek 04 czerwca 2009, 20:02

No wlasnie chodzi mi o sytuację mniej więcej taką jak w punkcie 9 z tym że podjętym przeze mnie zagadnieniem jest wyprzedzanie z wjazdem na pas dla ruchu przeciwnego. Odbywa się to praktycznie już na samym początku skrzyzowania. Moim zdaniem jest to zła praktyka i uważam ze poniekąd wynika z nadinterpretowania innych zachowań typu - wyprzedzanie pojazdu skręcającego w lewo z prawej strony od pobocza.
jasiek23

Powrót do Sytuacje na drodze