Swiatla, skret w lewo "na drugiego"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Swiatla, skret w lewo "na drugiego"

Postprzez Sidekick » poniedziałek 18 maja 2009, 14:15

Witam, na egzaminie mialem ciekawa sytuacje. Skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna, jeden pas do jazdy prosto i w lewo. Stoje na pasie jako drugi, obaj chcemy jechac w lewo i teraz pojawia sie pytanie, samochod przede mna wjezdza i zatrzymuje sie na srodku ustepujac pierwszenstwa jadacym prosto z przeciwka, co ja powinienem zrobic? Podjezdzam do linii i mimo, ze mam zielone czekam, az bede mial mozliwosc wjazdu na skrzyzowanie w mysl Art. 25 U. 1 p. 1 ("Kierujacemu pojazdem zabrania sie: 1)wjezdzania na skrzyzowanie, jezeli na skrzyzowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;")? Czy tez powinienem wjechac za sygnalizator?

Dodam, ze chodzi o jazde na egzaminie, moim zdaniem instruktorzy i przepis mowia wyraznie, ze powinienem czekac... Mimo to, 10 minut po egzaminie, egzaminator przekonywal mnie, ze przepis ima sie tylko sytuacji kiedy jest korek na drodze, w ktora chce wjechac i tylko wtedy niemoge wjechac za sygnalizator, jesli nie widac korka i zjazd ze skrzyzowania bedzie mozliwy, powinienem jechac.

Zdaje sobie z tego sprawe, ze jazda na egzaminie rozni sie od "zwyklej" jazdy, dlatego chcialbym wiedziec jak postepowac podczas kolejnego podejscia i czy jest jakis przepis, ktory zabrania blednego pouczania egzaminowanych przez egzaminatorow?

Dziekuje i doceniam szybkie odpowiedzi, jesli mam racje moge sie jeszcze odwolac, jesli nie, chce byc pewien.
Sidekick

Re: Swiatla, skret w lewo "na drugiego"

Postprzez tristan » poniedziałek 18 maja 2009, 20:04

Sidekick napisał(a): Mimo to, 10 minut po egzaminie, egzaminator przekonywal mnie, ze przepis ima sie tylko sytuacji kiedy jest korek na drodze, w ktora chce wjechac i tylko wtedy niemoge wjechac za sygnalizator, jesli nie widac korka i zjazd ze skrzyzowania bedzie mozliwy, powinienem jechac.

Rozporządzenie o znakach napisał(a):2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.

Interpretacje mogą być nieco różne. Interpretacja pana Dworaka jest taka, że o ile na starcie nie było znaków na niebie i ziemi, że się nie uda, to trzeba jechać. Więc pierwszy czy drugi samochód wjeżdża. Więcej, to już raczej nie. To co mówi egzaminator, też oscyluje wokoło tego. Jak nie widać ryzyka, że nie zjedziesz, to jedziesz. 1 auto w końcu zawsze zdąży na żółtym. Dwa też pewnie tak. 3 to już może się nie udać.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Pajejek » poniedziałek 18 maja 2009, 23:11

Jeżeli skrzyżowanie nie należy do kategorii maciupkich to niestety muszę zgodzić się z egzaminatorem. Art. 25 ust.4 pkt 1 mówi o sytuacji takiej jak np. korek zaraz za skrzyżowaniem lub na nim. Ciebie przepisy zobowiązują do zbliżenia się do osi (droga dwukierunkowa) bądź do lewej krawędzi jezdni (jezdnia jednokierunkowa) i dojechania do osi drogi poprzecznej (mniej wjęcej środka skrzyżowania). Tak jak napisał tristan, jeżeli wszystko wskazuje na to, że opuścisz skrzyżowanie bez problemów to wjeżdżasz.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez tristan » wtorek 19 maja 2009, 01:27

Pajejek napisał(a):Jeżeli skrzyżowanie nie należy do kategorii maciupkich to niestety muszę zgodzić się z egzaminatorem. Art. 25 ust.4 pkt 1 mówi o sytuacji takiej jak np. korek zaraz za skrzyżowaniem lub na nim.

Tak, ale w przypadku świateł dochodzi rozporządzenie, które cytowałem, więc nie do końca tylko korek za skrzyżowaniem, bo także
ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu
więc trzeba oceniać całościowo i zdroworozsądkowo tak, żeby nie zostać na skrzyżowaniu, w czasie, gdy inni będą zasuwać w poprzek.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Pajejek » wtorek 19 maja 2009, 07:44

tristan napisał(a): więc trzeba oceniać całościowo i zdroworozsądkowo tak, żeby nie zostać na skrzyżowaniu, w czasie, gdy inni będą zasuwać w poprzek.
Racja.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez scorpio44 » wtorek 19 maja 2009, 13:28

Przyznam, że nie bardzo zrozumiałem to:
Sidekick napisał(a):czy jest jakis przepis, ktory zabrania blednego pouczania egzaminowanych przez egzaminatorow?
scorpio44

Postprzez DEXiu » wtorek 19 maja 2009, 14:19

scorpio44 napisał(a):Przyznam, że nie bardzo zrozumiałem to:
Sidekick napisał(a):czy jest jakis przepis, ktory zabrania blednego pouczania egzaminowanych przez egzaminatorow?

To chyba coś jak pytanie "Czy jest jakiś przepis, który zabrania mylenia się?" :wink:
DEXiu

Postprzez revivee » wtorek 19 maja 2009, 19:55

ja tam bym wjecha, ale tez zalezy czy był było dużo miejsca. Bo jak nie to po co sie wpychać. Ale jeśli było go dużo i w dodatku przepuszczany był tylko jeden samochód to jak najbardziej bym wjechała. Instruktor mi tylko mówił zeby nigdy na trzeciego nie wjerzdzać.
revivee

Powrót do Sytuacje na drodze