Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez ketjow » niedziela 26 kwietnia 2009, 07:26

Mam problem na temat skrzyżowania ul. Chodkiewicza i Żółkiewskiego w Szczecinie. A mianowicie chodzi mi o sytuację na zdjęciu nr 1 i 2. Obrazek

Kto ma pierwszeństwo? Wg mnie na zdjęciu 1 pierwszeństwo ma pojazd zielony, ponieważ razem z pojazdem różowym są na drodze podporządkowanej i różowy ma go po prawej stronie. Ale pytanie to zadałem bo zawsze jak tam jadę to pojazdy ustawione w miejscu zielonego (ja jadę jako różowy) ustępują mi pierwszeństwa.

I kto ma pierwszeństwo na zdjeciu nr 2?
ketjow

Postprzez gemmula » niedziela 26 kwietnia 2009, 09:51

pojazd zielony ci ustępuje ponieważ prawdopodobnie to skrzyżowanie nie jest traktowane jako jedno; tak samo jest na skrzyżowaniu żelaznej/robotniczej/hożej/studziennej ( o ile sie nie myle są tam 3 skrzyżowania )
Obrazek
gemmula

Postprzez albin » niedziela 26 kwietnia 2009, 18:33

różowy ma pierwszeństwo
albin

Postprzez Nadzienie » wtorek 28 kwietnia 2009, 07:56

gemmula: Dokładnie. Według mnie też to jest traktowane jako 2 skrzyżowania. Pierwsze jest tam gdzie znajduje się różowy "pojazd" (na zdjęciu 1) przy znaku A-7 (może jest tam nawet jakaś linia zatrzymania, np P-13?). Ustępujemy tam pierwszeństwa uczestnikom ruchu którzy poruszają się po drodze z pierwszeństwem- oznaczoną znakiem D-1. Po wjechaniu na tą drogę dojeżdżamy do następnego skrzyżowania gdzie mamy pierwszeństwo przed uczestnikami ruchu znajdującymi się na drodze podporządkowanej (czyli w tym przypadku przed "pojazdem" zielonym, który ma ustawiony znak A-7).
Nadzienie

Postprzez Margo » wtorek 28 kwietnia 2009, 11:00

Na drugim różowy ma pierwszeństwo bo wyjeżdża z drogi z pierwszeństwem,a na pierwszym samochód zielony bo jesteś z jego prawej strony.
Margo

Postprzez racioczek » wtorek 28 kwietnia 2009, 17:12

Witam, mam 4 pytanka co do pierwszenstwa.

1) Dojezdzam do skrzyzowania z 4 drogami i mam znak pierwszenstwa D-1 bez dodatkowej tabliczki. Chce skrecic w lewo, czyli przepuszczam tylko tego ktory jedzie na wprost albo skreca w prawo ta sama droga co ja z przeciwka, a pozostale samochody z lewej i prawej maja na 100% ustap pierwszensta?

2) Dojezdzam do skrzyzowania z 4 drogami i mam znak pierwszenstwa z tabliczka t-6a( droga pierwszenstwa idzie z mojej drogi w prawo) i chce skrecic w lewo. Przepuszczam tych co jada po pierwszenstwie, a droga po mojej lewej i na przeciwko bedzie miala na 100% znak ustap pierwszenstwa?

3) Jezeli ja mam sam znak d-1 to zawsze wszystkie drogi na skrzyzowaniu oprocz mojej i z przeciwka beda mialy znak a-7 i na odwrot ?

4) Dojezdzam do skrzyzowania z 3 drogami i mam tylko znak d-1 ( po mojej lewej i prawej jest droga) tzn ze po prawej i lewej jest a-7?

Logicznie na to spojrzec mozna wywnioskowac ze jezeli 1) jest poprawne wychodza inne odpowiedzi na pytania, ale chce miec pewnosc ze o wszystkim wiem.
racioczek

Postprzez Nadzienie » wtorek 28 kwietnia 2009, 18:08

1) Tak, nie ma możliwości żeby wszyscy mieli znaki D-1. Jeśli nie ma pod znakiem tabliczki T-6a czy T-6b, które wskazują nam rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem to droga ta przebiega, że tak powiem na wprost. Drogi ustawione do drogi z pierwszeństwem prostopadle powinny mieć ustawione znaki A-7.

2) Tak, ustępujesz tym znajdującym się na drodze z pierwszeństwem, a uczestnicy ruchu którzy znajdują się wg znaku na tych "cienkich liniach" na pewno mają znak A-7 i muszą Ci ustąpić.

3 i 4)Tak.
Nadzienie

Postprzez Pajejek » środa 29 kwietnia 2009, 21:51

Chciałbym włączyć się do odpowiedzi na cztery pytania racioczka. Zgodzę się z trzema pierwszymi odpowiedziami udzielonymi przez Nadzienie ale nie z ostatnią. racioczek napisał "Dojezdzam do skrzyzowania z 3 drogami i mam tylko znak d-1 ( po mojej lewej i prawej jest droga) tzn ze po prawej i lewej jest a-7?". Jest to typowe skrzyżowanie w kształcie litery T i jadąc "od dołu" ma się dwie drogi po oby stronach i jeżeli ma się na tej drodze pierwszeństwo wyrażone znakiem D-1 to musi być razem z nim ustawiona tabliczka T-6 oznaczająca pierwszeństwo przejazdu. Chyba, że bezpośrednio przed skrzyżowaniem znak d-1 został odwołany znakiem d-2. Ale jezeli nie to w takim razie na tych dwóch drogach po naszej lewej i prawej nie może być znaku a-7, chyba, że na jednej. Na tej gdzie nie przebiega pierwszeństwo przejazdu, które to wskazuje nam tabliczka t-6. I, uwaga, jezeli pierwszeństwo przejazdu skręca w prawo to my chcąc skręcić w lewo musimy przepuścić wszystkie pojazdy nadjeżdżjące z prawej strony. Dlatego na to pytanie nie można odpowiedzieć tak.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Powrót do Sytuacje na drodze