Elbląg, pytanie jak się zachować

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Elbląg, pytanie jak się zachować

Postprzez jazda123 » sobota 11 kwietnia 2009, 15:21

Jako że to moj 1. post tutaj

WITAM WSZYSTKICH!

http://img16.imageshack.us/my.php?image=picjhu.jpg

Ul. Lotnicza, Elbląg (dla niewtajemicznonych dojazd do WORD elbląg )
Tak więc mam pytanie na egzaminie, którego nie zdałem notabene na tej sytuacji. (40 min egzaminu) .Tak więc podjechałem do tego samochodu, kieruneczek, upewniam się itp. wyrównuje Punciaka z ciężarówką i... hamulec, ŹLE! i koniec ezgaminu...

Lewy pas jest przeznaczony (ale w teori, chyba że znaków nie widziałem) dla autobusów, egzaminator uznal że spowodowałem zagrożenie, więc w zjazd nr 2 i przesiadka... dodam że w tym miejscu są 2 pasy dla ruchu w jednym kierunku. i 2 pasy równolegle czego na rysunku nie ma

ale czy służnie?

przejazd z zaporami, były wtedy opuszczone, ale było miejsce do ustawienia się w kolejce... heh

a i teraz 2. pytanie jak się zachować? stać i czekać aż ciężarówka rozładuje towar? omijać? czy może zapytać egzaminatora?

z góry dzięki i pozdrawiam :)
jazda123

Postprzez dariex » sobota 11 kwietnia 2009, 18:07

Opisz całe zdarzenie raz jeszcze,trochę mniej chaotycznie,bo ja nijak nic z tego nie kapię.
Co z tymi wjazdami (1 i 2),bo wyglądają jakby były zamknięte z tej strony(ciągła),gdzie ten zakaz zatrzymywania(który opisujesz w miejscu gdzie plac PKS i McDonald),co z tym pasem dla busów,piszesz coś o dwóch pasach w jednym kierunku,obok jakieś równoległe(jakie i gdzie?)
Z tego rysunku wynikałoby wyłącznie to,że egzaminator oblał Cię za omijanie ciężarówki,która była w trakcie rozładunku i znajdowała się tuż przed skrzyżowaniem(nieprawidłowo zaparkowana?),jednak z rys tego nie wynika,czy zajmowała ona cały pas,czy byli inni uczestnicy ruchu,gdzie były ciągłe,w jakich kierunkach odbywa sie ruch itp.
Przydałby się lepszy rysunek.

Albo pomoże Scorpio ;)
dariex

Postprzez jazda123 » sobota 11 kwietnia 2009, 19:42

lewe pasy są umownie przeznaczone dla autobusów, aby mogły zjechać na PKS

ja mijając cięzarowkę wbiłem się na lewy pas, przy opuszczonych zaporach ( nie widziałem tego, gdy cały czas miałem jazdę prawym pasem)

http://img10.imageshack.us/my.php?image=pic1zxu.jpg

ale nie ważny jest egzamin ważnie jak się zachować czy czekać za ŹLE zaparkowanym autem czy mijać? a może wręcz wymusić odpowiedź?
jazda123

Postprzez scorpio44 » niedziela 12 kwietnia 2009, 17:39

dariex napisał(a):Albo pomoże Scorpio ;)

Spróbuje spróbować. ;) :)

Musiałbym zacząć od tego, że tam właściwie wszystko w rzeczywistości wygląda zupełnie inaczej niż na rysunkach. :D Jest to ulica dwujezdniowa, pasy ruchu (dla kierunku, który nas interesuje) są dwa i niewyznaczone, a wyjazd z hali targowej (a raczej z Giełdy Elbląskiej) zajduje się dokładnie naprzeciwko uliczki oznaczonej na rysunku 2 (z pierwszego rysunku).

A przede wszystkim nie mam pojęcia, skąd ta teoria, jakoby lewy miałby tam być tylko dla autobusów! :shock: Na teren PKS-u zjeżdżają nie tylko autobusy, poza tym tamtędy jedzie się do McDonalda, na parking lub zawraca.

Moim zdaniem jedyne sensowne wyjaśnienie całego zdarzenia jest takie, że musiałeś wymusić pierwszeństwo przy zmianie pasa ruchu. Na pewno się dostatecznie upewniłeś przed tym manewrem?
scorpio44

Postprzez jazda123 » niedziela 12 kwietnia 2009, 22:28

ciężko bylo wymusić, gdyż przepuściłem 2-3 auta zanim najechałem w sumie wydaje mi się że było to bardziej "usadzenie na siłę"

ale jak się zachować? oto jest pytanie
jazda123

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 17:18

No jak się zachować? Przecież nie będziesz stał w nieskończoność i czekał. :D Należy zawczasu włączyć kierunkowskaz, upewnić się o możliwości wykonania zmiany pasa ruchu i zrobić to, nie wymuszając pierwszeństwa. Skoro egzamin został przerwany, to znaczy, że musiało to wymuszenie nastąpić. Jeżeli masz co do tego wątpliwości - odwołaj się!
scorpio44

Postprzez jazda123 » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 18:52

scorpio44 napisał(a):No jak się zachować? Przecież nie będziesz stał w nieskończoność i czekał. :D Należy zawczasu włączyć kierunkowskaz, upewnić się o możliwości wykonania zmiany pasa ruchu i zrobić to, nie wymuszając pierwszeństwa. Skoro egzamin został przerwany, to znaczy, że musiało to wymuszenie nastąpić. Jeżeli masz co do tego wątpliwości - odwołaj się!

egzamin odbył się 22 lub 23 marca... nie dało by sprawy, bo po zjechaniu do WORD okazało się że nie właściwie zachowałem się na torach tramwajowych

nieważne :) temat zamknąć
jazda123

Powrót do Sytuacje na drodze