Pierszeństwo przejazdu przy skręcie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierszeństwo przejazdu przy skręcie

Postprzez senegal_rulez » niedziela 01 marca 2009, 11:25

Wczoraj spotkałem się z następującą sytuacją, jaką przedstawiam w grafice poniżej, będąc pojazdem czerwonym nr 1 chciałem skręcic w lewo, zatrzymałem sie aby przepuścic pojazd błekitny(nr 2) który nie sygnalizował manerwu migaczem, czyli miał zamiar jechać na wprost. czekajac az pojazd ten przejedzie kierowca tamtego samochodu zaczał w moim kierunku w rózny sposób machac rekoma, trąbić itd.

sytuacja w przypadku tego skrzyzowania jest o tyle dziwna, ze choć droga z ktorej ja wyjeżdzałem z jednej strony a on z drugiej to przedłużenie tej samej ulicy(mozliwosc jazdy na wprost) ale są w dziwny sposób co do siebie przesunięte w bok, także skręcając w takiej sytuacji jak ja, zanim znalazłbym sie na wysokości blekitnego pojazdu musiałbym kawałek pojechać drogą z pierszeństwem przejazdu, mysle ze grafika bedzie czytelniejsza

Obrazek

jeszcze na koniec screen z zumi aby pokazac " krzywość" tego skrzyzowania

Obrazek

ja skręcałem z ulicy Warszawskiej w ulice Łagiewnicką w kierunku południowym, kierowca błekitnego samochodu jechał z zachodu (ulica Biegańskiego) na wprost, na wschód(ulica Warszawska)

mam nadzieje ze wszystkie moje wywodu są zrozumiałe, pozdrawiam i licze na pomoc ;)
senegal_rulez

Postprzez ivytomek » niedziela 01 marca 2009, 11:37

Nie bardzo rozumiem problem. Przecież pierwszeństwo jest tutaj jasne, więc albo zastawiłeś mu drogę, albo chciał zrezygnować ze swojego pierwszeństwa i dawał Ci to do zrozumienia, a Ty błędnie zinterpretowałeś dawane przez niego sygnały.
ivytomek

Postprzez BOReK » niedziela 01 marca 2009, 12:19

Znam to skrzyżowanie i na kierunku Biegańskiego / Warszawska może ono sprawiać problemy własnie z powodu przesunięcia i często nieczytelnych znaków poziomych. Tym niemniej cóż, olej gościa - zdarzają się parapety. Może zdawało mu się, że tylko on tu ustępuje w ogóle pierwszeństwa i ty musisz pojechać pierwszy. ;)
BOReK

Postprzez Pinhead » niedziela 01 marca 2009, 13:08

Wygląda to na typowy lewoskręt. Nic niezwykłego.
Pinhead

Postprzez rocko19 » niedziela 01 marca 2009, 21:12

Dużą role też tu odgrywa umieszczenie znaku A7- czy B-20 bo jak wiadomo jeżeli ten znak znajdował by sie w obrębie skrzyzowania dotyczył by tylko tej pierwszej jezdni.
rocko19

Powrót do Sytuacje na drodze