Skrzyżowania w Krakowie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowania w Krakowie

Postprzez bac » wtorek 17 lutego 2009, 13:22

Witam wszystkich Forumowiczów.

W trakcie swojego kursu na prawko korzystałem m.in. z materiałów dostępnych na http://www.luz.krakow.pl/skrzyz/

Opracowałem je w formie pdfa dostępnego TUTAJ. Po jego dwustronnym wydrukowaniu dostajemy książeczkę, w której zawsze po lewej stronie mamy ładny rysunek skrzyżowania, a następnie jego opis - w sam raz do poczytania w pociągu czy tramwaju.
Artykuły są trochę stare, a poglądy autora na niektóre sprawy dość kontrowersyjne (choćby sygnalizacja na rondach), ale i tak warto poczytać.
Obrazek
Mam nadzieję, że się komuś przyda,
Pozdrawiam

PS. W razie gdyby link powyżej nie działał, proszę o info na PM.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 września 2009, 16:31 przez bac, łącznie zmieniany 3 razy
bac

Postprzez ale-fajnie » wtorek 17 lutego 2009, 13:35

Rapidshare, 4shared, itd.
Tylko nie wiem, czy takie materiały nie będą miały również złego wpływu na ruch drogowy. Niektórzy ludzie są w stanie uczyć się ich na pamięć :shock:
ale-fajnie

Postprzez mrpumpkin » wtorek 17 lutego 2009, 21:31

Przyda się. :) Dzięki.
Aczkolwiek co najmniej 3 skrzyżowania są już w niej nieaktualne (r. mogilskie, r. grzegórzeckie i skrzyżowanie pawia-lubicz-basztowa). ;)
mrpumpkin

Postprzez bac » wtorek 17 lutego 2009, 23:36

To prawda, ale można to w sumie traktować w oderwaniu od Krakowa. W końcu zasady poruszania się po skrzyżowaniach są wszędzie takie same.
No chyba, że ktoś się nauczy np. Mogilskiego na pamięć (jak ale-fajnie napisał) i potem będzie kuku ;] No ale na to już nie ma mocnych.
bac

Powrót do Sytuacje na drodze