Kto ma pierwszeństwo 1 czy 2

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo 1 czy 2

Postprzez l3cho » sobota 07 lutego 2009, 15:34

Witam
Proszę o wyjaśnienie, który pojazd ma pierwszeństwo w obu przypadkach, bo mam problem z tym. Skrzyżowanie to znajduje się na ulicy Sokolskiej w Katowicach.
Pozdrawiam.
Obrazek
l3cho

Postprzez kopan » sobota 07 lutego 2009, 17:33

Dość zakręcone to skrzyżowanie.
Łamigłówka a nie o to chodzi w ruchu drogowym.

Pod znakiem ustąp (pojazdu nr 1) powinna znajdować się tabliczka o przebiegu drogi z pierwszeństwem (na rysunku jej nie ma)

Przy przejeździe pojazdu 1 jak na rysunku nr.1 na wysepce powinien być znak ustap.

Na wysepce dla pojazdu nr. 2 nie powinno być znaku ustąp – ale dla tego pojazdu powinien być znak droga z pierwszeństwem z tabliczka o jej przebiegu znak ustawiony przed skrzyżowaniem.
Znak ustap na wysepce dotyczy najbliższej jezdni - nie wiadomo której.
kopan

Postprzez Krakowski Driver » sobota 07 lutego 2009, 23:05

Ja oba przypadki rozstrzygnąłbym na korzyść pierwszeństwa 2. Brak świateł, te same znaki, więc pozostaje zasada prawej ręki. 2 jest na prawej ręce 1.

Wydaje się, że oba znaki "ustąp pierwszeństwa" są związane z przepuszczeniem aut, które z jezdni biegnącej poziomo zjeżdżają "w dół", możemy więc domniemywać mimo braku znaku o ich pierwszeństwie. Miejsce, gdzie stoi 1 nie jest dalszym ciągiem tej drogi, tylko jest to skrzyżowanie, stąd zapewne znak "ustąp pierwszeństwa".

Trochę skomplikowana sprawa, ale stawiałbym na "2".
Krakowski Driver

Postprzez rafal149135 » sobota 07 lutego 2009, 23:54

to samo co wyzej obie drogi podporzadkowane wiec regula prawej dloni bo nie jest to skrzyzowanie kierowane tylko rownorzedne
rafal149135

Postprzez BOReK » niedziela 08 lutego 2009, 00:24

A ja zgadnę co autor miał na myśli (skrzyżowania, nie tematu). Otóż wymalowana droga z pierwszeństwem przejazdu tam z prawej strony odnosi się do uliczki po prawej, uliczki z której jedzie dwójka i tej, w która dwójka wjeżdża w pierwszym przypadku. Zatem pierwsi zawsze jadą ci z ulicy po prawej stronie albo z dołu skręcający w prawo, potem ci jadący tak jak dwójka, a na końcu ci z lewej uliczki. W obu sytuacjach jedynka czeka.

Owszem, gmatwanina którą mozna zinterpretować zupełnie inaczej i w zasadzie należałoby. Trzeba to zgłosić do odpowiedniego urzędu i mieć nadzieję, że szybko załatwią (wiem, płonną :P).
BOReK

Postprzez kalis » niedziela 08 lutego 2009, 09:37

Na pewno pierwszeństwo ma pojazd nr 2.

Jedyne co musiałbym sprawdzić czy da się tam zawrócić jak na rys. 1.
Bo z tego co mi się wydaje jest tam jednak za mało miejsca na taki manewr.
kalis

Powrót do Sytuacje na drodze