Punkty

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Punkty

Postprzez maci » sobota 13 grudnia 2008, 19:12

Mam jedno pytanie odnośnie punktów karnych. Zdarzyło mi się niedawno, że przejechałem koło kilku fotoradarów przekraczając znacznie dopuszczalną prędkość. Zakładając, że wszystkie działały to wg. taryfikatora za przekroczenie prędkości od 41-50 km/h jest 8pkt karnych sumując wyjdzie mi za to 24pkt karne. Prawo jazdy mam mniej niż rok(limit 20pkt). Chciałem się dowiedziec czy w ten sposób również mogę utracic prawo jazdy oraz w jaki sposób wyglądało by ewentualne postępowanie administracyjne.[Obecnie na koncie mam 0 pkt.]

Z góry dzięki.
maci

Re: Punkty

Postprzez ella » sobota 13 grudnia 2008, 19:16

maci napisał(a): w jaki sposób wyglądało by ewentualne postępowanie administracyjne.[Obecnie na koncie mam 0 pkt.]

Z góry dzięki.

FAQ
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=11749

punkt 3
ella
Moderator

Postprzez maci » sobota 13 grudnia 2008, 19:23

Tak wiem. Chodziło mi raczej o to czy będę miał w tej sytuacji odebrane prawo jazdy na normalnych zasadach.Tak jakby złapała mnie policja. Czy nie ma znacznie, że to wszystko odbyło się w przeciągu kilku godzin. 3h=24pkt z fotoradarów. Po prostu szukam jakiegoś ratunku z tej sytuacji... :?
maci

Postprzez ella » sobota 13 grudnia 2008, 19:51

Czy nie ma znacznie, że to wszystko odbyło się w przeciągu kilku godzin. 3h=24pkt z fotoradarów.

Nie ma znaczenia czy dostaniesz punkty w ciągu kilku godzin, kilku minut czy w ciągu pół roku. Liczy się ilość a nie czas.
ella
Moderator

Postprzez Duszek » sobota 13 grudnia 2008, 19:52

Jest wielce maloprawdopodobne, zeby wszystkie dzialaly.
Nie panikuj.

A jakby jednak przyszedl albumik ze zdjeciami:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=14884
To dołącz do klubu :D
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez Xsystoff » sobota 13 grudnia 2008, 20:58

Duszek napisał(a):Jest wielce maloprawdopodobne, zeby wszystkie

Dokladnie. Ilosc wkladow jest nieporownywalnie mniejsza niz ilosc masztow.
Xsystoff

Postprzez kalis » niedziela 14 grudnia 2008, 18:37

maci napisał(a):Zdarzyło mi się niedawno, że przejechałem koło kilku fotoradarów przekraczając znacznie dopuszczalną prędkość. Zakładając, że wszystkie działały to wg. taryfikatora za przekroczenie prędkości od 41-50 km/h jest 8pkt karnych sumując wyjdzie mi za to 24pkt karne. Prawo jazdy mam mniej niż rok(limit 20pkt).

Maci jeśli przy każdym fotoradarze przekroczyłeś aż o 40-50 km/h dopuszczalne prędkości, to mam nadzieje że one działały. Przeważnie stoją one albo przy przejściach dla pieszych albo przy skrzyżowaniach, wiec stwarzałeś wielkie zagrożenie dla innych.
kalis

Postprzez ddawoo » niedziela 14 grudnia 2008, 18:59

Sam powinieneś widzieć czy fotoradar działa, w momencie robienia zdjęcia zapala się białe światło, jest ono na tyle mocne że nawet w dzień można je zobaczyć :wink: nie panikuj może nie zabiorą Ci prawka, ale na przyszłość zwolnij :P
ddawoo

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 grudnia 2008, 20:09

maci napisał(a):Czy nie ma znacznie, że to wszystko odbyło się w przeciągu kilku godzin. 3h=24pkt z fotoradarów. Po prostu szukam jakiegoś ratunku z tej sytuacji... :?

Nie czaję - sugerujesz, że to powinna być okoliczność łagodząca? :shock: Jeżeli już miałoby to mieć jakieś znaczenie, to raczej powinna być obciążającą...
scorpio44

Postprzez Duszek » niedziela 14 grudnia 2008, 23:34

Podepne sie pod watek, bo nazwa tematu pasuje.
Mam glupie pytanie:

Czy gdy dostane mandat zagranicą to otrzymam tez punkty karne?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez Cycu » poniedziałek 15 grudnia 2008, 00:11

Duszek napisał(a):
Czy gdy dostane mandat zagranicą to otrzymam tez punkty karne?

Nie :wink:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez lled3 » poniedziałek 15 grudnia 2008, 02:01

maci napisał(a):Mam jedno pytanie odnośnie punktów karnych. Zdarzyło mi się niedawno, że przejechałem koło kilku fotoradarów przekraczając znacznie dopuszczalną prędkość. Zakładając, że wszystkie działały to wg. taryfikatora za przekroczenie prędkości od 41-50 km/h jest 8pkt karnych sumując wyjdzie mi za to 24pkt karne. Prawo jazdy mam mniej niż rok(limit 20pkt). Chciałem się dowiedziec czy w ten sposób również mogę utracic prawo jazdy oraz w jaki sposób wyglądało by ewentualne postępowanie administracyjne.[Obecnie na koncie mam 0 pkt.]

Z góry dzięki.

- przejechales kolo 1 - co tam ... to moje pierwsze pkt
- przejechales kolo 2 - o k**a - skad drugi sie tak szybko wzial ? - no ale x2 ... do 20 mi daleko. malo prawdopodobne bym na 3 trafil - dalej jedziesz ile fabryka nie zabrała.
- przejechales kolo 3 - K**a - 3 fotoradar :shock: x3 24 pkt - panika.

tak ?

P.S.
ja juz kolo kilku przejechalem znacznie szybciej - i duuzo czasu mienlo i z zadnego zdjecia nie mam :) - czyli znaczy ze skrzyneczka != fotoradar
Obrazek
lled3

Powrót do Sytuacje na drodze