rondo - kilka pytan

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Michaleki » niedziela 30 listopada 2008, 12:27

Wydaje mi sie ze cale to zamieszanie wyniklo z tego ze zielony zle odczytal Twoj zamiar. Zwroc uwage ze na wyskosci wjazdu na rondo, tam gdzie jest zielony, Ty jeszcze poruszales sie wewnetrzym pasem. Koles w zielony uznal ze bedziesz objezdal rondo i dlatego pewnie wjechal. Jesli nie miales wlanczonego prawego kierunku nalezycie wczesniej to tym bardziej mogl tak pomysliec. Wedlug mnie poprostu zmieniajac pas na zewnetrzny, zaraz przy swoim zjezdzie (tam gdzie doszloby do kolizji), zrobiles to za poznio. Gdybys zmienil pas na zewnetrzny wczesniej, zaraz przed wjazdem, gdzie stal zielony i jechal juz dalej z kierunkiem prawym po tym pasie to zielonemu nawet do glowy by nie przyszlo wjechac na rondo. No chyba ze chcialby popelnic sepuku :D.
Michaleki

Postprzez partridge » sobota 06 grudnia 2008, 13:08

witam. nie chcę tworzyć nowego tematu więc zwrócę sie o pomoc tutaj. Otuż dopiero zaczynam nauke jazdy. I nurtuje mnie takie pytanie kto tutaj ma pierwszeństwo: http://www.wgraj.net/img.php?mode=full&file=34956 ?

Często jade ze znajomymi i oni zajmuja pas tak jak to czerwone auto. I chcąc zjechać z ronda na lewy pas bo nieraz na prawym znajduje się jakiś wolny pojazd, pakuje sie tam gość zielonym autem z wewnętrznego pasa na rondzie zmuszając znajomego do wjazdu na prawy pas. Czy może tak zrobić ?
partridge

Postprzez Pinhead » sobota 06 grudnia 2008, 14:08

partridge napisał(a):Często jade ze znajomymi i oni zajmuja pas tak jak to czerwone auto. I chcąc zjechać z ronda na lewy pas bo nieraz na prawym znajduje się jakiś wolny pojazd,

Dozwolone. Jest to wybór pasa który zajmujesz.

pakuje sie tam gość zielonym autem z wewnętrznego pasa na rondzie zmuszając znajomego do wjazdu na prawy pas. Czy może tak zrobić ?

Nie. Ogólnie to ludzie nie umieją jeździć po rondach, szczególnie ci co kurs prawa jazdy robili w odległej przeszłości. Tak więc miej na uwadze że niczym niezwykłym jest wolna amerykanka na rondach o ruchu niekierowanym.
Pinhead

Ja odnośnie co do tego ronda

Postprzez RAFIK-ELF » wtorek 09 grudnia 2008, 19:08

Chodzi o zasadę prawej strony ..jeśli auto jadące po wewnętrznej stronie rondka ma zamiar skręcić w prawo to musi przepuścić tego co ma po swojej prawej stronie nie ważne kto pierwszy wjechał na rondo ....przepisy panowie przepisy..
RAFIK-ELF

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze