Jak zachować się na tym skrzyżowaniu?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 16:36

DEXiu a możesz mniej żartem tak żebym bardziej zrozumiał :o
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez kopan » sobota 04 października 2008, 17:43

Oczywiście że możesz jechać spokojnie w poprzecznych muszą być znaki podporządkowania jak ich nie ma to jest to błąd w oznakowaniu odpowiada za to zarządca drogi.
Jak wiesz że tam nie ma znaków podporządkowania to nie możesz jechać jak po drodze z pierwszeństwem.
Jadąc tą droga pierwszy raz przejechał bym jak drogą z pierwszeństwem.
Do drogowców musisz mieć zaufanie.

Dexiu
Powiedzmy tak zepsuła się sygnalizacja wyświetliła z czterech stron zielone no to według ciebie stosujemy zasady ogólne i tego zdania są niebiescy.
kopan

Postprzez DEXiu » sobota 04 października 2008, 17:43

Nie, nie możesz sobie śmiało jechać przez wszystkie skrzyżowania. Jeśli bezpośrednio przed skrzyżowaniem stoi znak D-1 to możesz śmiało (z zachowaniem ostrożności) przez nie przejechać będąc pewnym że masz pierwszeństwo. W innym wypadku lepiej zachować zwiększoną ostrożność i się upewnić, czy na drogach dojeżdżających do naszej stoją znaki A-7 lub B-20

kopan ==> Sygnalizacja to troszkę co innego :wink:
DEXiu

Postprzez kopan » sobota 04 października 2008, 17:51

To powinieneś też na zielonym latać w koło skrzyżowania czy przypadkiem wszyscy zielonego nie mają oczywiście w ramach szczególnej zapobiegliwości.

Oblecisz i spokojnie jedziesz .
kopan

Postprzez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 17:56

Jeden mówi tak, jeden tak...
A ja? Mam teraz wodę z mózgu...
Mi sie jednak wydaje, że jest tak jak mówi kopan bo kiedyś już o takim czymś słyszałem.
Jeszcze jedno tak BTW czy ograniczenia prędkości zakazy zatrzymania i postoju redukuje skrzyżowanie też takie z 3 dróg czy tylko takie z 4+??
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez DEXiu » sobota 04 października 2008, 18:36

Więc zaufaj kopanowi i temu co słyszałeś a potem:
- walcz z policjantami o swoją rację i licz się z tym, że będziesz jej musiał dochodzić w sądzie i szansa, że przegrasz, jest niezerowa;
- zawracaj sobie głowę i trać czas żeby wyklepać autko - jeśli wywalczysz uznanie winy tamtego, to przynajmniej kasy nie stracisz, a jeśli jednak Twoja, to i kasę trać.

Przepisy przepisami ale trzeba mieć swój rozum i jeździć tak, aby nie mieć problemów - czasami także naginając przepisy.
DEXiu

Postprzez dariex » sobota 04 października 2008, 18:59

DEXiu ,prawo jest po stronie zdania Kopana,bo przepisy mówią o tym,że :

Znak D-1 oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
Oznacza wjazd na drogę, na której kierujący ma pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniach z innymi drogami aż do miejsca, w którym umieszczony jest znak D-2 (koniec drogi z pierwszeństwem). Na drogach podporządkowanych znajduje się znak A-7 lub B-20.

Umieszczona pod znakiem tabliczka T-6a albo T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie lub układ dróg podporządkowanych.

Znak "droga z pierwszeństwem" nie jest stosowany do oznaczania pojedynczego skrzyżowania, na którym ustalono pierwszeństwo przejazdu.

Nie ma zatem potrzeby ustawiania owego znaku na każdym skrzyżowaniu i jeśli nie było tu jego odwołania,to nadal obowiązuje.
Co innego jeśli na drodze podporządkowanej ustawiono znak A-7 lub B-20 - wtedy jadąc drogą z pierwszenstwem,a widząc odwrócony taki znak dla jadących po drodze przecinającej się,nie mamy prawa myśleć,ze pierwszeństwo to obowiązuje nadal,na kolejnym skrzyżowaniu jeśli jakichkolwiek znaków brak i wówczas zasada prawej dłoni ma jak najbardziej zastosowanie.

Więc jak widzisz,poparcie tej teorii znajduje się po prostu w opisie znaków drogowych :)
dariex

Postprzez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 19:17

Dzięki dariexrozwiałeś moje wszystkie wątpliwości i potwierdziłeś przypuszczenia.
Ale jeszcze te pytanie które zadałem we wcześniejszym poście.
HakirimJP

Postprzez dariex » sobota 04 października 2008, 19:28

Jeśli już to rozwiałaś ;)

Skrzyżowaniem dróg jest także takie cuś:
Obrazek
Więc i takie odwołuje znaki zakazu zatrzymania,ograniczenia prędkości,etc (uogólniając)
Tyle,że to nie temat tego postu i zaraz dostanie się nam od modów.
dariex

Postprzez HakirimJP » sobota 04 października 2008, 19:43

Dobra to już czaję wszystko. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
HakirimJP

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze