Wątpliwości co do pierwszeństwa przy skręcie w prawo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wątpliwości co do pierwszeństwa przy skręcie w prawo

Postprzez czolgista88 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 14:40

Witam

Chciałbym się was poradzić bo już zgupiałem . Przy skręcie w prawo z sygnalizacją świetlną mamy zawsze pierwszeństwo przed pojazdami zkręcającymi w lewo?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4e ... d4dc0.html
czolgista88

Postprzez karolina1 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 14:59

Tak. Tzn o ile tamten też wjeżdża z podporządkowanej.
Obrazek
karolina1

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 15:47

karolina1 napisał(a):o ile tamten też wjeżdża z podporządkowanej.

Czyżby kolejne wcielenie Pankowala? :shock:

Status dróg w wypadku sygnalizacji nie ma nic do rzeczy. Skręcający w prawo na zielonym ma pierwszeństwo przed skręcającym w lewo.
scorpio44

Postprzez karolina1 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 15:56

Ściślej: zakładając, że tamten też ma sygnalizator. A kto to jest Pankowal?
Obrazek
karolina1

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 15:59

Jeżeli by nie miał sygnalizatora, to po pierwsze - byłby to bubel w oznakowaniu, a po drugie - co by to w tej sytuacji zmieniło?

A Pankowal to taki gość, który najogólniej mówiąc uparcie twierdził, że światła nie negują znaków dotyczących pierwszeństwa.
scorpio44

Postprzez karolina1 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 16:08

scorpio44 napisał(a):Jeżeli by nie miał sygnalizatora, to po pierwsze - byłby to bubel w oznakowaniu, a po drugie - co by to w tej sytuacji zmieniło?

No nie wiem, z rysunku wynika, że nie ma, chociaż rzeczywiście wydaje się to dziwne. No i nic by nie zmieniło. Chłopak zaznaczył poziomy znak ustąpienia pierwszeństwa na rysunku (równie dobrze mógł go nie eksponować, skoro jest czynny sygnalizator i znaki są nie istotne) i stąd moja uwaga o drodze podporządkowanej.

A Pankowal to taki gość, który najogólniej mówiąc uparcie twierdził, że światła nie negują znaków dotyczących pierwszeństwa.

No to na pewno nie ja :wink:
Obrazek
karolina1

Postprzez dylek » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 17:03

No to ja namieszam z tym "zawsze" :D
Generalnie oczywiście jeśli faktycznie czerwony skręca w lewo, a zielony w prawo to zielony ma pierwszeństwo....
Ale....
Co w sytuacji, gdy czerwony znalazł się w tej pozycji na skrzyżowaniu nie skręcając w lewo, lecz zawracając na tej drodze, na którą obaj zamierzają wjechać ?? Powiedzmy, że wjechał na swoim zielonym świetle - przepuszczał tych z naprzeciwka.... światła się zmieniły ... i mamy tą sytuację.... Czy zielony ma wtedy prawo egzekwować swoje zielone światło ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tristan » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 20:03

scorpio44 napisał(a):A Pankowal to taki gość, który najogólniej mówiąc uparcie twierdził, że światła nie negują znaków dotyczących pierwszeństwa.

No bo i nie negują, a unieważniają. Jakby negowały, to by trzeba było zwracać na nie uwagę, a jednocześnie na światła.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 sierpnia 2008, 23:51

No może rzeczywiście trochę niewłaściwego słowa użyłem. Ale miałem na myśli unieważnianie (w gruncie i to też jest trochę skrótem myślowym, no ale wiadomo, o co chodzi :) ).
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze