Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez karolina1 » niedziela 20 lipca 2008, 15:59
przez disaster » niedziela 20 lipca 2008, 16:09
unseen1 napisał(a):witam ku mojemu zaskoczeniu(..)
dziś byłem swiadkiem kolizji w miejscu nieoznaczonym znakami drogowymi.
Uczestnikami byli młodociany bez prawajazdy ( w trakcie szkolenia???) i kierowca z wieloletnim stażem.
Co do miejsca opisze tak : brak oznakowania z każdej strony z jakiej mozna tylo tam wjechać , droga utwardzona ( dokładnie asfaltowa ) ,kilkadziesiąt garaży kilka poprzecznych uliczek właśnie do nich prowadzących.
Kierowca mający uprawnienia porusza sie na wprost i dojezdzająć do miejsca gdzie zaczynają się garaze i pojawia sie pierwsza poprzeczna uliczka, zostaje najechany z prawej strony przez kierujacego nieposiadajacego prawajazdy.
Po przybyciu policji okazuje sie ze sprawcą kolizji jest starszy uprawniony kierowca ,zostaje nałozony mandat w wysokości 100 zł
poszkodowany nie posiadający uprawnień jest poszkodowanym ze wzgledu na brak prawajazdy zostaje nałozony mandat 500 zł
No i tu pojawiaja sie moje pytania:
- co robi za kierownicą koles bez prawajazdy ?
- po co robić prawojazdy i tracic 3000 zł jeśli można jeździć bez może sie uda zwiedzić parę miejsc w ciagu roku raczej to nie wyjdzie 3000zł
- jak nie mamy prawajazdy to nie otrzymujemy punktów i co za tym idzie nie utracimy uprawnień
- max wymiar kary za jazde bez wymaganych uprawnień to tylko 500 zł:))) super
- wreszcie miejsce zdazenia czy do konca to jest wlaściwie zinterpretowane po czyjej stronie jest wina powtarzam żadnych znaków pionowych czy nawet poziomych
POLSKA TO JEST NAPRAWDE REWELACYJNA KRAINA MLEKIEM I MIODEM PŁYNĄCA
POZDRAWIAM
przez ufo669 » niedziela 20 lipca 2008, 16:19
przez złomek » niedziela 20 lipca 2008, 18:58
Uczestnikami byli młodociany bez prawajazdy ( w trakcie szkolenia???) i kierowca z wieloletnim stażem .
No i tu pojawiaja sie moje pytania:
- co robi za kierownicą koles bez prawa jazdy ?
- po co robić prawojazdy i tracic 3000 zł jeśli można jeździć bez może sie uda zwiedzić parę miejsc w ciagu roku raczej to nie wyjdzie 3000zł