Skrzyzowanie - kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez maciekn » niedziela 22 czerwca 2008, 22:40

Ja z kolei zrozumialem sytuacje ktora opisal rocko19 troche inaczej. Wydaje mi sie, ze chodzi mu o to, ze jedzie droga glowna, ktora prowadzi w prawo lekko po luku. I ze nie powinien wlaczac kierunku poruszajac sie po tym luku, bo to moze wprowadzic w blad kierowce wyjezdzajacego z podporzadkowanej. Chyba o to chodzilo. Ale kto to wie o co mu chodzilo, pewnie tylko on sam.
maciekn

Postprzez dariex » niedziela 22 czerwca 2008, 23:19

no jesli ma to być tak,jak Ty to zrozumiałes,to oczywiscie jest dokładnie jak piszesz :)
dariex

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 23 czerwca 2008, 01:03

Bardzo często mam problem z rozumieniem wypowiedzi Rocko19, ale akurat w tym wypadku nie za bardzo rozumiem, czego można było nie zrozumieć. :D Chodzi o to, co zrozumiał Maciekn. I zgadzam się, że w tym wypadku kierunkowskaz będzie mylący.
scorpio44

Postprzez rocko19 » poniedziałek 23 czerwca 2008, 10:45

Dokłądnie maciekn, scorpion chodziło mi oto :) jade główną i nie sygnalizuje tego poniewaz odchodzi tam podporządkowana wieć kiedy ja zamrugam kierunkiem prawym to kierowca wyjezdzający z podporządkowanej wpipcy mi się w maske bo pomyślał ze ja skrecam w prawo czyli w podporządkowaną:] Teraz już chyba wszyscy rozumieją moje intencje i wypowiedzi.Pozdrawiam
rocko19

Postprzez glor » poniedziałek 23 czerwca 2008, 11:05

Witam.

Aby rozwiać wątpliwości co do kierunkowskazów to powinny stać znaki:
-w przykładzie Flisaka - A-6c
- w przykładzie Rocka19 - A-6b
Przy tak oznaczonych skrzyżowaniach nie włączamy kierunkowskazu (gdy poruszamy się drogą z piewszeństwem przejazdu i nie zmieniamy kierunku jazdy).

Co do podanych przykładów skrzyżowań i ich oznakowania to zgadzam się z koniecznością włączenia prawego kierunkowskazu w przypadku flisaka , a w przypadku Rocka 19 - nie włączamy.

Pozdrawiam.
glor

ierunkowskaz

Postprzez chemdriver » wtorek 08 lipca 2008, 01:05

Witam.
Sprawa jak zwykle jasna i prosta, a opinii tysiąc.
Oczywiście kierunkowskaz obowiązkowo, ale bardzo krótko. Jeśli ktoś ma inne zdanie, to niech za przeproszeniem się nie wypowiada wcale, bo zdań jest tysiąc a właściwe tylko jedno (podane w tym poście).
Kierunkowskaz można wyłączyć już "metr" za skrzyżowaniem, najlepiej w momencie gdy ustawimy pojazd równolegle do prawego krawężnika, nie zmniejszając prędkości (im mniejsza prędkość oraz im dalej od prawej krawędzi jezdni tym dłużej powinien być włączony kierunkowskaz)
Jeśli ktoś nie rozumie powyższej zasady (i tym samym podstawowych zasad logiki) to przy okazji wytłumaczę dokładniej.
I nauczcie się w końcu włączać kierunkowskazy przy zmianie kierunku jazdy, bez względu na to czy jedziemy drogą z pierwszeństwem czy nie!! (również podstawowe zasady logiki)
Pozdrawiam
chemdriver

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze