Przepisy dot. oznakowania skrzyżowań

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przepisy dot. oznakowania skrzyżowań

Postprzez DooSHeK » poniedziałek 07 kwietnia 2008, 22:56

Które przepisy określają jak powinny być oznakowane skrzyżowania? Chodzi mi głównie o techniczne sprawy. Bo np. mam takie skrzyżowanie, które wg mnie jest nieprawidłowo oznakowane chodzi dokładnie o sygnalizator i zieloną strzałke, których nie widać dobrze i często na kursie łapałem się na tym, że nie widziałem tego sygnalizatora. A że będe miał za niedługo egzamin to wolę na wszelki wypadek się przygotować na ew. odwołanie gdybym to ze stresu znowu nie zauważył tego sygnalizatora ;)

na obrazku mamy nad ulicą S2 a obok S1. Czy na tym z prawej nie powinna być też strzałka? bo tego nad ulicą to bez wychylania sie (po zatrzymaniu się na lini zatrzymania) nie widać i często kursanci stoją (widzac tylko syg. po prawej) mimo że u góry świeci się strzałka.

Obrazek
edit:
przyjrzałem się dzisiaj temu skrzyżowaniu i to wygląda troszkę inaczej ale nadal uważam, że coś jest nie tak :/
Ostatnio zmieniony środa 09 kwietnia 2008, 20:47 przez DooSHeK, łącznie zmieniany 1 raz
DooSHeK

Postprzez funnygirl » wtorek 08 kwietnia 2008, 06:38

o kurde, jeszcze sie z czyms takim nie spotkalam, zeby sygnalizator ze strzalka byl nad ulica :shock: u nas takich nie ma... no i szczerze mowiac nie wiedzialabym jak sie zachowac w tej konkretnej sytuacji.... :?
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez tom634 » wtorek 08 kwietnia 2008, 07:53

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 3 lipca 2003 r.

w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach

Miłej lektury.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez glor » wtorek 08 kwietnia 2008, 09:31

Witam.

tom634 -Miłej lektury.

A możesz konkretniej, tak aby odpowiedzieć na pytanie DooSHeK-a?

Sygnalizator S-1 jest sygnalizatorem podstawowym, który kieruje ruchem i nalezy się do niego stosować. Czerwone światło zabrania wjazdu za sygnalizator, a więc musisz czekać na nadawanie zielonego światła.

Sygnalizator S-2 jest sygnalizatorem pomocniczym i powinien być powtórzem sygnalizatora podstawowego. Zielona strzałka na tym sygnalizatorze jest ...... bezzasadna.

W miejscu sygnalizatora S-1 powinien być S-2.

Ewidentny bubel.

Pozdrawiam.
glor

Postprzez DooSHeK » wtorek 08 kwietnia 2008, 16:22

thx tom634

czy jeszcze ktoś, może bardziej obeznany, może się wypowiedzieć? bo dla mnie na logikę to coś jest nie tak z tymi światłami no ale ja tylko będe zdawał egazmin więc co ja tam mogę wiedzieć o stawianiu znaków ;]
DooSHeK

Postprzez ewkatal » wtorek 08 kwietnia 2008, 18:02

A można oblać na nieskręceniu z prawo na strzałce warunkowego skrętu? Mi się zawsze wydawało, że ona jest taka... z łaski. :D
Jestem o 3 oblane egzaminy lepszym kierowcą.

(2008-06-12 ) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2008-06-18 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

http://www.photoblog.pl/inacoto
ewkatal

Powrót do Sytuacje na drodze