Odwrócony znak- mandat?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Odwrócony znak- mandat?

Postprzez abcde1 » sobota 29 marca 2008, 14:42

mam takie pytanie.
Ostatnio dostałem mandat i mam małe wątpliwości co do tego.
chcac zaprkować samochód nie zauważyłem znaku zakaz B-1 zakaz ruchu-nie dotyczy mieszkańców. nie zauważyłem tego znaku gdyż był on przekręcony i stał tyłem i w dodatku za drzewem. no i na nieszczęscie przy wyjeżdzie z tego parkingu natrafiłem na policję 5pkt i 300zł
czy jest sens się odwoływać? czy nie jest to zdbyt duży mandat i jak wyglada sprawa gdy znaki są źle ustawione, przekrecone ?
z góry dziekuje za odp
abcde1

Postprzez cman » sobota 29 marca 2008, 15:07

Szkoda, że od razu nie odmówiłeś przyjęcia mandatu. W każdym razie, jeżeli minęło już 7 dni od daty nałożenia mandatu, to po ptakach, a jeżeli nie, to możesz włożyć wniosek do sądu grodzkiego o uchylenie mandatu. Niemniej warto byłoby mieć jakiś dowód, najlepiej zdjęcie. Przepisy ściśle określają, jak znaki mają być ustawiane, jaki może być kąt itp.
cman

Postprzez abcde1 » sobota 29 marca 2008, 15:21

nie mineło jeszcze 7 dni, zdjęcia mam nawet filmik z dokładna droga jak jechałem i jak z każdego miejsc było widać ten znak , najpier widać go tyłem a przy skręcie na sam parking tak jak powinienem widzieć go przodem to jest ustawiony bokiem tak ze praktycznie sam słupek widać. najpierw chcieli 7 karnych i 500zł:o
nie wiem jak wygląda sprawa z sądem jeżeli przegram? dostane większa kare itd
abcde1

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 29 marca 2008, 15:35

A jak pisze na znaku? Bo może znak dotyczy - co często się zdarza jeśli nie pisze których mieszkańców zakaz dotyczy - mieszkańców układu słonecznego :D Daj fotę tego znaku to pogadamy...
cwaniakzpekaesu

Powrót do Sytuacje na drodze