JAKI KIERUNKOWSKAZ PRZY WJEZDZIE NA RONDO

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

JAKI KIERUNKOWSKAZ PRZY WJEZDZIE NA RONDO

Postprzez lwasikowski » sobota 16 lutego 2008, 21:47

Witam.

Jak to jest czy przy wjezdzie na rondo trzeba włączac jakiś kierunkowskaz? Czy jest to uzaleznione pd tego z którą stronę jedziemy z ronda?

Wiem że przy zjezdżaniu z ronda dajemy prawy kierunek (wyłączając rondo z sygnalizacją świetlną wtedy bez prawego przy zjeździe).

Gdy wjeżdżamy na rondo jaki kierunek dajemy kiedy?

Mnie uczyli ze pyrz wjezdzie na rondo bez sygnalizacji swietlnej jesli mam zamiar skretu w lewo daje kierunek lewy, a przy wyjezdzie nie daje prawego.

Odwrotnie jesli jest rondo bez sygnalizacji- wtedy zamirzajac skrecac w lewo nie daje lewego kierunku a wyjezdzajac daje prawy.

A Was jak uczyli.
lwasikowski

Postprzez keicaM » sobota 16 lutego 2008, 21:53

Wjeżdżając na rondo nie włączamy kierunkowskazu. Zjeżdżając z niego włączamy prawy kierunek. Pozdrów ode mnie instruktora, który uczył Cię włączać lewy kierunek przy wjeździe na rondo.
15.02.08 - "No, zdał pan panie Maćku" :-) (za pierwszym podejściem!)

(2008-02-25) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie. Jedna z pierwszych sztuk rocznika '90 ;-)
keicaM

Postprzez lwasikowski » sobota 16 lutego 2008, 21:54

POdobno tak jest w małopolsce na egzaminie, że wjezdzajac na rondo z sygnalizacja musimy zamiar skretu w lewo sygnalizowac lewym migaczem, to nie jest moj wymysł. Jesli nei zasygnalizujesz odrazu koniec egzaminu.
lwasikowski

Postprzez cman » sobota 16 lutego 2008, 21:56

keicaM, a dlaczego wg Ciebie nie włączamy kierunkowskazu wjeżdżając na rondo?
cman

Postprzez keicaM » sobota 16 lutego 2008, 22:01

Logika sama podpowiada: Na rondzie może być wiele zjazdów. Włączając kierunek od razu, możemy zmylić innych kierowców, bo skąd on może wiedzieć czy ty chcesz wjechać w pierwszy, drugi, czy trzeci zjazd? Jeśli u was się tak jeździ to nie chcę wiedzieć jak wygląda takie rondo w godzinach szczytu, pewnie wjazd na nie graniczy z cudem.

PS. http://free.polbox.pl/f/flasher/a_co_rondo.html
Tu jest ładnie napisane to co chcę przekazać. Niedawno widziałem link do wypowiedzi policjanta z drogówki, obiecuję poszukać.
15.02.08 - "No, zdał pan panie Maćku" :-) (za pierwszym podejściem!)

(2008-02-25) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie. Jedna z pierwszych sztuk rocznika '90 ;-)
keicaM

Postprzez lwasikowski » sobota 16 lutego 2008, 22:06

keicaM napisał(a):Logika sama podpowiada: Na rondzie może być wiele zjazdów. Włączając kierunek od razu, możemy zmylić innych kierowców, bo skąd on może wiedzieć czy ty chcesz wjechać w pierwszy, drugi, czy trzeci zjazd? Jeśli u was się tak jeździ to nie chcę wiedzieć jak wygląda takie rondo w godzinach szczytu, pewnie wjazd na nie graniczy z cudem.

JA tylko mowie jak u nas ucza i czego przestrzegaja egzaminatorzy w Krakowie. Wiadomo ze nacodzien wiekszosc ludzi nie wlacza prywatnie kierunku lewego na rondzie, ale mnie chodzi o sytuacje na egzaminie, gdzie w Krakowie za nie wlaczenie kierunku lewego przy wjezdzie na rodno z sygnalizacja swietlna odrazu sie oblewa egzamin (oczywiscie chodzi o przypaek gdy chcemy z ronda lewego skrecic w lewo badz zawrocic).

Prosze zwłaszcza o wypowiedzi osób z Krakowa czy tez tak Was uczyli??
lwasikowski

Postprzez ella » sobota 16 lutego 2008, 22:07

keicaM napisał(a): Pozdrów ode mnie instruktora, który uczył Cię włączać lewy kierunek przy wjeździe na rondo.

Ja również pozdrawiam Twojego :)

Polecam lekturę(link niżej) i nikt nie będzie się dziwić dlaczego jedni dają kierunkowskaz przed rondem a drudzy nie dają
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1984

A na egzaminie trzeba robić tak jak wymagają egzaminatorzy w waszych miastach. Instruktorzy zapewne wiedzią jaka to metoda i tak uczą.

myślę, że następny temat "rzekę"można zamknąc bo i tak po raz setny do niczego jednoznacznego nie dojdziemy
ella
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze