Skręt i Zawracanie na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt i Zawracanie na skrzyżowaniu

Postprzez Arturoos1990 » piątek 15 lutego 2008, 20:57

Witam
od pewnego czasu trapi mnie pewne pytanie...
Ale od początku....

Z tego co słyszałem to gdy na znakach które są namalowane lub są na światłach na jezdni jest strzałka w lewo to nie możemy zawracać, bo zawracać możemy gdy jest specjalny znak zawracania lub skrętu i zawracania :)

A podczas rozwiazywania testów gdy w pytaniu było co może zrobić kierujący i był wtedy sygnalizator ze strzałką prosto i w lewo oraz na namalowanych na jezdni strzałkach też było w lewo i prosto to błędem było nie zaznaczenie zawracania....
Czyli zawracać możemy?? bo już sie zmieszałem:P

Pozdrawiam Uczeń vel. Przyszły kursant:D
I Am What I Am

Obrazek
Arturoos1990

Postprzez DEXiu » piątek 15 lutego 2008, 21:04

Jeśli rzeczywiście to był sygnalizator kierunkowy S-3 (ze światłami w formie strzałek) to zapewne był błąd w testach, gdyż zawracać nie wolno. Ale upewnij się jeszcze raz, czy tam przypadkiem nie było zwykłego sygnalizatora (z okrągłymi światłami) i strzałką warunkową do skrętu w lewo - wówczas zawracać można.
Strzałki namalowane na jezdni ani na pionowych znakach (w formie niebieskiego prostokąta z zaznaczonymi kierunkami jazdy z poszczególnych pasów) nie zabraniają zawracania (tzn. można zawracać ze skrajnego lewego pasa ruchu jeśli jest tam strzałka do skrętu w lewo albo do zawracania. Nie można natomiast, jeśli jest strzałka tylko do jazdy prosto, choć to mało prawdopodobne).

Ogólnie to polecam ten temat --> http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6784
DEXiu

Re: Skręt i Zawracanie na skrzyżowaniu

Postprzez ella » piątek 15 lutego 2008, 21:04

Arturoos1990 napisał(a):Czyli zawracać możemy?? bo już sie zmieszałem:P

Na początek proponuję poczytanie podsumowania tematu zawracania, może się "odmieszasz" :wink:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6954
ella
Moderator

Postprzez Arturoos1990 » piątek 15 lutego 2008, 21:15

:)) No i Odmieszany zostałem :) Teraz już wszystko w Głowie poukładane co do tego:))
Dziekuje jeszcze raz bardzo ale to bardzo:)

A co do tamtego pytania to musze zobaczyć w których to testach miałem:P bo napewno błąd;)

Pozdrowionka dla Wszystkich :)
I Am What I Am

Obrazek
Arturoos1990

Postprzez dem0n » sobota 16 lutego 2008, 00:09

to nie był bład tylko o ile mnie pamiec nie myli to tam jest strzalka do warunkowego skretu w lewo i wtedy mozemy zawrocic a nie do bezkolizyjnego skretu w lewo kiedy to zawrocic nie mozemy
dem0n

Powrót do Sytuacje na drodze