Czy mogą być takie swiatla?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy mogą być takie swiatla?

Postprzez Senty » wtorek 13 listopada 2007, 21:11

Zauwazylem w swoim miescie takie oto przejscie dla pieszych.
Piesi maja swiatła (zielone , czerwone) natomiast samochody nie maja wogole swiatel.
Czy to logiczne?
Jak kierowcy moga przewidziec taka stytuacjie?
Daje przyklad: zalozmy ze pieszy stoi na chodniku i czeka na przejscie na druga strone, kierowca jadacy ok 50km/h widzi pieszego ktory stoi wiec mysli ze pieszy nie wejdzie na jezdnie, lecz pieszemu zmienia sie swiatlo na zielone i wchodzi na jezdnie a kierowca poprostu nie zdązy wychamowac przed nim i do nieszczescia niewiele brakuje.
Wedlug mnie taka sygnalizacja jest bezsensu i bardzo niebezpieczna.
Co wy to takim czyms sądzicie??

PS. tak wiem przy przejsciach nalezy zachowac szegolna ostroznosc, lecz kierowca widzac stojacego pieszego moze zalozyc ze on nie wejdzie na jezdnie poniewaz stoi i nie wykonuje zadnego gestu aby wszedl.

Sytuacja wyglada tak:
Obrazek[/img]
Senty

Postprzez wiesniak » wtorek 13 listopada 2007, 21:28

Tam musi być sygnalizator dla samochodów, to tak jakby skrzyżowaniu na drodze oznaczonej znakami jako z pierwszeństwem nie było świateł, a na podporządkowanej były. Jeśli naprawdę jest tak jak mówisz to wypadałoby to gdzieś zgłosić, ale szczerze mówiąc to wątpię.
wiesniak

Postprzez mjk » wtorek 13 listopada 2007, 21:55

Machnij fotkę.
mjk

Postprzez Senty » wtorek 13 listopada 2007, 22:45

jesli bede tam to postaram sie zrobic fotke =] , dodam ze jest to w krakowie ale gdzie dokladniej nie jestem w stanie powiedziec , nie znam az tak krakowa
Senty

Postprzez scorpio44 » czwartek 15 listopada 2007, 21:27

A ja wierzę, bo nie takie cuda w Polsce widziałem (jeśli chodzi o oznakowanie, również świetlne).
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze