Nie jestem pewien działu no ale nic pytanie o policję

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nie jestem pewien działu no ale nic pytanie o policję

Postprzez jaaaaaaaaa » sobota 13 października 2007, 12:30

Witam.
Mam pytanko, czy jeżeli policja stoi na poboczu bądź na drodze dojazdowej do innej gdzie często kontrolują prędkość i zauważą przewinienie to kara może zostać wymierzona tylko i wyłącznie przy bezpośrednim zatrzymaniu czy tak jak przy fotoradarze nagranie może być podstawą bo ukaranie w terminie innym ?
jaaaaaaaaa

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 13 października 2007, 13:58

Nie zatrzymałeś się do kontroli, i zwiałeś, czy co? :D A tak poważnie - może, w zależności od charakteru czynności w ciągu 14-tu lub 30-tu dni od ujawnienia wykrocznia zamknąć postępowanie w drodze mandatu karnego oraz, w każdym czasie - do 1 roku od dnia popełnienia wykroczenia skierowac sprawę na drogę postępowania sądowego.
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » sobota 13 października 2007, 14:27

cwaniakzpekaesu napisał(a):Nie zatrzymałeś się do kontroli, i zwiałeś, czy co? :D A tak poważnie

To niekoniecznie musi być nie na poważnie, bo całkiem niewykluczone, że tak właśnie było.
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 13 października 2007, 17:05

To niekoniecznie musi być nie na poważnie, bo całkiem niewykluczone, że tak właśnie było.

Mówiłeś, że mnie nie rozumiesz, a tu przeczysz sam sobie - bo czytasz w moich myślach :D Dobra, to już ostatnia uwaga, z mojej strony dość prywaty :D

P.S. Mam nadzieję, że nie uraziłem ani autora wątka, ani Scorpia(Scorpiona)44. Po pierwsze - pisząc te słowa
Nie zatrzymałeś się do kontroli, i zwiałeś, czy co?

założyłem taką możliwość (między wierszami), po drugie- parę ładnych lat praktyki za soba mam... i mój nos rzadko kiedy w podobnych sytuacjach mnie zawodził. Co nie oznacza, że możemy obaj się mylić...
cwaniakzpekaesu

Postprzez jaaaaaaaaa » niedziela 14 października 2007, 14:18

po prostu policja stała przy poboczu drobi od pasa dla mnie przeciwnego strony a ja na stopie przed przejazdem się nie zatrzymałem do końca. nie jechali za mną nie gonili stali zastanawiam sie czy nagarnie kamery może być podstawą ukarania jeżeli nie zatrzymali do razu.
jaaaaaaaaa

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 14 października 2007, 15:44

zastanawiam sie czy nagarnie kamery może być podstawą ukarania jeżeli nie zatrzymali do razu.

Może być z kamery... przecież z fotoradaru też może być (a to nic innego jak najzwyklejszy w świecie aparat fotograficzny, no może trochę lepszy od tego w komórce :D)... A po drugie - nawet nie musi byc nagranie z kamery - wystarczy policjant jako świadek.

A w tej konkretnej sytuacji nie sądzę, by policjanci nadali sprawie bieg... no chyba, że to jacyś nadgorliwcy byli, albo mają Cie na oku :D
cwaniakzpekaesu

Powrót do Sytuacje na drodze