myooth napisał(a):to ja sie moze podlacze z pytaniem:
jesli wjezdzajac na droge (w lewo lub prawo) mamy 'STOP' lub 'ustap', to mamy zalozyc, ze ta droga jest z pierwszenstwem rowniez na kolejnych skrzyzowaniach?
Rozumiem to w ten sposób, że droga poprzeczna, na którą chcesz wjechać jest drogą z pierwszeństwem przejazdu, a ty na razie jesteś na podporządkowanej ;)
I teraz: nie jest powiedziane, że jakaś droga jest z pierwszeństwem na całej swojej długości. Jadąc dalej możesz dojechać do skrzyżowania, gdzie już nie bedziesz miał pierwszeństwa, ale oczywiście na Twojej drodze pojawią się odpowiednie znaki. Jeżeli nie będziesz mieć pewności, co to za typ skrzyżowania, rozejrzyj się za liniami zatrzymania lub znakami na drodze poprzecznej.
myooth napisał(a):pytanie wynika z tego, ze o ile jadac od poczatku ta droga, widze znak 'droga z pierwszenstwem', o tyle, jesli znak ten nie bedzie powtorzony po kazdym skrzyzowaniu, to jesli wjade na ta droge gdzies pozniej, to nie bede mial swiadomosci, ze gdzies wczesniej taki znak byl...
jak to jest dokladnie?
Tyle że jak wjedziesz na tą drogę z drogi podprządkowanej, to spotkasz na swojej drodze "ustąp" lub "stop", więc od razu będziesz wiedział. Poza tym znak D-1 ustawia się przed skrzyżowaniem dla ewentualnej wiadomości tych, którzy już są na tej drodze.
Nie wiem, czy o to Ci chodziło :?
Teraz ja mam pytanie. Czy znak B-20 i A-7 mogą się pojawić razem na jednym skrzyżowaniu? Chodzi mi o to, że na pewnej drodze, na jednym słupku wiszą sobie znaki: D-2, A-7 i pod spodem tabliczka "STOP 100m". Dojeżdżamy bliżej do skrzyżowania, gdzie jest B-20 i wyrysowana linia bezwarunkowego zatrzymania. Czy w takim razie znak "ustąp pierwszeństwa" jest tam konieczny? Nigdzie indziej nie widziałam skrzyżowania oznaczonego w ten sposób :?