Drogi równorzędne?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez starek » sobota 25 sierpnia 2007, 17:04

myooth napisał(a):to ja sie moze podlacze z pytaniem:

jesli wjezdzajac na droge (w lewo lub prawo) mamy 'STOP' lub 'ustap', to mamy zalozyc, ze ta droga jest z pierwszenstwem rowniez na kolejnych skrzyzowaniach?

Rozumiem to w ten sposób, że droga poprzeczna, na którą chcesz wjechać jest drogą z pierwszeństwem przejazdu, a ty na razie jesteś na podporządkowanej ;)

I teraz: nie jest powiedziane, że jakaś droga jest z pierwszeństwem na całej swojej długości. Jadąc dalej możesz dojechać do skrzyżowania, gdzie już nie bedziesz miał pierwszeństwa, ale oczywiście na Twojej drodze pojawią się odpowiednie znaki. Jeżeli nie będziesz mieć pewności, co to za typ skrzyżowania, rozejrzyj się za liniami zatrzymania lub znakami na drodze poprzecznej.

myooth napisał(a):pytanie wynika z tego, ze o ile jadac od poczatku ta droga, widze znak 'droga z pierwszenstwem', o tyle, jesli znak ten nie bedzie powtorzony po kazdym skrzyzowaniu, to jesli wjade na ta droge gdzies pozniej, to nie bede mial swiadomosci, ze gdzies wczesniej taki znak byl...

jak to jest dokladnie?

Tyle że jak wjedziesz na tą drogę z drogi podprządkowanej, to spotkasz na swojej drodze "ustąp" lub "stop", więc od razu będziesz wiedział. Poza tym znak D-1 ustawia się przed skrzyżowaniem dla ewentualnej wiadomości tych, którzy już są na tej drodze.

Nie wiem, czy o to Ci chodziło :?

Teraz ja mam pytanie. Czy znak B-20 i A-7 mogą się pojawić razem na jednym skrzyżowaniu? Chodzi mi o to, że na pewnej drodze, na jednym słupku wiszą sobie znaki: D-2, A-7 i pod spodem tabliczka "STOP 100m". Dojeżdżamy bliżej do skrzyżowania, gdzie jest B-20 i wyrysowana linia bezwarunkowego zatrzymania. Czy w takim razie znak "ustąp pierwszeństwa" jest tam konieczny? Nigdzie indziej nie widziałam skrzyżowania oznaczonego w ten sposób :?
Prawo Jazdy wydane dnia 30.08.2007
starek

Postprzez myooth » sobota 25 sierpnia 2007, 18:08

chodzi mi o taka sytuacje:

wjezdzam z drogi podporzadkowanej (mam 'ustap' lub 'stop') na glowna (czyli skrecam w lewo/prawo).
i teraz na nastepnym skrzyzowaniu nie mam znaku 'droga z pierwszenstwem', nie mam tez 'ustap'/'stop', nie ma znakow poziomych, a w bocznej uliczce nie widze, zeby mieli 'ustap'/'stop' (co wcale nie znaczy, ze nie maja - moze jest za drzewem, moze byl kawalek wczesniej, moze jakis wandal sobie do domu zabral) - skad mam wiedziec, czy to skrzyzowanie rownorzedne, czy tez jestem na drodze z pierwszenstwem?

co do twojego pytania, to jeszcze nie widzialem na jednym slupku znakow B-20 i A-7 (i to rzeczywiscie mijaloby sie z celem), ale takie sytuacje, ze najpierw jest A-7 z napiesem 'STOP xx m', a pozniej wlasnie B-20 - owszem i uwazam je za normalne - jestesmy ostrzegani za wczasu, ze dojezdzamy do skrzyzowania z droga z pierwszenstwem, a przed samym skrzyzowaniem mamy 'stop' - jak inaczej chcialbys zostac poinformowany o tym 'stopie'? samo B-20 mialoby stac 150m przed skrzyzowaniem? : )
myooth

Postprzez scorpio44 » sobota 25 sierpnia 2007, 19:59

myooth napisał(a):jak inaczej chcialbys zostac poinformowany o tym 'stopie'? samo B-20 mialoby stac 150m przed skrzyzowaniem? : )

No logika może podpowiadać, że mógłby stać B-20 (zamiast A-7) z tą tabliczką podającą odległość. Tylko że... znak B-20 nie jest znakiem ostrzegawczym. Dlatego stawia się znaki A-7 z tą podaną odległością, a oznacza to, że za tyle a tyle metrów możemy spotkać znak A-7, ale możemy i B20. ;)
PS: Starek nie pisał o A-7 i B20 na jednym słupku, tylko o D-2 i A-7.
scorpio44

Postprzez myooth » niedziela 26 sierpnia 2007, 00:42

@scorpio
wiem, ze nie pisal, mowie tylko, ze ja czegos takiego nie widzialem ;-)

ale powiedzialbys tez cos o tych skrzyzowaniach rownorzwednych/z pierwszenstwem?

zaczalem sie przygladac skrzyzowaniom, nad ktorymi sie nigdy nie zastanawialem (bo na nich pierwszenstwo po prostu zawsze jest/bylo tak, a nie inaczej) i na rzeszy z nich to pierwszenstwo nie wynika to ze znakow umieszczonych na drodze glownej i naprawde sie zaczalem zastanawiac, skad ktos, kto nie zna danego skrzyzowania na pamiec, ma wiedziec, ze ci z lewej i prawej maja ustap/stop?

@edit
BTW: wydaje mi sie, ze jesli pod znakiem A-7 jest napisane 'STOP xx m', to sie mozemy spodziewac tylko B-20 : )
myooth

Postprzez starek » niedziela 26 sierpnia 2007, 19:40

scorpio44 napisał(a):
myooth napisał(a):jak inaczej chcialbys zostac poinformowany o tym 'stopie'? samo B-20 mialoby stac 150m przed skrzyzowaniem? : )

No logika może podpowiadać, że mógłby stać B-20 (zamiast A-7) z tą tabliczką podającą odległość. Tylko że... znak B-20 nie jest znakiem ostrzegawczym. Dlatego stawia się znaki A-7 z tą podaną odległością, a oznacza to, że za tyle a tyle metrów możemy spotkać znak A-7, ale możemy i B20. ;)
PS: Starek nie pisał o A-7 i B20 na jednym słupku, tylko o D-2 i A-7.

Dzięki za wyjaśnienie, scorpio44. Biorąc po uwagę fakt, że a-7 i b-20 to różne typy znaków, to umieszczenie ich na tej samej drodze jednak nie jest bez sensu :D
Prawo Jazdy wydane dnia 30.08.2007
starek

Postprzez rocko19 » środa 26 września 2007, 14:03

Witam ja się wypowiem na ten temat tak jak mnie uczono .. znak droga z pierszenstwem obowiązuje do najbliższego skrzyżowania także jezeli masz znak ten i mijasz skrzyzowanie a następne jezeli niemasz znaku zadnego to zwalniasz i upewniasz się czy na drodze poprzecznej stoja znaki ustap bądz STOp jezeli nie to to jest skrzyzowanie równorzędne i wcale nie musi byc przed skrzyzowaniem umieszczony znak odwołujacy droge z pierszenstwem.
rocko19

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze