Trzy pasy ruchu w jedną stronę - pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Trzy pasy ruchu w jedną stronę - pytanie

Postprzez krokodajl » środa 22 sierpnia 2007, 13:05

witam,

jeśli mamy trzy pasy ruchu dla jednego kierunku jazdy i dajmy na to na każdym z nich jedzie po jednym samochodzie(równolegle). Samochody ze skrajnych pasów chcą wjechać na środkowy, którym jedzie już pojazd. Jak w takim przypadku wygląda sprawa z pierszeństwem? Kto komu powinien ustąpić?

pozdrawiam
krokodajl

Postprzez DEXiu » środa 22 sierpnia 2007, 13:13

Prawo o ruchu drogowym napisał(a):Art. 22. 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony

Swoją drogą mógłbyś poczekać z rozwiązywaniem testów przynajmniej do ukończenia kursu teoretycznego :wink:
DEXiu

Re: Trzy pasy ruchu w jedną stronę - pytanie

Postprzez Daisy_81 » środa 22 sierpnia 2007, 16:07

krokodajl napisał(a):witam,

jeśli mamy trzy pasy ruchu dla jednego kierunku jazdy i dajmy na to na każdym z nich jedzie po jednym samochodzie(równolegle). Samochody ze skrajnych pasów chcą wjechać na środkowy, którym jedzie już pojazd. Jak w takim przypadku wygląda sprawa z pierszeństwem? Kto komu powinien ustąpić?

pozdrawiam

Zalozmy, ze to Ty jedziesz srodkiem. Oczywiscie masz pierwszenstwo. Pierwszy wjedzie (za Toba) samochod z Twojej prawej strony, nastepnie samochod z lewej strony. Niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle :wink:
25.05 - zdana teoria
21.08 - praktyczny... niestety :-(
12.10 - drugie podejście
Daisy_81

Postprzez ella » środa 22 sierpnia 2007, 16:13

Niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle

Nie mylisz się :) a DEXiu podał właśnie Art. 22. 4 który to reguluje.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » środa 22 sierpnia 2007, 23:48

DEXiu napisał(a):Swoją drogą mógłbyś poczekać z rozwiązywaniem testów przynajmniej do ukończenia kursu teoretycznego :wink:

A ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby np. autor pytania miał już prawo jazdy od wielu, wielu lat. Tym bardziej, że przepis regulujący to wszedł w życie stosunkowo niedawno (licząc w latach ;) ).
Znajomość przepisów u polskich kierowców jest bardzo marna, a im większy staż, tym dużo gorzej!
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 15 września 2007, 19:03

Znajomość przepisów u polskich kierowców jest bardzo marna, a im większy staż, tym dużo gorzej!

Zdecydowanie potwierdzam... i wiem co mówię, a nie - mówię co wiem :D
cwaniakzpekaesu

Powrót do Sytuacje na drodze