Potwierdzenie moich info/wątek oddzielony

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Hanibal » wtorek 31 lipca 2007, 18:58

Jutro mam egzamin. Chciałbym jeszcze wszystko się upewnić, więc proszę o potwierdzenie bądź zaprzeczenie tego co niżej napiszę.

1. Na łuku i na górce mam 2 próby, jeśli nie wyjadę za linie, ani nie potrącę pachołka.
Czy na łuku trzeba mieć zapięte pasy bezpieczeństwa?

2. Muszę pokazać egzaminatorowi, że umiem włączyć wszystkie światła i pokazać mu że potrafię uzupełnić płyny eksploatacyjne oraz sprawdzić ich poziom.
Czy włączenie wewnętrznego światła w samochodzie jest wymagane?

3. Przygotowanie do jazdy obejmuje:
ustawienie lusterek, ustawienie fotela i zagłówka, włączenie świateł i zapięcie pasów. Czy o czymś zapomniałem?
Przygotowanie do jazdy wykonuje się przed wyruszeniem na miasto, czy zanim w ogóle zacznie się wykonywać manewry na placu?

4. Już na mieście:
Jeśli widzę że przed przejściem stoją ludzie to muszę się zatrzymać w celu ustąpienia im pierwszeństwa.
Jak pieszy wejdzie na drogę w niedozwolonym miejscu z lewej strony, to ja jadąc prawą stroną muszę zatrzymać się by umożliwić mu przejście.
Jeśli będzie jechał przede mną rowerzysta/koparka/czy inny zawalidroga oraz będzie podwójna ciągła, to nie mogę go wyprzedzić bez zgody egzaminatora, albo bez poinformowania go o tym że wiem że w tym miejscu nie wolno wyprzedzać, ale sytuacja na drodze zmusza mnie do takiego manewru?

5. Czy błędem jest jeśli parkując uderzę przednimi kołami o krawężnik?

6. Czy przy wyprzedzaniu również nie mogę przekroczyć prędkości 50km/h?

7. Jeśli będzie chciał mnie podpuścić i będzie kazał jechać mi prosto, to widząc zakaz mam się zatrzymać czy tylko spytać go o to czy jest pewny że mam tam jechać, gdyż tam jest zakaz wjazdu?

8. Jak jest z kręceniem kierownicą? Jeśli auto nie jest w ruchu to nie wolno mi w ogóle kręcić czy mogę wykonać 1 obrót kierownicy?

9. Czy jeśli 1 raz źle zaparkuje (np. drzwi z jednej strony nie będzie można otworzyć) to czy mam prawo powtórzyć to parkowanie?

10. Jak jest z korektą? Czy w momencie kiedy pojazd stanie, a ja za chwile dalej będę kończył parkować czy to już jest korekta? Czy może jak uznam że skończyłem ten manewr i wtedy będę chciał wykonać go ponownie/coś poprawić? (Chodzi mi o to że jadąc wolno, auto na chwile przystanie, a ja w tym momencie nie zakończę manewru jeszcze).
Oraz czy do każdego parkowania mam jedną korektę czy może na wszystkie jakie będę wykonywał jest jedna korekta?

11. Bram dojazdowych do posesji, ani skrzyżowań nie mogę blokować?
Np jest wyjazd z jakiegoś osiedla i kawałek dalej są światła, to jeśli nie ma miejsca na tyle żebym nie przeszkodził pojazdom w wyjechaniu z tego osiedla, to mam stanąć w odpowiedniej odległości przed tym wyjazdem?
Na przejściach dla pieszych jest bezwzględny zakaz zatrzymania się?

Czytam to forum już dobrych parę godzin, ale co do wyżej opisanych sytuacji mam jeszcze wątpliwości.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Hanibal

Postprzez The People That We Love » wtorek 31 lipca 2007, 20:28

Hanibal napisał(a):Na łuku i na górce mam 2 próby, jeśli nie wyjadę za linie, ani nie potrącę pachołka.
Czy na łuku trzeba mieć zapięte pasy bezpieczeństwa?

Tak, trzeba. Ćwiczy się z zapiętymi pasami i tak samo to wygląda na egzaminie. A szkoda, bo to utrudnia odwracanie się do tyłu.
The People That We Love

Postprzez nyga » wtorek 31 lipca 2007, 20:47

1. MAsz zapięte pasy od chwili ruszenia z miejsca parkingowego na placu.
2. Nie wchodzi to w zakres wymagań egzaminacyjnych.
3. Przygotowania rozpoczynasz przed ruszeniem z miejsca postojowego tzn. przed manewrami

Prawidłowa kolejnośc to:
Ustawienie fotela
Ustawienie zagłówka
Ustawienie lusterek
Upewnienie się czy drzwi są zamknięte
Zapięcie pasów

4. Zawsze jeżeli pieszy znajduje się na jezdni masz obowiązek ustąpienia mu pierwszeństwa.
Jeżeli stoi tylko na chodniku, możesz go przepuścić, ale nie musisz
ad.2
Jeżeli pojazd będzie poruszał się wolno, a masz ciągłą linię to jedziesz za nim z ograniczoną prędkością, natomiast jeżeli napotkasz na swojej drodze źle zaprawkowany samochód który swoim obrysem wystaje na jeznię i nie można go opinąć bez przekroczenia lini ciągłej wtedy najlepiej zatrzymaj się i zapytaj egzaminatora co masz zrobić.
5. Możesz wjeżdżająć płynnie w miejsce parkingowe lekko dotknąć krawężnika.
6. W żadnym przypadku nie możesz w mieście przekroczyć tej prędkości.
7. Egzaminator nie może wydawać poleceć sprzecznych z kodeksem. Możesz usłyszeć polecenie najbliższa
w lewo. To od ciebie zależy czy wjedziesz tam gdzie jest to zakazane.
8. Kręcenie w miejscu kierownicą tylko niszczy opony, nie jest to poprawne.
Najlepiej skręcić koła z lekkim oporem przejeżdżająć 5-10 cm drogi.

Życzę powodzenia na egzaminie
nyga

Postprzez loser » wtorek 31 lipca 2007, 21:41

Ad1 Zapal też światła mijania. A po placu (nie na łuku) sygnalizuj zmianę kierunku jazdy kierunkowskazami.

Ad4. Pieszy w niedozwolonym miejscu.
Zależy od sytuacji. Jeśli w żaden sposób mu nie zagrażasz, to możesz przejechać. Ani też nie zagraża mu inny pojazd. (Ty prawym pasem przejedziesz a na lewym pieszego ktoś inny rozjedzie).Nie może Ciebie za to oblać.

Ale jeśli jest to osoba w jakiś sposób ułomna. Starsza o lasce, osoba z białą laską. Masz obowiązek jej ustąpić.
Jeśli w biegnie na ulicę dzieciak, albo osoba ta będzie blisko pojazdu też ustąp. Co z tego, że będziesz na prawie jak w życiu możesz go potrącić a na egzaminie, egzaminator zakończy egzamin.

Zawsze informuj egzaminatora (czytaj: kamerę), że wiesz jakie są przepisy i musisz je złamać.
A co do zawalidrogi, to zależy, jak podwójna ciągła zaraz się kończy, to po co wyprzedzać?

Ad5 Tak, może zostać to ocenione

Ad6 Tylko tyle możesz jechać ile w danym miejscu wolno. Prawie wszyscy jeżdżą niezgodnie z przepisami, więc poza rowerzystami nie będziesz miał kogo wyprzedzać.

Ad7 Takiego polecenia nie dostaniesz. Może być np sytuacja, że jedyna droga zgodna z przepisami,dla Ciebie, będzie np: w prawo.

Ad9. Masz prawo do korekty.

Ad.10 Jak przystanie to przystanie. Jak krzywo zaparkujesz to robisz korektę. Jedno parkowanie, jedna korekta.

Ad11 Skrzyżowań nie wolno blokować. Także nie należy stawać na przejściu dla pieszych.
Pojazd wyjeżdżający z posesji jest włączającym się do ruchu więc i tak ma obowiązek Ciebie przepuścić. Więc stając na wysokości jego bramy nie blokujesz go.
Pojazdom wyjeżdżający z osiedla możesz przeszkodzić tylko wtedy jeśli wyjeżdżają nie z drogi wew a mają pierwszeństwo przejazdu (np; jest to skrzyżowanie równorzędne a oni są po Twojej prawej)

Ps. Najpierw będziecie zaproszeni do sali, gdzie będzie sprawdzana obecność i będzie można zadawać pytania
loser

Postprzez scorpio44 » wtorek 31 lipca 2007, 22:27

The People That We Love napisał(a):A szkoda, bo to utrudnia odwracanie się do tyłu.

No czego to znowu ludzie nie wymyślą. :D :D :D. A w normalnym ruchu przy cofaniu też odpinasz pas? :shock:

loser napisał(a):Pojazdom wyjeżdżający z osiedla możesz przeszkodzić tylko wtedy jeśli wyjeżdżają nie z drogi wew a mają pierwszeństwo przejazdu (np; jest to skrzyżowanie równorzędne a oni są po Twojej prawej

Oczywiście miało być chyba "NIE możesz przeszkodzić". ;)
scorpio44

Postprzez Hanibal » wtorek 31 lipca 2007, 22:35

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi.

loser napisał(a):Ad11 Skrzyżowań nie wolno blokować. Także nie należy stawać na przejściu dla pieszych.
Pojazd wyjeżdżający z posesji jest włączającym się do ruchu więc i tak ma obowiązek Ciebie przepuścić. Więc stając na wysokości jego bramy nie blokujesz go.
Pojazdom wyjeżdżający z osiedla możesz przeszkodzić tylko wtedy jeśli wyjeżdżają nie z drogi wew a mają pierwszeństwo przejazdu (np; jest to skrzyżowanie równorzędne a oni są po Twojej prawej)

Jeszcze odnośnie tego.
Załóżmy że ktoś będzie chciał wjechać na tą posesje, to wtedy będę go blokował?
Do tego za nim ustawi się kilka aut, które nie będą mogły jechać, dopóki on nie wjedzie do tej bramy. Wtedy jak to wygląda wg przepisów?
Hanibal

Postprzez scorpio44 » wtorek 31 lipca 2007, 22:48

Hanibal, ja uważam, że jak najbardziej może to zostać uznane za utrudnianie ruchu i dlatego raczej nie powinno się tak stawać (na wysokości wjazdów). Ci wyjeżdżający, owszem, i tak nam muszą ustąpić. Ale Loser chyba faktycznie nie pomyślał o tych z przeciwka, którzy chcą tu skręcić. ;)
scorpio44

Postprzez DEXiu » wtorek 31 lipca 2007, 23:23

Jeśli zatrzymanie wynika z warunków ruchu (tzn. korek, światła albo coś) to możesz się zatrzymać gdziekolwiek (przy wjeździe do posesji/parkingu, na przejściu dla pieszych, "zygzaku" przystankowo-autobusowym :wink: itp. Nie jest to niezgodne z przepisami, więc nie oblejesz za utrudnianie ruchu, a jedynie za brak kultury na drodze :roll: (pamiętaj że to też podlega ocenie)
DEXiu

Postprzez Hanibal » wtorek 31 lipca 2007, 23:31

No, ale to nie robi mi wielkiej różnicy za co obleje :P
Czy za brak kultury czy za jazdę wbrew przepisom.
Ok, rozumiem że lepiej nie stawiać samochodu w takich miejscach.

Dzięki.
Pozdro
Hanibal

Postprzez Hanibal » środa 01 sierpnia 2007, 12:35

Temat do zamknięcia/usunięcia.
Od dzisiaj można mnie zaliczyć do grona kierowców :D
Udało się, zdałem za pierwszym razem 8)
Hanibal

Powrót do Egzamin na prawo jazdy