po egzaminie - dokumenty

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

po egzaminie - dokumenty

Postprzez gulka1755 » niedziela 29 lipca 2007, 16:41

Nie wiem czy dałam temat w dobrym dziale ,wiec jeśli nie to prosze przenieść.Chciałam sie zapytać czy jeśli zdałam egzamin to jak to jest teraz z dokumentami? Chodzi mi nie o to gdzie sie odbiera prawo jazdy bo wiem ze w Urzędzie Miasta ale o to jak to teraz wszystko sie odbywa. Gdzie WORD przesyła moje dokumenty , jakim sposobem trafiają do Warszawy. I najważniejsze to chciałam zapytać czy jak już prawo jazdy zostanie mi wydane to czy mogłabym odebrać sobie zaświadczenie o ukończeniu kursu i potwierdzenie zdania egzaminu.Czy Wy odbieracie same prawa jazdy? I czy jest po prostu taka możliwość. I gdzie są te dokumenty. Bo zawsze mogą sie przydać kiedyś w życiu a skoro mieliby je wyrzucić to wole wziaść.Czy może oni je po prostu zostawiaja dla siebie bo je potrzebuja?Bbardzo prosze o odpowiedz na pytanie.
gulka1755

Postprzez cman » niedziela 29 lipca 2007, 17:25

cman

Postprzez gulka1755 » niedziela 29 lipca 2007, 18:29

no tak ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie , czy mozna otrzymac zaswiadczenie o kursie i zdanym egzaminie , nie chodzi mi o tymczasowy zamiennik prawa jazdy tylko juz po wydaniu czy moge po prostu odebrac te dokumenty? zainteresowalo mnie to bo na stronie WORDu znalazlam ze aby ubiegac sie o inne kategorie to trzeba miec takie wlasnie dokumenty :
"7. zaświadczenie o ukończeniu kursu i uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego albo kserokopię posiadanego prawa jazdy:
- w zakresie kategorii B, jeżeli osoba ubiega się o prawo jazdy kategorii C, C1, D lub D1,
- w zakresie kategorii B, C, C1, D lub D1, jeżeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E,
- w zakresie kategorii A1, B1, C1 lub D1, jeżeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii A, B, C lub D oraz posiada zaświadczenie, o którym mowa w pkt 5, potwierdzające odbycie tylko zajęć praktycznych."
Nie twierdze ze zamierzam robic te kategorie :D ale po prostu skoro tutaj je wymagaja to chyba mozna je odebrac , no chocby na pamiatke.Wie ktos jak to jest? Czy wszyscy odbieraja same prawka?
gulka1755

Postprzez ella » niedziela 29 lipca 2007, 18:40

gulka1755 napisał(a): czy mozna otrzymac zaswiadczenie o kursie i zdanym egzaminie , nie chodzi mi o tymczasowy zamiennik prawa jazdy tylko juz po wydaniu czy moge po prostu odebrac te dokumenty?

Nie można odebra po egzaminie zaświadczenia o ukończeniu kursu. Twoje dokumenty po zdaniu egzaminu wylądują potem w archiwum w starostwie.

zainteresowalo mnie to bo na stronie WORDu znalazlam ze aby ubiegac sie o inne kategorie to trzeba miec takie wlasnie dokumenty :
"7. zaświadczenie o ukończeniu kursu i uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego albo kserokopię posiadanego prawa jazdy:

Nowa kategoria nowe zaświadczenie. Przecież robisz od nowa kurs na inną kategorię.
ella
Moderator

Postprzez gulka1755 » niedziela 29 lipca 2007, 19:00

no tak ale mi sie wydaje ze to zaswiadczenie tyczy sie kategorii B a nie tej nowej poniewazm calosc dokumentow to:
"1. specjalny wniosek, którego druk otrzymasz w ośrodku egzaminowania,

2. dowód uiszczenia opłaty za egzamin,

3. wyraźną fotografię o wymiarach 3,5x4,5 cm, przedstawiającą osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy,

4. orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami,

5. zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców lub motorniczych: w zakresie szkolenia podstawowego, lub w zakresie szkolenia dodatkowego, jeżeli osoba trzykrotnie uzyskała negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub z egzaminu praktycznego,

6. pisemną zgodę rodziców lub opiekuna, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat,

7. zaświadczenie o ukończeniu kursu i uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego albo kserokopię posiadanego prawa jazdy:
- w zakresie kategorii B, jeżeli osoba ubiega się o prawo jazdy kategorii C, C1, D lub D1,
- w zakresie kategorii B, C, C1, D lub D1, jeżeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E,
- w zakresie kategorii A1, B1, C1 lub D1, jeżeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii A, B, C lub D oraz posiada zaświadczenie, o którym mowa w pkt 5, potwierdzające odbycie tylko zajęć praktycznych."
ja to tak interpretuje ze oprocz zaswiadczenia o ukonczeniu kursu dla tej nowej kategorii np. C trzeba miec zaswiadczenie o kategorii B , swiadcza o tym slowa nastepne "lub kserokopii prawa jazdy". Wiec na pewno nie mozna ich jakos odebrac?
gulka1755

Postprzez tom634 » niedziela 29 lipca 2007, 19:03

Ale masz problemy.
gulka1755 napisał(a):jeżeli osoba trzykrotnie uzyskała negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub z egzaminu praktycznego,

albo kserokopię posiadanego prawa jazdy:
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez ella » niedziela 29 lipca 2007, 19:09

np. C trzeba miec zaswiadczenie o kategorii B , swiadcza o tym slowa nastepne "lub kserokopii prawa jazdy"

A czy kserokopia prawa jazdy na B nie jest zaświadczeniem, że ukończyłaś kurs na kategorię B.
ella
Moderator

Postprzez gulka1755 » niedziela 29 lipca 2007, 20:50

Jest. Ale nie o to pytam.Skoro napisali ze albo to albo to to znaczy ze to inne dokumenty chociaż to samo poswiadczaja.Wydaje mi sie ze skoro tak napisali to chyba mozna je otrzymac.Czyli nikt ich nigdy nie otrzymuje i zawsze trafiaja do archiwum i nie ma mozliwosci na pewno ich otrzymania?
gulka1755

Postprzez tom634 » niedziela 29 lipca 2007, 21:05

No chyba, że chcesz jeszcze zrobić np. w ciągu miesiąca kategorię A (np. jeżeli czekasz na egzamin), a nie chcesz 2 razy płacić za dokument w krótkim czasie. Wtedy i tak dokumenty zostają.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez ella » niedziela 29 lipca 2007, 21:20

Czyli nikt ich nigdy nie otrzymuje i zawsze trafiaja do archiwum i nie ma mozliwosci na pewno ich otrzymania?

Wydziału Komunikacji zakłada Tobie kartotekę kierowcy z twoimi dokumentami i układa w archiwum. To jakim cudem może pozbawić się najważniejszych dokumentów.

Info też ze strony WORD
Przy dokonywaniu zapisu na egzamin wymagane są następujące dokumenty:

1. Wniosek o wydanie prawa jazdy
Wniosek jest specjalnym drukiem i nie ma możliwości pobrania wersji elektronicznej. Wersja papierowa dostępna jest w Biurze Obsługi Klienta w WORD Warszawa.

2. Dowód uiszczenia opłaty za egzamin
Opłaty za egzamin można dokonać w kasie znajdującej się w Biurze Obsługi Klienta lub przelewem na konto WORD Warszawa. Szczegóły dotyczące płatności znajdują się w zakładce Opłaty za egzaminy

3. Fotografia
Fotografia powinna mieć wymiary 3,5 x 4,5 cm. Powinna przedstawiać osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu, z widocznym lewym uchem z zachowaniem równomiernego oświetlenia.

4. Orzeczenie lekarskie
Orzeczenie wydane przez lekarza uprawnionego do przeprowadzania badań kierowców, stwerdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami.

5. Zaświadczenie o ukończeniu kursu
Zaświadczenie wydane przez ośrodek szkolenia kierowców informujące o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców lub motorniczych w zakresie:
- szkolenia podstawowego, lub
- szkolenia dodatkowego - jeżeli trzykrotnie uzyskało się negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub praktycznego.

6. Pisemna zgoda rodziców lub opiekuna
Pisemna zgoda na przystąpienie do egzaminu na prawo jazdy konieczna jest w przypadku nieukończenia przez kandydata na kierowcę 18 roku życia.

7. Kserokopia posiadanego prawa jazdy kategorii lub zaświadczenie o zdanym egzaminie państwowym
Konieczne w przypadku przystępowania do egzaminu na następujące kategorie prawa jazdy:
- C, C1, D, D1 - wymagane prawo jazdy lub zaświadczenie kat. B
- B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - wymagane prawo jazdy lub zaświadczenie kat. B, C, C1, D lub D1,
- A, B, C lub D - wymagane prawo jazdy lub zaświadczenie kat. A1, B1, C1 lub D1.

8. Dowód osobisty lub paszport
Przy zapisie należy przedstawić do wglądu dowód osobisty osoby zapisywanej lub paszport (z załączonym zaświadczeniem o zameldowaniu).
ella
Moderator

Postprzez gulka1755 » poniedziałek 30 lipca 2007, 19:46

Dziekuje Wam za odpowiedz. tom634 czyli rozumiem ze jesli bym od razu po zdanej kategorii B chciala robic np A to wtedy dokumenty zostaja w WORDZIE i wtedy potwierdzenie zdania egzaminu i zaswiadczenie o kursie jest zamiast kserokopii prawa jazdy. I tylko w tym wypadku to sluzy zamiast prawka?. A o co chodzi z tym ze nie chce 2 razy placic? Bo nie rozumiem , znaczy ze prawko na B i A sie ma wtedy na jednym dokumencie?A w tym archiwum te dokumenty nie sa nigdy niszczone?Wybaczcie ale zawsze mam mnostwo pytan.
gulka1755

Postprzez ella » poniedziałek 30 lipca 2007, 20:21

Bo nie rozumiem , znaczy ze prawko na B i A sie ma wtedy na jednym dokumencie?

Prawo jazdy jest jedno. Masz tylko wbite na nim kategorie
A w tym archiwum te dokumenty nie sa nigdy niszczone?

nie są nigdy niszczone.[/quote]
ella
Moderator

Postprzez gulka1755 » poniedziałek 30 lipca 2007, 21:04

czyli ja tych dokumentow nigdy nie odbieram i one sa zawsze w archiwum i na ich podstawie wydaja mi duplikaty czy wtorniki praw jazdy?
gulka1755

Powrót do Egzamin na prawo jazdy