"Urządzenie wysyłajace zmienne sygnały dżwiękowe"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

"Urządzenie wysyłajace zmienne sygnały dżwiękowe"

Postprzez Lu » wtorek 17 lipca 2007, 23:02

Witam,
Mam małą prośbę.Czy ktoś mógłby mnie oświecić i powiedzieć co zaliczamy do tych urzadzeń o których mowa w temacie tego postu :?:
Pytam, bo moja żona jest właśnie w trakcie kolejnego podejscia do egzaminu i ostatnio dziwnie się zachowuje; zakazała np. naszemu synkowi zabierania do auta jego ulubionego samochodu policyjnego(zabawki oczywiście), bo wysyła zmienne sygnały dżwiękowe :?: :?: :?:
Ostatnio zaczęła się również zastanawiać czy można mieć w ogóle w samochodzie takie urządzenia jak:
-telefon komórkowy,
-laptopa,
-GPS( gie pe esa- jakby to powiedział znanym wiekszości polityk), itp.,
no bo w koncu te wszystkie żeczy jakby nie patrzeć też przeciez wysyłaja zmienne sygnały dźwiękowe!
I na nic zdało się tłumaczenie mojej żonie, że pewnie chodzi tu o to żeby nie udawać pojazdów uprzywilejowanych, bo ona doskonale o tym wie.
Tylko , że dla niej zakaz jest zakazem i stosować się do niego trzeba!!!
Chciał nie chciał, zajrzałem do tych niby nowych testów, które z resztą są NOWE prawie co roku.
I co się okazało??? A no to , że podobnych bzdur jest tam niestety więcej!
Swoją drogą, ciekawe kto co roku bierze nie mała pewnie kasę za "ULEPSZANIE" tych testów.
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź na dręczące mnie pytania?
Pozdrawiam.
Kiedy guma gwizda to z kierowcy...
Lu

Postprzez wiesniak » wtorek 17 lipca 2007, 23:27

38 ) pojazd uprzywilejowany - pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w
postaci czerwonego światła błyskowego;

4. Zabrania się:
(..)
3) umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;

Obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego to urządzenia, które sprawiają, że to pojazd wysyła sygnały świetlne i dźwiękowe. Inaczej mówiąc muszą te sygnały być bez problemu widoczne/słyszane z zewnątrz. Komórki itp. raczej do takich urządzeń nie zaliczymy.
wiesniak

Postprzez Salansky » środa 18 lipca 2007, 18:04

Jeszcze radio!! Radio też wysyła zmienne sygnały dźwiekowe. (a jak wysyła ciągłe to zmienić radio lub ustawić inną stacje)

Na zewnątrz nie można hałasować, ale w środku? No bez przesady :P
12-13 XI 2005 - Teoria
16 XI 2005 - 27 I 2006 - Praktyka
30 I 2006 - Egzamin teoria+praktyka. Error.
10 III 2006 - Podejście drugie praktyka. Done.
20 III 2006 - Wyrobione.
23 III 2006 - Odebrane.
133 dni - 1218zł
Peugeot 107 + President HARRY II
Salansky

Postprzez _Sylwan_ » czwartek 19 lipca 2007, 14:54

Lu twoja żona jest strasznie przewrażliwiona na tym punkcie :roll: To co ty wymieniłeś z pewnością możesz wozić w samochodzie
Obrazek
_Sylwan_

Powrót do Egzamin na prawo jazdy