Kat. D - egzaminator nie umie jezdzic autobusem !!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. D - egzaminator nie umie jezdzic autobusem !!!

Postprzez rzeznik » wtorek 24 kwietnia 2007, 14:45

Rzecz miala miejsce na Odlewniczej w Warszawie. Niedawno zdawalem egzamin na kat. D. Plac przeszedlem bez problemu, ale na miescie zaczelo robic sie ciekawie.
Otoz w dosc charakterystycznym miejscu sytuacja zmuszala mnie do zmiany pasu na lewy. Wiec wlaczam kierunkowskaz, zerkam w lusterko - gdzies z daleka jedzie jakis samochod, ale byl naprawde daleko, wiec zaczynam zjezdzac na ten pas, a tu nagle egzaminator hamuje i mowi ze wymusilem pierwszenstwo - troche zszokowany spojrzalem w lusterko, a samochod, ktory w nim wczesniej widzialem, DOPIERO SIE ZBLIZAL! A miejsca bylo jeszcze tyle, ze spokojnie za mna jeszcze ktos moglby sie zmiescic.
Dlatego zaczalem sie z gosciem klocic, ze jego interwencja byla nieuzasadniona, itd. Jednak kto wygra z egzaminatorem?... Nawet nie moge zadnej skargi zlozyc, bo nie udowodnie mu tego - WORD na Odlewniczej wynajmuje na egzaminy autobus z MZA, wiec nie ma w nim kamery.

No coz, kazal sie przesiadac i wtedy zaczelo sie najlepsze. Facet wsiadl za kolko, i zaczal szarpac ta skrzynie biegow i nie potrafil wrzucic glupiego biegu! :D W tym momencie spojrzal na mnie wyczekujaco, a ja z usmiechem na ustach wzruszylem ramionami i odwrocilem sie w dokladnie przewina strone :) No to koles niezle wkurzony szarpie dalej ta skrzynie (co prawda to stary Ikarus, ale biegi lekko wchodza) i w koncu udalo mu sie wrzucic 3 (dla niezorientowanych - autobusem rusza sie z 2), ale oczywiscie nie udalo mu sie ruszyc :) Jakos tam po niezlych przejsciach dotelepal sie do osrodka, ale ciagle jechal na tej 3 i w dodatku niejeden raz jechal po krawezniku, nie potrafil utrzymac sie w pasie... Po prostu nie umial tym jezdzic! Na koniec wyspisujac mi kwitek mowi: "Ma pan jakies pytania?", a ja na to: "Ja nie mam, a pan?" :D To sie spojrzal jak na idiote i pozegnal mnie grzecznie, ale widac bylo, ze bardzo byl roztrzesiony...

Teraz sie z tego smieje, ale to powazny problem. Przeciez to jakas paranoja, zeby o legalnym dopuszczeniu mnie za kierownice autobusu decydowal czlowiek, ktory NIE MA POJECIA O PROWADZENIU TAKIEGO POJAZDU!!!

Zastanawiam sie, czy nie naglosnic sprawy (oczywiscie jak juz bede mial prawko w rece).

A moze ma ktos pomysl jak na przyszlosc reagowac, jesli nie daj Boze taka sytuacja sie powtorzy?...
B C D
rzeznik

Postprzez barylkaq » wtorek 24 kwietnia 2007, 17:54

skarge mozesz złozyc przynajmniej mu lekko smrodu narobi kolo dupy :D
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez rzeznik » środa 25 kwietnia 2007, 09:58

No niby tak, ale zeby to przy okazji mnie jeszcze smrodu nie narobilo... Skarga w sumie i tak nic nie da... Ja wolalbym na przyklad zebrac kilka osob, ktore spotkaly sie z podobna sytuacja i pogadac z prasa albo nawet z telewizja 8)
Co za chory kraj :?
B C D
rzeznik

Postprzez jjaacc » środa 25 kwietnia 2007, 19:46

Jak ktoś z poza branży to czyta to może być w szoku, ale niestety często zdarza się, że panowie egzaminatorzy radzą sobie z cięższym sprzętem, delikatnie mówiąc nie za dobrze, mój kursant przesiadł się na prawy fotel po tym jak usłyszał, że egzamin jest przerwany, z powodu najechania kołem na krawężnik, również i tutaj były problemy z ruszeniem i zmieszczeniem się na pasie ruchu, takich historyjek słyszałem sporo. Może by się ktoś za to wziął. Również polecam złożenie skargi, przyjedzie przedstawiciel Marszałka i przeegzaminują gościa. Nie może być tak, że egzaminują, nie znając możliwości sprzętu stąd właśnie często oglądam scenki w mieście jak pchają 16 metrowy skład w ciasne ulice, gdzie wykonanie skrętu w prawo graniczy z cudem, zrobiłem nawet fajne zdjęcie.
jjaacc

Postprzez Pinhead » czwartek 26 kwietnia 2007, 18:11

W Krakowie też nie raz słyszałem zabawne historie jak to przy oblanym C+E na mieście egzaminatorzy prowadzą podobnie do odpicowanych blondynek na 1 godzinie nauki. Niektórzy nawet wzieli się na sposób i nie każą się przesiadać tylko na miejsciu po powrocie do MORDu ogłaszają wynik negatywny. Jak dla mnie to parodia i pośmiewisko dla tej instytucji.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez rzeznik » piątek 27 kwietnia 2007, 11:23

No dobra, wiec zalozmy, ze skladam oficjalna skarge na tego dupka.
1. Jak mu to udowodnie?
2. Lepiej zrobic to jak juz ostatecznie zdam ten egzamin czy od razu?
3. Jesli od razu, to czy nie trafie na jakas "czarna liste"?

Ad. 3
Chodzi mi o to czy moge sie obawiac sytuacji takiej, ze ten partacz zobaczywszy moje nazwisko na skardze, nie przekaze swoim kolegom egzaminatorom informacji, zeby tego delikwenta uwalac przy kazdej okazji? To przeciez spore ryzyko...
B C D
rzeznik

Postprzez jjaacc » sobota 28 kwietnia 2007, 21:22

Nic nie musisz udowadniać, nawet jak skarga będzie uznana za bezzasadną, to po takim opisie sprawy, nawet sobie nie wyobrażam, że marszałek (przedstawiciel) nie sprawdzi umiejętności egzaminatora. A odwołanie napisał bym tak samo jak zamieściłeś na forum, mocno zabawne i wzbudzające zainteresowanie.
jjaacc

Postprzez rzeznik » czwartek 10 maja 2007, 11:13

Witam

No wiec po konsultacji z moim instruktorem mysle ze napisze ta skarge, ale dopiero jak zdam. Dzieki za rady! :)

P.S. Dzisiaj mam kolejny egzamin. Moze tym razem sie uda...
B C D
rzeznik

Postprzez jimorrison » czwartek 10 maja 2007, 11:23

no trzymamy kciuki:)
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez bkt » czwartek 10 maja 2007, 20:16

Moglbys drogi autorze tematu napisac JAKA trasa jezdzi sie na odlewniczej? Niedlugo chce robic C+E dlatego pytam:)
bkt

Postprzez rzeznik » piątek 11 maja 2007, 00:38

ZDAŁEM!!!!!

Tym razem poszlo bezproblemowo :) Ale zeby nie za bardzo dobiegac od tematu, to w najblizszych dniach zabieram sie do pisania skargi na tego dupka, co nawet ruszyc nie umial...
:shock:

Trasy ustalonej nie ma, ale w wiekszosci jezdzi sie po Brodnie, elementy obowiazkowe to rondo Żaba lub rondo Starzynskiego, bardzo czesto kaza wjezdzac na most Grota Roweckiego (chodzi o ten moment gdzie trzeba zmienic pas na lewy - zakaz ruchu ciezarowych i autobusow na prawym), czasem tez kaza wjezdzac w przeciwnym kierunku na Trase Torunska i przy CH Marki zawrocic... Zreszta pewnie wszystko co trzeba mozna uslyszec od instruktorow.
B C D
rzeznik

Postprzez rzeznik » środa 23 maja 2007, 20:06

Witam

Zgodnie z zapowiedziami, dzisiaj zlozylem skarge w WORD na tego egzaminatora, co jezdzic nie umial. Podobno odpowiedz mam dostac na pismie prosto z urzedu marszalkowskiego :) No to koles ma przerabane... :)

Pozdrawiam!
B C D
rzeznik

Postprzez SzpoX » wtorek 29 maja 2007, 00:18

niezły motyw 8) trzeba wprowadzić weryfikacje egzaminatorów :!:
Prawo Jazdy Kat. A, B, C, D, B+E, C+E, D+E
Instruktor Nauki Jazdy Kat. B
SzpoX

Powrót do Egzamin na prawo jazdy