Rondo a ruch okrezny

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Rondo a ruch okrezny

Postprzez Duda333 » piątek 30 marca 2007, 12:07

Witam!szukajac odpowiedzi na pytanie znalazlam sie tutaj,chyba juz tu zostane bo podoba mi sie ta strona :D .Jestem w trakcie nauki jazdy samochodem,instruktor zapewnil mnie ze jesli bede jezdzic swietnie a pojedziemy na skrzyzowanie mieszczace sie naCHojnach w Łodzi a tam nie odpowiem kto kiedy i dlaczego ma pierwszenstwo,biorac pod wage ruch kierowany sygnalizacja i tylko znakami,badz sygnalizacja i znakami nie dopusci mnie do egzaminu :cry: .Zadal mi rowniez prace domowa polegajaca na zorientowaniu sie czym rozni sie rondo od od skrzyzowania ruchem okreznym,zaznaczajac ze w ksiazkach podane jest iz jest to to samo.Bardzo prosze Was o pomoc i krotkie uzasadnienie,kto kiedy i dlaczego.Niestety nie jestem w stanie podac dzis ulic dokladnych dla tegoz ronda czy tez skrzyzowania z ruchem okreznym.przy kazdy wjezdzie sa znaki C-11,A-7.DZiekuje za pomoc.
Duda333

Postprzez lukaszoff » piątek 30 marca 2007, 14:12

wydaje mi sie że ta róznica między rondem a skrzyżowaniem o ruchu okręznym jest taka że jak już wjedziesz na rondo to masz pierwszeństwo przy skrzyżwoaniu o ruchu okrężnym zachowaujesz sie jak na normalnym skrzyżowaniu tzn. przepuszczasz ludzi po prawej stronie. Ale zawsze przed rondem są znaki. Zazwyczaj są to znaki ustąp pierwszenstwa i znak skrżyżoanie o ruchu okrężnym wiec zachowujesz sie jak na rondzie. Jeżeli masz tylko znak: skrzyżowanie o ruchu okręznym bez znaku ustąp pierwszeństwa to ten co jest na rondzie musi cię przepuśic bo przecież jesteś po jego prawej stronie. W sumie takiego skrzyżowania nigdy nie widziałem, zdałem w lublinie wiec tu nie mamy takich rzeczy. A tak wogóle to te sytuacje są opisane w testach. Nie wiem czy akurat o to ci chodziło i czy coś zrozumiałaś ale pozdrawiam :D
lukaszoff

Postprzez Duda333 » piątek 30 marca 2007, 14:22

Bardzo dziekuje!,rondo to czy skrzuzowanie nazywa sie o ile dobrze pamietam''solidarnosci''.JEszcze raz bardzo dziekuje,mam nadzieje ze odezwie sie ktos z Łodzi :)
Duda333

Postprzez lukaszoff » piątek 30 marca 2007, 14:27

nie ma za co. U mnie w Lublinie to nas zawsze wywożą na takie dwa ronda. Bez sygnalizacji wiec trzeba tam nieźle uważac. Ważne aby tylko dobrze sie upewnic i nie wymusic pierwszeństwa na egzaminie
lukaszoff

Postprzez cman » piątek 30 marca 2007, 14:31

Tutaj: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7451 jest o rondzie Solidarności.

A czym się różni rondo od skrzyżowania o ruchu okrężnym? To pierwsze nie występuje w ogóle w PRD, natomiast z definicji słownikowej wynika, że "rondo to plac w kształcie koła lub zbliżonym" - a więc można by tak nazwać każde skrzyżowanie, które ma coś okrągłego w środku. Natomiast skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest to skrzyżowanie oznaczone znakami C-12 "ruch okrężny" również w połączeniu ze znakami A-7 "ustąp pierwszeństwa".
cman

Postprzez disaster » piątek 30 marca 2007, 15:05

Rondo Solidarności, to jest zupełnie z drugiej strony miasta.
disaster

Postprzez Duda333 » wtorek 08 maja 2007, 22:34

Witam ponownie!Juz wiem jakie to skrzyzowanie...Rydza Smiglego i Dabrowskiego.Pomocy!Kto,kiedy i dlaczego ma pierwszenstwo biorac pod uwage swiatla i same znaki.Dzieki
Duda333

Postprzez Ad_aM » środa 09 maja 2007, 00:05

No więc (skończyłem liceum więc już mogę tak niepoprawnie :wink: )

A) To nie jest skrzyżowanie na Chojnach - polecam postudiować mapę
B) Skrzyżowanie o którym teraz mówisz jest zwykłym skrzyżowaniem
C) Może chodzi Ci o skrzyżowanie Rydza-Śmigłego - Broniewskiego? (jeśli tak to to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym ze światłami - czyli przy każdym przecięciu się dróg masz sygnalizator dla siebie. Jeśli nie działa to pod nimi masz znaki (nie pamiętam jakie, w czwartek będę tamtędy przejeżdżał to jakby co skontroluje :)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Duda333 » środa 09 maja 2007, 09:17

Byc moze jest to skrzyzowanie z Broniewskiego,nie znam dobrze Łodzi....:-/,przy kazdym sygnalizatorze sa znaki A-7 i C-11.Pzdr!
Duda333

Postprzez karolina1 » środa 09 maja 2007, 10:03

Mi się zawsze wydawało, że rondo to nazwa zwyczajowa skrzyżowania o ruchu okrężnym :)
karolina1

Postprzez disaster » środa 09 maja 2007, 12:49

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem w czym problem.
Jest to jedno z logiczniejszych rond (jeśli faktycznie chodzi o rono Broniewskiego).
Jest sygnalizacja świetlna, więc według niej jeździsz.

A-7 może i faktycznie tam jest, ale skąd C-11 "nakaz jazdy z prawej lub lewej strony znaku" ?

Jedyną pułapką jest, to że o ile po zachodniej strnie ronda broniewskiego ma 4 pasy ruchu, to po wschodniej jego stronie zostaje się jeden....

Obrazek
disaster

Postprzez disaster » niedziela 13 maja 2007, 18:40

Celowo osobno.
Zgodnie z zapowiedzią, mimo iż rondo jest mi dobrze znane wybrałem się tam dzisiaj z cyfrówką w celu wykonania dokumentacji fotograficznej.
Oto co następuje:

Rydza-Śmigłego kierunek południowy (czyli jadąc "z góry" obrazka z postu wyżej)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek 1
Obrazek 2
Obrazek 3
Obrazek 4
Obrazek 5
Obrazek 6
Obrazek 7

Broniewskiego w kierunku zachodnim (czyli "na lewo" mapy sat.)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek 1
Obrazek 2
Obrazek 3

Rydza-Śmigłego w kierunku północnym (czyli do góry)
Obrazek
Obrazek
Obrazek 1
Obrazek 2
Obrazek 3
Obrazek 4
Obrazek 5

I wreszcie Broniewskiego w kierunku wschodnim (czyli "na prawo")
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek 1
Obrazek 2
Obrazek 3

Jak widać jest to najzwyklejsze w świecie rondo z sygnalizacją świetlną.
Gdy światła działają to jeździmy podłóg świateł, gdy nie działają, to na zasadach ogólnych, w tym przypadku ustępując pierwszeństwa tym co są na rondzie.
disaster

Postprzez Duda333 » niedziela 13 maja 2007, 22:00

BARDZO BARDZO BARDZO Ci dziekuje za poswiecenie tej sprawie swego cennego czasu:-),pomogles mi.Raz jeszcze Dziekuje i POZDRAWIAM
Duda333

Postprzez Dziki Indyk » wtorek 15 maja 2007, 22:05

Co do rond to proponuje kupic "motor"z tego tygodnia. Tam jest dobrze wyjasnione co to rondo itp..
Dziki Indyk

Postprzez gosiulka » niedziela 27 maja 2007, 00:27

A mnie na kursie uczyli, że rondo musi mieć co najmiej50m i tym sie różni od skrzyżowania o ruchu okrężnym
Ale ostatnio mam wątpliwości co do kompetencji mojego wykładowcy więc zorientowanych prosze o poprawke w razie mojej pomyłki :lol:
gosiulka

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy