1 Kwietnia zmiany...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

1 Kwietnia zmiany...

Postprzez xxxx » piątek 02 stycznia 2004, 14:43

Z dniem 1 Kwietnia 2004 r wejdzie w życie "Rozporządzenie zmieniające 150-tkę".
Najważniejsze zmiany to:
#po 30 godzin dla teorii i praktyki w dzkoleniu dla kat. B,
#obecność drugiego kursanta w samochodzie (dotychczas było to nielegalne)
#inaczej ma wyglądać egzamin wewnętrzny
#zmiany w karcie zajęć Część zmian ma wejść z dniem 1 Stycznia 2004 r. Głównie chodzi o przejście z 20 na 30 godzin szkolenia. Co to oznacza - wyższa cena kursów, ale za to lepsze przygotowanie młodego kierowcy (nie tylko do egzaminu).
xxxx

Re: 1 Kwietnia zmiany...

Postprzez ella » piątek 02 stycznia 2004, 15:08

xxxx napisał(a):#obecność drugiego kursanta w samochodzie (dotychczas było to nielegalne)

czy to znaczy, że kazdy kursant będzie musiał wyjeździc swoje godziny jazdy jako kierowca i drugie tyle jako pasażer :?: :?: :?:
ella
Moderator

Postprzez miros » piątek 02 stycznia 2004, 19:14

chodzi o to ze do tej pory podczas kursu w samochodzie mogl przebywac tylko kursant i instruktor. teraz bedzie mogl przebywac takze inny kursant.

o to raczej chodzi
miros

Postprzez X » piątek 02 stycznia 2004, 21:08

1 kwiecien - PRIMA APRILIS =).

A jesli chodzi o kursanta, jest to chyba po prostu zalegalizowanie przepisu, ktory i tak byl naginany. Dzieki temu instruktor wraz z drugim kursantem bedzie mogl podwiezc taka osobe np. do domu etc., a nie wysadzac kolo osrodka :).

30 godzin dla teorii? uuuuuuu, wspolczuje wszystkim ktorzy bede zdawac ;). Z nudow bedzie mozna usnac. Chociaz slyszalem ze teraz ma byc OBOWIAZKOWY kurs pierwszej pomocy (przepisy UE), wiec pewnie dlatego liczba godzin dla teorii zostanie wydluzona.
X

Postprzez Kordula » sobota 03 stycznia 2004, 01:13

X napisał(a):A jesli chodzi o kursanta, jest to chyba po prostu zalegalizowanie przepisu, ktory i tak byl naginany. Dzieki temu instruktor wraz z drugim kursantem bedzie mogl podwiezc taka osobe np. do domu etc., a nie wysadzac kolo osrodka :).

To chyba calkiem dobry pomysł, bo chyba faktycznie większość instruktorów i tak to naginała.
Pamiętam jak zawsze mi powtarzał, że to nie jest zgodne z przepisami, a jednak przeważnie tak jeździliśmy.
teraz już nic tylko sie uczyć ;)
Kordula

Postprzez barteks2 » sobota 03 stycznia 2004, 18:02

Ja chce się zapisać na kurs 7 stycznia (wreszcie - 2 m-ce do 18-stki) i zastanawiam się, czy weszły już te zmiany, czy nie. Ma stronie http://www.mi.gov.pl piszą, że rozporządzenie jest w fazie ostatecznych konsultacji.
barteks2

Postprzez Hunterus » sobota 03 stycznia 2004, 19:16

praca naszych posłów to pryma aprilis :P ;]
jazda z drugim kursantem to dobra żecz ;] nie tylko można troche pokierować ale terz po obserwowac jak inni to robią i sie terz czegoś nauczyć
30 godzin to lekkie przegięcie :? zwłaszcza dla teorii
jaki egzamin wewnętrzny ?? czy to ten że instruktor podpisywał naszą karte z godzinamy że możmy przystąpić do egzaminu państwowego ?? a co z tym egzaminem na placu w ośrodku szkoleniowym :P miało nie być placu na egzaminie tylko w ośrodku.
Pifko Furka i Ładna Kobitka
To zupełnie do szczęścia wystarczy :D
Hunterus

Postprzez Kordula » sobota 03 stycznia 2004, 21:51

Hunterus napisał(a):praca naszych posłów to pryma aprilis :P ;]
jazda z drugim kursantem to dobra żecz ;] nie tylko można troche pokierować ale terz po obserwowac jak inni to robią i sie terz czegoś nauczyć

Przynajmniej nie traci sie czasu na bzdrune dojazdy pod ośrodek.
Kordula

Postprzez Hunterus » sobota 03 stycznia 2004, 22:34

terz :)
ja jeździłem sam ale i tak miałem L pod domem :) a to wszystko dlatego ze mieszkam na drodze do szczecina :) więc instruktorowi wsio ryba gdzie ja wsiąde :)
Pifko Furka i Ładna Kobitka
To zupełnie do szczęścia wystarczy :D
Hunterus

Postprzez Kordula » niedziela 04 stycznia 2004, 02:19

Hunterus napisał(a):terz :)
ja jeździłem sam ale i tak miałem L pod domem :) a to wszystko dlatego ze mieszkam na drodze do szczecina :) więc instruktorowi wsio ryba gdzie ja wsiąde :)

Nie kązdy ma takie szczęscie. Dlatego to chyba może być dobry pomysł, niektórym na pewno może sporo ułatwić, a i sam instruktor nie musi sie kręcić w kółko.
Kordula

Powrót do Egzamin na prawo jazdy