Światła !

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Światła !

Postprzez ewell » sobota 10 marca 2007, 22:06

Mam pytanie dotyczące świateł . Ostatnio mówi się o wprowadzeniu obowiązku korzystania ze świateł mijania przez cały rok . Kiedy ma zacząć to obowiązywać ? 16 marca mam egzamin i mam wątpliwości . I jeszcze jedno czy obecnie tylko motor ma obowiązek uzywania świateł cały rok ?
ewell

Postprzez cman » sobota 10 marca 2007, 22:14

Jeszcze nie wiadomo dokładnie kiedy zacznie obowiązywać, ale możliwe, że już od 1 kwietnia br. W każdym razie jeszcze nie obowiązuje. Obecnie obowiązek jazdy cały rok na światłach ma motocykl, motorower i pojazd szynowy.
cman

Postprzez ewell » niedziela 11 marca 2007, 16:44

Dzękuje za odpowiedź :D
ewell

Postprzez roshi » niedziela 18 marca 2007, 18:47

cman napisał(a):ale możliwe, że już od 1 kwietnia br.

w moje urodzinki 8)
5 dni przed moim egz
no i.... w prima aprillis (czy to znaczy ze ten przepis bedzie tylko zartem? :wink: :wink: )
AGAINST NOBODY
roshi

Postprzez bkt » niedziela 18 marca 2007, 20:58

Bardzo madry przepis z tym obowiazakiem jezdzenia na swiatlach. Juz teraz w dzien widac ogromna roznice jak samochod jedzie na swiatlach albo bez nich.
bkt

Postprzez roshi » niedziela 18 marca 2007, 21:24

bkt napisał(a):Bardzo madry przepis z tym obowiazakiem jezdzenia na swiatlach. Juz teraz w dzien widac ogromna roznice jak samochod jedzie na swiatlach albo bez nich.

pomysl moze i dobry, ale wykonanie slabe. powinni udoskonalic ten przepis o rozgraniczenie - w terenie zabudowanym i poza terenem zabudowanym. po pierwsze uzywanie swiatel w miescie przyczynia sie do tego ze motocyklisci sa mniej widoczny (do tej pory to motocyklisci latem jezdzili na swiatlach, a kiedy wszyscy wlacza swiatla to automatycznie kierowcy dwoch kolek beda mniej widoczni), po drugie uzywanie swiatel zwieksza zuzycie paliwa, co w skali wszystkich uzytkownikow drog przyczynia sie do wiekszego zanieczyszczenia srodowiska. po trzecie w miejskich korkach latem, kiedy slonce oslepia, po co dodatkowo oslepiac sie nawzajem swiatlami samochodow stojacych na przeciwleglych pasach?

uwazam zatem ze swiatla powinny byc wlaczane w okresie letnim tylko na trasie. w miescie bez sensu.
AGAINST NOBODY
roshi

Postprzez wiesniak » niedziela 18 marca 2007, 21:40

Pomijając inne kwestie to już widzę tych cwanych panów policjantów stojących 50m za znakiem "koniec obszaru zabudowanego" :D.
wiesniak

Postprzez kamiles » niedziela 18 marca 2007, 22:24

roshi napisał(a):powinni udoskonalic ten przepis o rozgraniczenie - w terenie zabudowanym i poza terenem zabudowanym.

chyba nie do końca sensowne rozgraniczenie - obszar zabudowany to nie tylko centrum miasta i skrzyżowania, ale też peryferia tych miast i wsie - często bardzo "rozwlekłe" z krętymi, potwornie wąskimi drogami - w takiej sytuacji naprawdę lepiej będzie, gdy wcześniej będziesz widzieć kogoś, kto zbliża się do Ciebie z nadmierną prędkością
roshi napisał(a):uzywanie swiatel w miescie przyczynia sie do tego ze motocyklisci sa mniej widoczny

jasne - najczęściej nie zdążysz zobaczyć świateł motocyklisty (nie oszukujmy się - większość ma w nosie przepisy dla "maluczkich"), za to usłyszysz warkot motoru (chyba że masz problemy ze słuchem :wink: ), więc... nie przesadzajmy
roshi napisał(a):uzywanie swiatel zwieksza zuzycie paliwa

kiepski argument, sprawdź o ile wzrośnie spalanie - nie przesadzajmy, że to nas zrujnuje
roshi napisał(a):(...) co w skali wszystkich uzytkownikow drog przyczynia sie do wiekszego zanieczyszczenia srodowiska

proponuję przesiąść sie na rower - będzie jeszcze mniejsze zanieczyszczenie
roshi napisał(a): w miejskich korkach latem, kiedy slonce oslepia, po co dodatkowo oslepiac sie nawzajem swiatlami samochodow stojacych na przeciwleglych pasach?

no to chyba lekka przesada, o jakim oślepianiu mówimy?
kamiles

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 19 marca 2007, 00:29

Ella, błagam, interweniuj... "To" już było.
scorpio44

Postprzez ella » poniedziałek 19 marca 2007, 00:56

scorpio44 napisał(a):Ella, błagam, interweniuj... "To" już było.

Mogę spełnić Scorpio Twoje błaganie :] bo...pytanie w tym wątku było zupełnie inne niz cała dalsza dyskusja i odpowiedź na nie została udzielona przez Cmana. Pytanie zresztą zostało umieszczone w dziale egzaminów bo dotyczy egzaminu więc cała reszta jest jednym wielkim off topem :wink:
A pytanie (podaję dla przypomienia) brzmiało

Mam pytanie dotyczące świateł . Ostatnio mówi się o wprowadzeniu obowiązku korzystania ze świateł mijania przez cały rok . Kiedy ma zacząć to obowiązywać ? 16 marca mam egzamin i mam wątpliwości . I jeszcze jedno czy obecnie tylko motor ma obowiązek uzywania świateł cały rok ?

A na temat świateł przez cały rok jest kilka innych wątków ostatnio założonych. Na przykład
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8277
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy