Zatrzymanie przed przejazdem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zatrzymanie przed przejazdem

Postprzez madzior_ka » wtorek 06 marca 2007, 21:26

Tym razem bedzie króciutko bo mam jedną wątpliwość, gdzie nalezy zatrzymac sie przed przejazdem kolejowym jesli jest tam znak stop i krzyz sw. andrzeja? sam znak stop zpobowiazuje to zatrzymania za znakiem w takim miejscu aby miec dobra widoczność, ale z drugiej strony słyszałam, ze należy zatrzymać się przed krzyżem andrzeja jesli takowy jest, a czesto widuję znak stop i krzyż andrzeja na jednym słupie ustawionym tak, że widoczność jest wtedy kiepska, wiec czy musze sie zatrzuymac przed znakiem, a potem podjechac do przejazdu i zatrztymac sie jeszcze arz by dokładnie zobaczyc czy nic nie jedzie? [mowa oczywiscie o przejazdach bez zapór] z góry dzieki za info
WORD TYCHY:
24.02.2007 r. --> miasto -
-------------------------------------------------------------------
2.04.2007 r. --> WYNIK POZYTYWNY
madzior_ka

Postprzez ella » wtorek 06 marca 2007, 22:39

ze należy zatrzymać się przed krzyżem andrzeja jesli takowy jest

Żeby się nie powtarzać bo dyskusja była długa :wink:
radwan napisał(a):Jeżeli nie ma znaku stop i przejeżdża pojazd sznowy, zatrzymujemy się przed przejazdem kolejowym a granicę przejazdu wyznacza krzyż św. Andrzeja. Jeżeli jest dodatkowo znak B-20 stop, zatrzymujemy się zawsze, niezależnie od tego czy przejeżdża pojazd szynowy czy nie w miejscu wyznaczonym linią bezwzględnego zatrzymania-stop P-12 w tym celu na jezdni, a jeżeli nie jest ono wyznaczone - to w takim miejscu, w którym możemy się upewnić, że nie nadjeżdża pojazd szynowy, za znakiem stop, ale przed krzyżem św. Andrzeja. Kontynuowanie jazdy po zatrzymaniu zależy od samego kierującego.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ++andrzeja
ella
Moderator

Postprzez madzior_ka » środa 07 marca 2007, 22:53

ok dieki, czyli w opisanym przeze mnie przypadku (znak stop i krzyż andrzeja na jednym słupie) zatrzymuje sie przed znakiem - juz wszystk wiem:)
WORD TYCHY:
24.02.2007 r. --> miasto -
2.04.2007 r. --> WYNIK POZYTYWNY
madzior_ka

Powrót do Egzamin na prawo jazdy