Wycieraczki - różnica między Puntem a Corsą

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wycieraczki - różnica między Puntem a Corsą

Postprzez madzior_ka » niedziela 11 lutego 2007, 11:56

Jak nie pasuje długo to bedzie krótko, ale treściwie:) a tak ardziej powaznie to sorry, ale czasem zapomnę i się trochę rozpiszę, chcąc dobrze wyjaśnić sytuację, zebście nie najechali na mne, że miałam złego instruktora i nie wiem gdzie są wycieraczki bo to wiem. Tak wiec prosze was o pomoc i informacje:

-różnica we włączniu wycieraczek w Corsie i Puncie
-gdzie w obu tych autach włącza się tylną wycieraczkę i spryskiwacze (przód i tył)
-czy można właczyć osobno tylną wycieraczkę bez spryskiwania czy jest to razem? jeśli można osobno to co jak się włacza

Chyba o niczym nie zapomniałam, reasumując bardzo prosze o podanie schematycznie jak w tych konkretnych autach obsługuje się wszystkie funkcje związane z wycieraczkami i spryskiwaniem szyb, przeglądałam inne tematy ale znalazła tylko ogólnikowe stwierdzenia typu "p[rawa wajcha w prawo lub w dół" a ja bym chciałą teraz dowiedzieć się dokładnie, choćby dla zaspokojenia czystej ciekawości bo podczas jazd chyba i tak robię to automatycznie, ale prosiłabym o te info, żeby móc sobie to uporządkować w głowie i nie musieć sę martqwić na egzaminie, ze coś mi się pomyli:) Z góry dzięki

Ps. czy teraz jest czytelniej napisane? sorry za poprzedniego posta, ale się spieszyłam i niezbyt miałam czas na redagowanie go
Ostatnio zmieniony niedziela 11 lutego 2007, 14:56 przez madzior_ka, łącznie zmieniany 1 raz
madzior_ka

Re: Wycieraczki - różnica między Puntem a Corsą

Postprzez ella » niedziela 11 lutego 2007, 15:24

madzior_ka napisał(a):, przeglądałam inne tematy ale znalazła tylko ogólnikowe stwierdzenia typu "p[rawa wajcha w prawo lub w dół"

To chyba nie dokładnie przeglądałaś :wink:
Corsa
Prawą wajchą. Masz trzy poziomy w górę. Popychasz odrobinkę do góry to wycieraczki chodzą co jakis czas, potem popychasz drugi raz a jak popchniesz trzeci raz wtedy masz szybkie machanie.

Jak popchniesz ta wajchę w stronę szyby włączysz tylnią wycieraczkę a jak popchniesz jeszcze dalej i przytrzymasz do działa spryskiwacz. Żeby wyłączyć pociągnij lekko z powrotem do siebie.

A do siebie - spryskiwacz przedniej szyby

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 5373#65373

Punto
wajcha z prawej strony kierownicy. Wycieraczki włącza się stopniowo w dół, spryskiwacz ciągnąc do siebie

- 1 położenie w dół - wycieraczki pracują w sposób przerywany, np. co 3 sek. Na mały deszcz
- 2 razy w dół - praca ciągła
- 3 razy w dół - j.w. tylko szybciej

Przechylenie wajchy do góry włącza wycieraczki na 1 machnięcie, np jak jak coś pryśnie itp.

Spryskiwacz włączasz ciągnąc do siebie. Musisz trochę przytrzymać to włączą się też wycieraczki na kilka machnięć.

Wycieraczka tylna przechylasz wajchę od siebie.
Spryskiwacz tylni - wajcha od siebie.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ycieraczki
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ycieraczki
ella
Moderator

Postprzez Włodek » niedziela 11 lutego 2007, 16:24

Punto

wajcha z prawej strony kierownicy. Wycieraczki włącza się stopniowo w dół, spryskiwacz ciągnąc do siebie

- 1 położenie w dół - wycieraczki pracują w sposób przerywany, np. co 3 sek. Na mały deszcz
- 2 razy w dół - praca ciągła
- 3 razy w dół - j.w. tylko szybciej

Przechylenie wajchy do góry włącza wycieraczki na 1 machnięcie, np jak jak coś pryśnie itp.

Spryskiwacz włączasz ciągnąc do siebie. Musisz trochę przytrzymać to włączą się też wycieraczki na kilka machnięć.

Wycieraczka tylna przechylasz wajchę od siebie.
Spryskiwacz tylni - wajcha od siebie.

Poprawka: w Punto włączając tylną wycieraczkę przekręcasz końcówkę "wajchy".
Analogicznie jak przekręcasz końcówkę "wajchy" przy włączaniu świateł 8)
Przechylając "wajchę" od siebie włączasz spryskiwacz i jak dłużej przytrzymasz to włączy się wycieraczka na 3x.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez madzior_ka » niedziela 11 lutego 2007, 19:47

Włodek napisał(a):Poprawka: w Punto włączając tylną wycieraczkę przekręcasz końcówkę "wajchy".
Analogicznie jak przekręcasz końcówkę "wajchy" przy włączaniu świateł 8)
Przechylając "wajchę" od siebie włączasz spryskiwacz i jak dłużej przytrzymasz to włączy się wycieraczka na 3x.

bardzo dziękuje wszystkim:) a co do przeglądnia do przeglądałam, ale własnie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi odnośnie Punta, wieć postanowiłam zapytać już przy okazji o oba auta, bo w Puncie raz znalazłam info, że wycieraczka to wajcha od siebie, a raz że trzeba przekcęcić wajchę, teraz już wszystko wiem dzięki wam:)
madzior_ka

Postprzez Cachorro » wtorek 14 sierpnia 2007, 18:49

no dobrze ale analogicznie: w Puncie jak przekręcę na tylną wycieraczkę to tak samo ustawiam w dół szybkość?
w Corsie jak dam wajche do szyby to tez szybkość ustawiam normalnie w górę? czy w tyle jest jedna prędkość??
czy jak mi tylna wycieraczka chodzi to przednia też?
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
egzamin teoria + praktyka
WORD Dąbrowa Górnicza
Zdane za 1 razem !! :)
Cachorro

Postprzez wiesniak » wtorek 14 sierpnia 2007, 19:37

Cachorro, a czy takie rozwiazanie ma jakikolwiek sens? Bo w samochodzie wbrew pozorom wiekszosc rzeczy sens ma :wink: .
wiesniak

Postprzez Cachorro » wtorek 14 sierpnia 2007, 19:42

to znaczy?? co masz na myśli??
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
WORD Dąbrowa Górnicza
Cachorro

Postprzez wiesniak » wtorek 14 sierpnia 2007, 20:28

No ustawianie analogicznie szybkości tylnej wycieraczki w ten sam sposób co przedniej. Przecież w ten sposób włączając tylna wycieraczkę wyłączasz sobie sterowanie przednimi, które jakby nie patrzeć są ważniejsze.

Tylną wycieraczkę i przednie ustawia się oddzielnie, tyle tylko że jedną wajchą.
wiesniak

Postprzez Cachorro » środa 15 sierpnia 2007, 11:13

no dobra czyli w Corsie dam tą wajchę do szyby tylko i dalej w góre reguluje przednią?
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
WORD Dąbrowa Górnicza
Cachorro

Postprzez wiesniak » środa 15 sierpnia 2007, 17:10

Tak. Nie tyko w corsie.
wiesniak

Powrót do Egzamin na prawo jazdy