dokumenty

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

dokumenty

Postprzez csh » niedziela 29 października 2006, 23:03

Czy można zapisać się na egzamin z paszportem?

Można. Jeśli jednak w naszym paszporcie nie ma numeru pesel (dotyczy starych paszportów) to przy zapisywaniu się trzeba koniecznie mieć zaświadczenie o zameldowaniu i numerze pesel. Przy zapisie z nowym paszportem większość WORD nie wymaga zaświadczenia o zameldowaniu.
czy mam rozumiec to dotyczy zapisywania a nie momentu stawienia sie na egzamin? jak ide na egzamin wystarczy dowód albo paszport (stary czy nowy)
csh

Postprzez NIKITA » niedziela 29 października 2006, 23:11

Dowód stary czy nowy to bez znaczenia...
Ma być dokument w którym jest pesel i zdjęcie...
Ja się zgłosiłam kilka dni temu ze starym dowodem i nikt mi nic nie powiedział... ale zamiast dowodu można mieć także paszport...
Przynajmniej tak jest w wawie w WORDzie.
A - 2006r ... B - 1999r
... WORD Warszawa ...
... STOP Wariatom drogowym ... Obrazek

www.cheri.webpark.pl Obrazek
NIKITA

Postprzez csh » poniedziałek 30 października 2006, 01:09

Ma być dokument w którym jest pesel i zdjęcie...
aha czyli nie musi być to paszport albo dowod, ale moze byc tez glupia legitymacja emeryta? np.?
niestety paszport mam stary a dowod jest w obrobce i mam tylko legitymacje z komunikacji miejskiej ale tam jest imie nazwisko zdjecie i pesel wiec chyba będzie ok?
csh

Postprzez ella » poniedziałek 30 października 2006, 01:41

csh napisał(a):...legitymacje z komunikacji miejskiej ... wiec chyba będzie ok?

Nie będzie OK.
Mają być tylko

info ze strony WORD:
do wglądu dowód osobisty osoby zapisywanej lub paszport (z załączonym zaświadczeniem o zameldowaniu)

żadne inne dokumenty.
ella
Moderator

Postprzez NIKITA » poniedziałek 30 października 2006, 09:53

csh napisał(a):
moze byc tez glupia legitymacja emeryta? np.?

U mnie na egzaminie wymagany był dowód lub paszport... reszcie egzaminator powiedział, że jak nie mają to mogą już iść do domu... ale w mojej grupie był chcłopaczek, który podobno :wink: był nie podobny do siebie na zdjęciu w dowodzie i został poproszony o inny dodatkowy dokument... paszport teżmiał przy sobie... który pokazał....
ps. ciekawe co by mu powiedział gdyby nie miał nic innego
Pozdrawiam
A - 2006r ... B - 1999r
... WORD Warszawa ...
... STOP Wariatom drogowym ... Obrazek

www.cheri.webpark.pl Obrazek
NIKITA

Postprzez maciass » poniedziałek 30 października 2006, 11:29

ludzie co wy w ogole wymyslacie :lol: legitymacja emeryta, legitymacja komunikacji miejskiej? przeciez wiadomo ze tylko paszport i dowód osobisty są dowodami tożsamości (w zasadzie ksiazeczka wojskowa tez ale ona rzadko do czegos jest wymagana) i na państwowym egzaminie nie można tak sobie przedstawic paszportu polsatu dla potwierdzenia swojej tożsamości :lol:
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 30 października 2006, 14:11

maciass napisał(a):przeciez wiadomo ze tylko paszport i dowód osobisty są dowodami tożsamości (w zasadzie ksiazeczka wojskowa tez ale ona rzadko do czegos jest wymagana)

A właśnie że nieprawda, ponieważ każdy dokument ze zdjęciem jest dokumentem tożsamości i w wielu sytuacjach konieczny jest dowolny dokument. I tylko w niektórych sytuacjach jest wyszczególnione, jaki konkretnie dokument tożsamości jest wymagany, i tak jest właśnie np. w WORD.
scorpio44

Postprzez maciass » wtorek 31 października 2006, 01:14

kurcze, przyznam sie ze nie przykładałem sie za bardzo do prawa administracyjnego, ale jesli dobrze pamietam to uczyli nas ze dokumenty tożsamości to te które prawo wyraznie wskazuje jako takie, a nie dowolne byle ze zdjęciem i danymi osobowymi.. legitymacja studencka na ten przykład nigdy w świetle prawa nie bedzie dowodem tożsamosci, mimo że ma zdjecie, imie, nazwisko, adres itp.. mozesz podac jakis przyklad innego dokumentu ktorego okazanie jest wymagane w różnych "urzędowych" sprawach? ja do tej pory nigdy nie spotkalem sie z innym niż dowód/paszport/ksiazeczka wojskowa
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez scorpio44 » środa 01 listopada 2006, 00:49

maciass napisał(a):mozesz podac jakis przyklad innego dokumentu ktorego okazanie jest wymagane w różnych "urzędowych" sprawach? ja do tej pory nigdy nie spotkalem sie z innym niż dowód/paszport/ksiazeczka wojskowa

Miałem na myśli raczej to, że bardzo często nie jest sprecyzowane, że chodzi o jakiś konkretnie dokument tożsamości (dowód, paszport, książeczka wojskowa), tylko jest respektowany dowolny.
scorpio44

Postprzez Qrakos » sobota 26 kwietnia 2008, 10:47

Sorka, że odkopuje, ale mam takie pytanko. Mam ten niebieski, stary paszport bez PESELu.. Rozmawiając z instruktorem powiedział mi, że mogę albo zapłacic ok. 15zł i wyrobić zaświadczenie o zameldowaniu albo wziąć jakiś akt urodzenia (czy coś w tym stylu), na nim przybiją mi odpowiednią pieczątkę i to jest za darmo.
No i właśnie nie wiem co to ma być za dokument, wie ktoś coś o takim sposobie? Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi :P
Qrakos

Postprzez dariex » sobota 26 kwietnia 2008, 13:42

Nie bardzo wiemy o co Ci chodzi ale odpis aktu urodzenia też kosztuje ;)

Nawet jeśli masz akt urodzenia w domku wsród dokumentów to nie wydaje mi sie aby postawili tę pieczątkę ot tak po prostu- no ale mogę się mylić oczywiście.
najlepiej zadzwoń do Urzędu Miasta i spytaj czy taka opcja wchodzi w grę.
dariex

Postprzez Qrakos » sobota 26 kwietnia 2008, 14:56

Tylko to na pewno ma być akt urodzenia? Bo własnie tego nie jestem pewien :D
Qrakos

Postprzez jamnik » sobota 26 kwietnia 2008, 15:00

Tylko to na pewno ma być akt urodzenia?

Raczej nie zgonu ;)

Ja uwazam ze w gre wchodzi tylko dowod osobisty, albo paszport. Tak jest w regulaminie i tyle. A ludzie to sie upieraja ze moze daloby sie jakis inny. Czy to tak trudno miec dowod osobisty (w koncu kazdy kto zdaje jest dorosly)? Bo paszport to rozumiem.. nie kazdy musi miec.
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez ButterflyEffect » sobota 26 kwietnia 2008, 16:29

(w koncu kazdy kto zdaje jest dorosly)?
Ale czasem egzamin zdają ludzie w dniu swoich 18tych urodzin, lub niedługo po nich,a wydanie dowodu osobistego jednak trwa, np. w Krakowie miesiąc.
ButterflyEffect

Postprzez Hakuo » sobota 26 kwietnia 2008, 22:46

maciass napisał(a):ludzie co wy w ogole wymyslacie :lol: legitymacja emeryta, legitymacja komunikacji miejskiej? przeciez wiadomo ze tylko paszport i dowód osobisty są dowodami tożsamości (w zasadzie ksiazeczka wojskowa tez ale ona rzadko do czegos jest wymagana) i na państwowym egzaminie nie można tak sobie przedstawic paszportu polsatu dla potwierdzenia swojej tożsamości :lol:

Mialem zniszczony dowod. Wiedzialem o tym i przygotowalem ksiazeczke wojskowa (choc wiedzialem, ze ten dokument i tak nie upowaznia egzaminatora do pozwolenia mi na jazde). Na pierwszym egzaminie tez mialem i to i to. Egzaminator nic nie powiedzial. zapytal sie tylko o date urodzenia dla upewnienia sie tozsamosci. Na drugim juz bylo gorzej.Uznal dowod za niewazny z powodu zniszczenia. Powiedzial tez ze ksiazeczka wojskowa nie upowaznia do egzaminu. Jednakze powiedzialem ze na pierwszym egzaminie egzaminator dopuscil mnie do jazdy. to moze go przekonalo i dopuscil mnie do jazdy z zniszczonym dowodem.

Do jazdy upowaznia:dowod, paszport, prawo jazdy innej kategorii. Koniec
Hakuo

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy