co w puncie piszczy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

co w puncie piszczy

Postprzez invx » sobota 23 września 2006, 22:11

na forum juz pare fotek tego co pod maska bylo wraz z opisami. Tylko wiadomo ze sa samochody roznej wersji, roznej serii produkcyjnej i punto roznie sie nieco od punto :)

przewaznie zdjecia sa z autek wiekowych - w WORD'zie maja nowki. I tak pytam, czy wnetrze pod maska jest we wszytskich puntach takei samo ?
- bo po ostatnim egzaminei mam wrazenie ze nie. Jak nigdy z tym nie mialem problemu, tak na egzaminie nieznalazlem wlewu oleju :? gdyby egzaminator byl upierdliwy to mogl by na tym sie egzamin skonczyc. Spryskiwacza tez tak katem oka nie zauwazylem ...
invx

Postprzez Cycu » sobota 23 września 2006, 22:26

Pewnie był inny silnik (pojemność) :P :wink:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez invx » sobota 23 września 2006, 22:27

mozliwe :)
tak iwec zdjecie punta a zdjecie punta to jest roznica ! ktora moze kosztowac egzamin 8)
invx

Postprzez kostian » sobota 23 września 2006, 22:29

No ale co ztym wlewem oleju - czy faktycznie w nowych wersjach jest umiejscowiony w innym miejscu niż w tych starszych ?
Może ktoś miał niedawno egzamin i będzie wiedział coś na ten temat.
kostian

Postprzez invx » sobota 23 września 2006, 22:38

teraz nowe samochody maja coraz wiecej plastiku ... nawet na silniku sa oslony, moze korek wlasnie pod jeda z takich oslon byl ?
invx

Postprzez ella » sobota 23 września 2006, 22:43

przewaznie zdjecia sa z autek wiekowych

Może i są z autek wiekowych. Ale chyba OSK nie mają autek wiekowych bo jak WORDY wymieniają samochody to OSk też bo nikt nie chce sie uczyć na innych, więc niech ci instruktor pokaże co jest pod maską.
Jakbyś miał świeże zdjęcia to podrzuć na forum.
ella
Moderator

Postprzez kostian » sobota 23 września 2006, 23:04

"ella" nie obraź się ale autka na kursach są dziwne i niestety nie nowe, jeżdziłem Punciakiem w którym sprzęgło chodziło ciężej niż w ruskim traktorze a ostatnio nie wchodziła jedynka - pewnie wiesz coś o podwojnym wysprzęglaniu (zmierzchła epoka) ale tak trzeba było w tym Punciaku robić aby wskoczyła jedynka bo inaczej dalej był "luz".
Miałem "przyjemność szaleć" VW w którym wszystko się trzęsło a czasami zamiast 1 wchodził wsteczny (chociaż nie wciskałem lewarka).
Takie uroki OSK .
kostian

Postprzez Mesee » niedziela 24 września 2006, 00:20

Kostian-jesli w Twoim OSK nie ma nowych samochodów, to może warto wziąć godzinę u instruktora, który takim jeździ w innym ośrodku?
Albo chociaż poprosić takiego, żeby za np. 20% ceny jazdy wytłumaczył Ci co i gdzie?
kat.B- od 30.01.2006

:-D :-D :-D
Mesee

Postprzez marcij » niedziela 24 września 2006, 20:11

nie wiem , moze ktos mi powie ze sie wymadrzam , ale tyle ludzi ciagle o to pyta ze postanowilem sie wypowiedziec. Otoz, wydaje mi sie ze obslugi samochodu nie nalezy sie uczyc na pamiec , bo to w kazdym samochodzie jest inaczej , natomiast wszedzie symbole sa takie same. I tak w srodku 30 sek , ogladniecie deski i wiesz gdzie co jest, bo wszystkie wylaczniki we wszystkich samochodach maja takie same symbole. Pod maska , w nowszych samochodach tez wiele rzeczy jest oznaczone symbolami , a nawet jak nie to wlew oleju musi byc na pokrywie zaworowej czyli na samej gorze silnika(w silnikach OHC lub DOHC, czyli takich jakie teraz sa montowane), bagnetu nie mozna z niczym pomylic , plyn hamulcowy zazwyczaj jest sztywno polaczony z pedalem , wiec musi byc na przegrodzie z lewej strony samochodu, zbiorniczek wyrownawczy musi byc polaczony przewodami z chlodnica a od zbiorniczka z plynem do spryskiwacza przewody musza isc do dysz. Dodatkowo w nowszych samochodach wszystkie te miejsca sa oznaczone na zolto. Tutaj wystarczy chwile popatrzec, przeanalizowac i pomyslec , a nie panikowac i uczyc sie na pamiec. Tak samo ludzie pytaja sie o tylne swiatala, wiec co, beda umieli jezdzic tylko za autem na ktorym sie uczyli , a jak znajda sie za jakims innym , czy autobusem/tirem to juz nie beda wiedzieli kiedy hamuje , kiedy skreca a kiedy cofa ?? Mysle ze takie rzeczy naprawde warto wiedziec , bo nigdy nie wiemy co i w jakich okolicznosciach bedziemy musieli prowadzic a zgodnie z prawem Murphy'ego trzeba bedzie zagladnac pod maske w nocy , przy sniezycy w odludnym miejscu i bedziemy mogli liczyc tylko na siebie :P
Obrazek
marcij

Postprzez wiesniak » niedziela 24 września 2006, 21:27

Dokładnie, ja też nie wiem, co chcą osiągnąć ci wszyscy co się uczą na pamięć gdzie co jest albo jak włączyć światła. A tacy, co nie potrafią z zewnątrz rozpoznać, jakie światło się świeci to już dla mnie totalna pomyłka. Ludzie, trochę pomyślunku jeszcze nikomu nie zaszkodziło. A potem ktoś oblał, bo wlew płynu do spryskiwaczy był 30cm od miejsca gdzie się uczył...

Nie można chyba powiedzieć, że w każdym samochodzie jest inaczej. Na pewno nie jest identycznie, ale są pewne wzorce, które są stosowane w KAŻDYM samochodzie. Jak choćby wpomniane symbole, albo sposób włączania poszczególnych świateł. A prawo jazdy dostaje się na każdy samochód, chociaż niektórzy powinni chyba w uwagach mieć wpisane "punto", albo "corsa". I jeszcze wersję silnikową :).
wiesniak

Postprzez invx » poniedziałek 25 września 2006, 10:24

spokojnie :)
ja w "technice" az taki ciemny nie jestem, by pomylic sprsykuiwacz z plynem hamlucowym, czy bagnet z ... ?
mowie tylko ze nierzucilo mi sie nic co by korek wleu moglo przypominac ...
i juz wiem ze to byla jakas inna v. silnika niz powszechni znana mi czesniej.
I warto by bylo siewczesniej zapoznac co gdzie, bo na egzaminie moze czasu zabrakanc - by to odnalezc :)
invx

Postprzez Włodek » poniedziałek 25 września 2006, 20:11

invx napisał(a):spokojnie :)
ja w "technice" az taki ciemny nie jestem, by pomylic sprsykuiwacz z plynem hamlucowym, czy bagnet z ... ?
mowie tylko ze nierzucilo mi sie nic co by korek wleu moglo przypominac ...

W Punto często jest czarny gumowy korek kształtu prostokąta w pobliżu miarki oleju... :wink:
zobacz może to ta wersja http://ws.naukajazdy.prv.pl/pl/001/005/001/
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » poniedziałek 25 września 2006, 20:25

Włodek napisał(a):zobacz może to ta wersja ...

To nie to, bo to jest to samo co jest w naszym FAQ a Invx już to przejrzał i to nie ten model.
http://www.prawko-kwartnik.info/maska.html
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » poniedziałek 25 września 2006, 20:34

gdzieś robiłem prezentacje grande punto, ale nie pamiętam gdzie ją Tomek umieścił.
jjaacc

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 25 września 2006, 20:38

jjaacc napisał(a):gdzieś robiłem prezentacje grande punto, ale nie pamiętam gdzie ją Tomek umieścił.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=6786&
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy