Pytania na które jest wiele odpowiedzi-krzyżówka i przejście

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania na które jest wiele odpowiedzi-krzyżówka i przejście

Postprzez foraq » piątek 22 września 2006, 19:47

Od jakiegos czasu zastanawiam się nad dwoma sytuacjami, które są bardzo często spotykane na drodze, a za które bardzo dużo osób oblewa...

1. Skrzyżowanie dróg równorzędnych.

Chcemy skręcić w lewo, z prawej strony nadjeżdża samochód z włączonym kierunkowskazem w prawo, co daje nam do zrozumienia, że bedzie skręcał w prawo. Ruszamy więc chcąc skręcić w lewo, ale okazuje się że ten kierunkowskaz miał włączony przez pomyłkę... W związku z tym wymuszenie pierwszeństwa?? Czyja wina?? Czy należy nie zwracać uwagi na kierunkowskazy i czekać aż ten samochód skręci??

2. Skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. Chce skręcić w prawo, zapala się zielona strzałka, zatrzymuje się przed linią, i chce skręcić w prao, ale problem w tym, że za sygnalizatorem znajduje się zaraz zjazd na parking, a dopiero za nim ulica w którą chce skręcić... Czy muszę wówczas skręcić na parking czy mogę pojechać dalej i skręcić we właściwą drogę??

3. Przez drogę 2 pasmową, dwukierunkową z linią ciągłą przebiega przejście. Czy jeżeli zatrzymam się, aby przepuścić pieszego muszę czakać do momentu aż zejdzie z przejscią (trochę mu zajmie przejście przez 4 pasy ruchu...)?? Czy jeżeli nie będę go miał już przed samochodem to mogę ruszyc??

Pytania są może dość nietypowe ale nie jestem pewien odpowiedzi i wolałbym żeby wypowiedzieli się fachowcy:)
foraq

Postprzez Tomek_ » piątek 22 września 2006, 20:38

1. Z jakiej racji masz wjezdzac na skrzyzowanie rownorzedne jak masz samochod z prawej. Czekasz az przejedzie, dopiero wjezdzasz.

2. Droga do obiektu przydroznego jak parking nie musi wchodzic w sklad skrzyzowania. Wszystko zalezy jak to wyglada.

3. Mozesz przejechac za plecami pieszego.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez foraq » piątek 22 września 2006, 21:00

OK. Co do sytuacji 2 posatram sie to odwzorować tak jak umiem

Obrazek

Co do pyt 3 to czy nie mam oczekiwać aż pieszy opuści przejście?? Cy za takie coś nie można oblać przypadkiem??
foraq

Postprzez wiesniak » piątek 22 września 2006, 21:56

Ale po co masz czekać? Jakby były jeszcze ku temu jakieś logiczne przesłanki, ale nie ma żadnych, tylko blokujesz ruch.
wiesniak

Postprzez foraq » piątek 22 września 2006, 22:22

Ktoś chciał mi cos takiego wmówić, dlatego pytam;)

Jak jest więc z tą zieloną strzałką??
foraq

Postprzez wiesniak » piątek 22 września 2006, 22:33

Kurcze, z jednej strony to bez sensu, jakby strzałka odnosiła się do parkingu, a z drugiej to sygnalizator powinien chyba stać na tej "wysepce" między parkingiem a skrzyżowaniem.
A jest tam jakaś linia zatrzymania, czy nie ma nic? Stawiam, że jest linia za wjazdem na parking, inaczej nie miałoby to wg. mnie sensu. Bo co mają zrobić ci, co wyjeżdżają z parkingu? Jechać, tak jakby nie było czerwonego? Raczej nie...
wiesniak

Postprzez foraq » piątek 22 września 2006, 22:50

Teraz na obrazku uwzględniłem jeszcze linię zatrzymania... Skrzyżowanie jest conajmniej dziwne... Parking ma jeszcze wyjazd/wjazd z innej strony, ale od strony sygnalizatora nie ma żadnego zakazu ani nic... Jakby sygnalizator stał na tej wysepce no to bez problemu, ale tak to nie wiem, bo przecież zielona strzałka oznacza możliwość skrętu w pierwszą poprzeczną drogę za sygnalizatorem, a w tym wypadku jest to właśnie parking...
foraq

Postprzez wiesniak » piątek 22 września 2006, 23:11

Dziwne... Niech się ktoś mądrzejszy wypowie :).
wiesniak

Postprzez Tomek_ » piątek 22 września 2006, 23:16

Cos jest nie tak z tym rysunkiem. Pytanie teraz czy ta droga w prawo jest elementem skrzyzowania czy nie, zalezy to od tego czy to jest tylko obiekt przydrozny ( np.parking) i wtedy wg definicji nie ma skrzyzowania czy tez jest to droga, na ktorej znajduje sie m.in. parking i wtedy jest ona elementem skrzyzowania.
Jezeli to jest skrzyzowanie (z pierwsza w prawo) to tego skrzyzowania dotyczy sygnalizator, jesli skrzyzowania nie ma, dotyczy on tej drugiej drogi po prawej. Wychodzi na to, ze trzeba dokladniej sie przyjrzec co jest na tej pierwszej w prawo.

§ 96. 1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.

foraq napisał(a):OK. Co do sytuacji 2 posatram sie to odwzorować tak jak umiem
Co do pyt 3 to czy nie mam oczekiwać aż pieszy opuści przejście?? Cy za takie coś nie można oblać przypadkiem??

ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

Jak przejedziesz za nim nie zmuszasz go to tego.
Tomek_

Postprzez gardziej » sobota 23 września 2006, 00:37

1. dodam tylko, ze dla wlasnego bezpieczenstwa uznawac mozna, ze ktos wykona manewr nie wtedy, kiedy go syngalizuje np. kierunkowskazem, ale dopiero wtedy, kiedy zacznie go wykonywac (np. skreca sie kola). ja np. nigdy nie ufam kierowca na rondach, za pozno wlaczaja kierunki a jak wlacza to i tak nie wiadomo o co chodzi.

2. wydaje mi sie, ze wjazd na parking, czyli wjazd do obiektu przy drodze nie jest czescia skrzyzowania w rozumieniu ustawy, wiec ta strzalka dotyczy jezdni tej dalej, a na parking mozna wtedy rowniez juz bez problemu zjechac.

3. teoretycznie jesli pieszy wejdzie na pasy z ktorejkolwiek strony nalezy sie zatrzymac i go przepuscic, jesli juz lezie po pasach to wystarczy, ze opusci pas po ktorym sie poruszamy.
gardziej

Postprzez wiesniak » sobota 23 września 2006, 01:28

To teraz ja zadam pytania do tej krzyżówki :).
Załóżmy, że sygnalizacja odnosi się do tego "głównego" skrzyżowania. Jeśli więc pali się zielona strzałka, to możemy jechać w prawo na skrzyżowaniu. A na parking możemy wjechać czy nie?
A drugie pytanie dotyczy tych, co z parkingu wyjeżdżają. Załóżmy, że pali się czerwone. Wyjeżdżający z parkingu nie mają przed sobą jednak żadnego sygnalizatora, ani linii zatrzymania. To co, mogą sobie wjechać na skrzyżowanie? Ktoś tu chyba o nich nie pomyślał... Mówię o tych co ustawiali sygnalizację. Inna sprawa, jeżeli tam się znajduje jakiś znak, np. zakaz wjazdu (a właściwie wyjazdu :)).
wiesniak

Postprzez foraq » sobota 23 września 2006, 19:44

OK. W takim razie kolejna aktualizacja fotki;) Teraz już chyba wszystko jasne... Żadnych znaków tam nie ma...

Mam jeszcze jedno pytanie... Co zrobic podczas egzaminu jeżeli zbliżamy sie do przejścia dla pieszych i musimy wyprzedzić rowerzystę?? No bo jak wiadomo na przejściach i bezpośrednio przed nimi nie wolno wyprzedać...

posty scalone przez moderatora
foraq

Postprzez Tomek_ » sobota 23 września 2006, 21:00

foraq napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie... Co zrobic podczas egzaminu jeżeli zbliżamy sie do przejścia dla pieszych i musimy wyprzedzić rowerzystę?? No bo jak wiadomo na przejściach i bezpośrednio przed nimi nie wolno wyprzedać...

Sam sobie odpowiedziales na pytanie.
Tomek_

Powrót do Egzamin na prawo jazdy