Światła na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Światła na egzaminie

Postprzez ona1 » środa 20 września 2006, 21:09

Czy jeśli mam egzamin o 7 rano a ma być wilgotno , jakie mam właczyć światała ? Czy wogule je właczać ? ;/;/;/;/
Ostatnio zmieniony środa 20 września 2006, 21:26 przez ona1, łącznie zmieniany 1 raz
ona1

Re: Światła na egzaminie

Postprzez Tomek_ » środa 20 września 2006, 21:24

ona1 napisał(a): wigotmo

Widno czy wilgotno :mrgreen: Czytasz czasem co piszesz?

ona1 napisał(a): wogule

w ogóle
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez cman » środa 20 września 2006, 21:27

Włączyć nigdy nie zaszkodzi, a jeśli włączyć, to światła mijania.

W ostatnich tygodniach, kiedy jadę rano to zawsze włączam światła i widzę, że wielu kierowców też ma włączone.
cman

Postprzez ona1 » środa 20 września 2006, 21:30

a czy za to że właczyłam może mnie oblać? zeby mi nie powiedział że świateł nie potrzeba w dzień;/
ona1

Postprzez cman » środa 20 września 2006, 21:35

Absolutnie nie może za to oblać, ani potraktować jako błąd. Może co najwyżej powiedzieć, żebyś wyłączyła, więc wyłączysz.
cman

Postprzez Radwan » środa 20 września 2006, 22:09

Witam. W Olsztyńskim WORDzie, egzaminatorzy proszą osoby zdające o włączenie świateł mijania nawet w czasie ładnej - słonecznej pogody. Pozdrawiam
Radwan

Postprzez wiesniak » środa 20 września 2006, 22:26

Radwan napisał(a):Witam. W Olsztyńskim WORDzie, egzaminatorzy proszą osoby zdające o włączenie świateł mijania nawet w czasie ładnej - słonecznej pogody. Pozdrawiam

Tak samo w Suwałkach. Sam nie miałem tej przyjemności, ale jak zdawałem na kat. A, to nawet widziałem plakaty nawołujące instruktorów do używania świateł przez całą dobę niezależnie od pory roku.
wiesniak

Postprzez scorpio44 » środa 20 września 2006, 23:11

Radwan napisał(a):Witam. W Olsztyńskim WORDzie, egzaminatorzy proszą osoby zdające o włączenie świateł mijania nawet w czasie ładnej - słonecznej pogody. Pozdrawiam

Ale jaja... To może w Elblągu też tak jest? :D Bo ja od dawna zauważyłem, że prawie wszyscy (a być może w takim razie wszyscy) zdający jeżdżą na światłach i zawsze sobie myślałem, że pewnie włączają je na wszelki wypadek, żeby się egzaminator nie przyczepił, że nie włączyli. A nie wiedziałem, że bywa tak, jak pisze Radwan. Jeżeli tak jest, to wielka chwała za to. ;) Może za jakieś parę lat będzie tak, że zanim wprowadzą obowiązek jeżdżenia na światłach, to przestanie on być konieczny, bo stanie się to normą i wszyscy będą jeździli mimo braku obowiązku. ;) To by wtedy społeczeństwo pokazało, że jest mądrzejsze i rozsądniejsze od władzy. :D
scorpio44

Postprzez Radwan » czwartek 21 września 2006, 06:17

Witam. Nie chcąc być źle zrozumiany, zwracam uwagę na art. 30 pord z którego wynika, że w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie. W powyższej sytuacji jeśli osoba sama nie włączy świateł, będzie to błąd. Pozdrawiam
Radwan

Powrót do Egzamin na prawo jazdy