Który samochód lepszy na egzamin??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Który samochód lepszy na egzamin??

Postprzez Nazgulek » sobota 16 września 2006, 20:38

Za 1,5 tygodnia mam egzamin i jeszcze nie wiem jaki samochód będzie lepiej wybrać. Może poradzicie?
Otóż u mnie w MORD-zie są do wyboru - corsa, punto i grande punto. Na kursie zaczęłam się uczyć na zwykłym punciaku, który szczerze mówiąc pozostawiał wiele do życzenia (ciągle psuło się wspomaganie, prędkościomierz, a żeby wrzucić "jedynkę" trzeba było nieźle się napocić). W międzyczasie jechałam coś 2 razy corsą, znów wróciłam do tego felernego punciaka (nie żeby mieli tylko jednego, ale po prostu musiałam mieć jazdy akurat z tym instruktorem jeżdżacym w TYM samochodzie). Dopiero jakieś ostatnie 5 godzin miałam w grande. I tu zaczął się problem. Nowiutkie, świeżutkie (dopiero zakupione) autko i kompletnie nie umiałam go wyczuć (kangurki, gaśnięcia itp.)
Wzięłam sobię jeszcze 5 dodatkowych godzin z jednym instruktorem, ale on szkoli w grande.
Jak uważacie: na egzaminie lepiej wziąść zwykłego punciaka, którego lepiej poznałam, ale już dawno na niem nie jeździłam, czy grande, na którym ostatnio jeżdźę?
26.06. - 25.08.2006 - Kurs
26.09.2006 - Pierwsze i jedyne podejście :D
6.10.06 - prawko odebrane

>>Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu <<
Nazgulek

Postprzez ella » sobota 16 września 2006, 20:54

Powinnaś wybrać takie w którym się najlepiej czujesz. Zwłaszcza takie na którym najlepiej wychodzi ci plac. Bo miasto to można na każdym zdawać.
ella
Moderator

Postprzez Nazgulek » sobota 16 września 2006, 21:01

Właśnie ja się miasta najbardziej boję. Łuk robię prawie z zamkniętymi oczami, na górce ani raz mi nie zgasł przez cały kurs. A teraz jak jeździłam w grande, to często nawet przy parkowaniu mi gasł, bo za dużo popuszczałam sprzęgło. Przyzwyczaiłam się, że w starym punciaku łapie na samej górze, a tu prawie odrazu.

Nazgulek

Postprzez invx » sobota 16 września 2006, 21:29

ja sie uczylem na kursie az na 4 autkach. Dwa byly w miare nowe - pozostale dwa zlom totalny. Jazda zupelnie inna :)
najlepsza jednak byla na egzaminie :) - i jak sie okazalo takze moja najleosza jazda to byla (jesli chdzi o wyczucie autka)

ale dobrze uzyc sie na takim gdzie sprzegla prawie nie ma - bo to daje respekt :)
invx

Postprzez foraq » piątek 22 września 2006, 19:23

J asię uczyłem na Skodzie 120 ze słabym sprzęgłem i silnikiem. po wejściu do Pandy nie wiedziałem co się dzieje bo sprzęt już całkiem innym. Nieraz problem też z hamulcami - w jednych łapią przy końcu, w innych na początku... Jak się przyzwyczaisz że przy końcu to może się zdarzyć że na egzaminie z piskiem gdzieś przed przejsciem zahamujesz;)
foraq

Postprzez Nazgulek » piątek 22 września 2006, 19:50

Już się zdecydowałam. We wtorek poproszę o grande. Już mi nie gaśnie (dzisiaj za 2 godziny jazdy 2 razy mi zgasło, na co nawet instruktor się zdziwił, bo do tej pory wręcz idealnie ruszałam), a parkowania też (wg instruktora) są w porządku. Jedyne na co zwrócił mi uwagę, to że ma takie dziwne momenty dekoncentracji. Zwykle trwają 3-5 sekund i w tym czasie potrafię najechąć na ciągłą, nie zauważyć znaku albo nie sprawdzić czy z prawej coś jedzie :? Ale wierzę, że na egzaminie będę skupiona na maksa żeby nic nie przeczyć :D Trzymajcie kciuki.

Nazgulek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy