pytanie o nawrotke - rys.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

pytanie o nawrotke - rys.

Postprzez invx » sobota 16 września 2006, 10:05

Obrazek

i jak tu jechac na egzaminei ?
- po linii czerwonej i ustawic sie na lewym pasnei a za przejsciem zmienic na prawy
- czy linia zolta i ryzykowac najechanie na ciagla ?

- a moze jeszcze innym torem, i duuzym lukiem ominac ta ciagla ? a jak sie niezmieszcze to korekta :D 8)
invx

Postprzez Ad_aM » sobota 16 września 2006, 10:48

Ja wybrałbym czerwoną trasę ;) Przecież nie popełnisz błędu gdy zajmiesz po tym manewrze lewy pas, jeśli będziesz za chwilę zmieniał go na prawy. Pozatym jest linia ciągła ;)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Re: pytanie o nawrotke - rys.

Postprzez czemu » sobota 16 września 2006, 11:12

invx napisał(a):i jak tu jechac na egzaminei ?
- po linii czerwonej i ustawic sie na lewym pasnei a za przejsciem zmienic na prawy

Tak.

Zdecydowanie nie.

Wolno zająć Ci lewy pas i zmienić go później na prawy. Szczególnie, że linia ciągła może być w tym miejscu niewyraźna (ja tak raz oblałem) i być faktycznie ciągłą, mimo, że wygląda na przerywaną. Wjeżdzając na lewy pas - nie ryzykujesz, zerknij tylko w lusterka jak będziesz zmieniał potem pas na prawy, bo wiem, że egzaminatorzy (i słusznie) zwracają na to uwagę.

- a moze jeszcze innym torem, i duuzym lukiem ominac ta ciagla ? a jak sie niezmieszcze to korekta :D 8)

To już chyba na innym egzaminie, bo na bank zablokujesz ruch...

No i zwróć szczególną uwagę na sygnalizatory (czy czasem nie są kierunkowe) i czy nie ma zakazów skrętu w lewo/zawracania. Egzaminator powie 'na najbliższym możliwym skrzyżowaniu proszę zawrócić', a takie 'pierwsze lepsze' może być z zakazem.
czemu

Postprzez gardziej » sobota 16 września 2006, 11:38

tylko i wylacznie na lewy pas, potem za przejsciem zmiana na prawy
gardziej

Postprzez Sokasia » sobota 16 września 2006, 12:41

A w tej samej sytuacji, gdyby chodziło o skręt w lewo? Czy też trzeba zająć pas lewy, czy można od razu prawy?
Sokasia

Postprzez wiesniak » sobota 16 września 2006, 13:28

Tak, żeby nie przeciąć ciągłej, więc w praktyce najpierw lewy, potem prawy.
wiesniak

Postprzez scorpio44 » sobota 16 września 2006, 13:45

Wydaje mi się, że takie linie ciągłe, jak ta pierwsza na rysunku, zaraz po skręcie przed przejściem dla pieszych, są malowane właśnie w tym celu, żeby wymóc na skręcających/zawracających zajmowanie po wykonaniu manewru wewnętrznego pasa, a dopiero później zjeżdżanie dalej. Tyle że jak się bierze na takich skrzyżowaniach skręt szerokim łukiem, to przeważnie da radę zjechać od razu na zewnętrzny bez dotykania ciągłej, no a wtedy niestety żadnego błędu nie można zarzucić.
scorpio44

Postprzez malutka88 » wtorek 19 września 2006, 18:41

"czerwona droga" jest napewno prawidłowa o ile potem zmienisz pas na prawy. co do żółtej to nie wiem, ale po co ryzykowac??
zdane:D
malutka88

Re: pytanie o nawrotke - rys.

Postprzez Włodek » wtorek 19 września 2006, 21:27

invx napisał(a):
i jak tu jechac na egzaminei ?
- po linii czerwonej i ustawic sie na lewym pasie a za przejsciem zmienic na prawy

- a moze jeszcze innym torem, i duuzym lukiem ominac ta ciagla ? a jak sie nie zmieszcze to korekta :D 8)

Jeżeli ta "przełączka" czy też "nawrotka" jest dwukierunkowa to należy wybrać taki tor jazdy aby w żadnym momencie nie znaleźć się na pasie dla kierunku przeciwnego. :wink:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy