Egzamin - czyli o tym jak można dwa razy zdawać egzamin...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin - czyli o tym jak można dwa razy zdawać egzamin...

Postprzez wojtekkam » środa 23 sierpnia 2006, 00:30

Witajcie!
Jestem szczęśliwym posiadaczem kat. B od 15.03.2006. Kurs rozpocząłem w zimie. Od razu planowałem zrobić też A więc wykupiłem kurs A+B. Testy zdane w lutym, wszystko jest na najlepszej drodze. Po zaliczeniu kat. B 15.03 chciałem od razu mieć wydane prawo jazdy – brałem pod uwagę fakt, że jak zdam na kat. A to będę musiał wymienić prawo jazdy.

Tyle wstępu.
O 12:15; 02.08.2006 miałem zaplanowany egzamin na kat. A
Wyczytanych zostało 5 osób, w tym ja. Poszliśmy wszyscy więc razem.
Egzaminator powiedział, że najpierw wszyscy zaliczają plac, a kto da radę, pojedzie do miasta. Wszyscy zaliczyli, cała piątka. Wyjazd do miasta. Jadę jako trzeci. Pierwszy zdający, wynik pozytywy. Drugi - chłopak który był przede mną nie zdał. Kolej na mnie. Wyjazd z WORD-u niepewny, ale później coraz lepiej. Komunikacji przez radio nie było, funkcja VOX była tak nieszczęśliwie ustawiona, że było słychać tylko szum wiatru. Trasy nie znałem, nie jestem z Opola. Jeśli miałem skręcić to odbywało się to na zasadzie: trąbią z samochodu za mną i machają ręką :-) Wszystko trwało 10-15 min. Wjeżdżam na plac. Zsiadam. Egzaminator: jak się pan ocenia?
Ja: nie wiem
Egzaminator: (parafrazuje) pochwalił mnie za dobrą jazdę, powiedział, że zdałem.

Dwa tygodnie później…
Piękny piątkowy poranek, 18.08.06. Dokładnie szesnaście dni po egzaminie. Prawo jazdy gotowe – myślę sobie. Spróbujcie wyobrazić sobie moje zdziwienie, gdy Pani w okienku powiedziała, że prawo jazdy: niet. Dobra jest git, pewnie jeszcze idze z WORD-u (ustawowo do 10 dni powinno być). Dla pewności dzwonie do WORD-u.
- Przykro mi, dokumenty są u nas i zostaną, bo ma Pan wynik negatywny.
No to wtedy mnie trafiło.
21.08.06
Kontaktuję się z instruktorem.
22.08.06
Osobiście jadę do WORD-u wyjaśnić to nieporozumienie.
Oto co się dowiaduje od kierownika zarazem i egzaminatora:
Do 14 dni trzymają taśmy z nagraniami, później usuwają.
Jedyne w czym może pomóc to zaplanować ‘przyspieszony’ egzamin
na 23.08 (sic!). Oczywiście też testy muszę pisać, bo się przedawniły.
Podziękowałem.
Pytam się, czy może mi Pan pokazać mój podpis kiedy odbierałem świstek z wynikiem negatywnym. Dziwnym trafem unika tego tematu, a na końcu mówi, że ‘podpis nie jest konieczny’ więc jak nie chciałem to nie musiałem podpisywać. Pytam się czy mnie pamięta, czy cokolwiek pamięta. Nic. Idę w zaparte, mówię że może zadzwonić do chłopaka, który nie zdał, a z którym mnie pomylił. Brak reakcji, mówi, że nie ma telefonu, zresztą to i tak nie jest dowód. Pokazuje smsy, które wysłałem do znajomych i rodziny kiedy zdałem. Oczywiście nic. Mówię, że mnie pomylił. Wszedł akurat dyrektor. Nie pogadasz, nawet nie wysłuchał mnie do końca i powiedział, że nic nie może zrobić.

Nie potrafię zrozumieć, jak mogę dostać negatywny wynik nawet nie wiedząc o tym.
Na myśl przychodzą mi same słowa typu %*&(@

W czwartek wybieram się złożyć zażalenie. Jeśli to nie pomoże to zostaje Wojewoda Opolski i Sejmik Samorządowy w Opolu.

Na koniec moje pytania:
- czy mogę jeszcze gdzieś złożyć zażalenie?
- czy jeśli otrzymam wynik negatywny to muszę podpisać się na liście?
- jeśli tak, to czy mogę prosić o wgląd na tą listę
- proszę o jakąś poradę, ciężko mi cokolwiek teraz zrobić

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim, którzy przeczytali ten tekst.

*** Jak niewiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze ***
Ostatnio zmieniony środa 23 sierpnia 2006, 12:30 przez wojtekkam, łącznie zmieniany 1 raz
wojtekkam

Postprzez ella » środa 23 sierpnia 2006, 01:26

wojtekkam napisał(a):- czy jeśli otrzymam wynik negatywny to muszę podpisać się na liście?

Dostajesz tylko arkusz przebiegu egzaminu od egzaminatora. Ale nie ma obowiązku go brania. Nigdzie się nie podpisujesz.

Do 14 dni trzymają taśmy z nagraniami, później usuwają.
Czy na kategorię A też są obowiązkowe kamery? W Rozporządzeniu wymieniona jest tylko kategoria B.
§ 19. Pojazdy, o których mowa w § 16 pkt 3, powinny:
4) być wyposażone w urządzenie rejestrujące przebieg egzaminu - w zakresie prawa jazdy kategorii B - z wyjątkiem pojazdu zapewnianego przez osobę egzaminowaną.

Strasznie dziwna sytuacja. Nie pozostaje Tobie nic poza odwołaniem.
ella
Moderator

Postprzez ssieger » środa 23 sierpnia 2006, 09:39

Nic tylko współczuć. Nie wiem co ja bym zrobił, jakbym czekał na prawko ze świadomością, że już niedługo będę jeździł, a tu ktoś mi taki numer wykręca. Odwołaj się, niech wiedzą, że walczysz, ale nie liczyłbym raczej na nic. Ogólnie jest teraz tak, słowo przeciwko słowu. Z tym że egzaminator nie miał (teoretycznie) nic do tego aby Cię oblać, a Ty masz wiele w tym, aby zdać. Zatem jego słowo może być ważniejsze. Niemniej jednak życzę powodzenia...
ssieger

Postprzez wojtekkam » środa 23 sierpnia 2006, 10:35

Tak, zapomniałem o tym wspomnieć. Nie ma obowiązku nagrywania przebiegu na kat. A.
WORD w Opolu robi inaczej - nagrywa, jest włączona kamera w samochodzie. Również cały plac jest monitorowany, ale co z tego? Na prawa jazdy czeka się mniej więcej dwa tygodnie, a jak coś jest nie tak to okazuje się, że jest za późno.
Można iść po ich stronie, zdać jeszcze raz egzamin (160 + 20 teoria). Muszę dojechać do Opola, dodatkowe koszta. Stres? Kogo to obchodzi. Przydałoby się też wykupić parę godzin jazdy, jedna 35 zł. Jaka pewność, że zdam? Może jak się będę ładnie uśmiechał, był nadzwyczaj grzeczny i udawał, że nic się nie stało to szanse rosną.

Powinienem być jednak poinformowany w jakiś sposób, że uzyskałem wynik negatywny, prawda?
Nie zostałem.
Na dodatek powiedziano mi, że zdałem.
Coś jest nie tak.

Wiem, że mój przypadek nie jest pierwszy. Czytałem, wypowiedź osoby, która miała bardzo podobny. Nawet nie sądziłem, że mi się to morze przytrafić.

Moje pytanie powraca:
czy oprócz zażalenia i rzeczy które wyżej wymieniłem mogę w jakiś sposób walczyć?

Pozdrawiam,
Wojtek
wojtekkam

Postprzez Gość » środa 23 sierpnia 2006, 11:26

złoz zawiadomienie o popełnieniu przestempstwa do prokuratury rejenowej w opoluo "sfałszowaniu wyniku egzaminu "

Watpie bys wygrał ale za to napewno prześwietla word :) Tak było jakis miesiac temu w Toruniu i nagle procent zdajacych wzrósł . Jak nie pomozesz sobie to pomoz innym .
Gość

Postprzez kgab » środa 23 sierpnia 2006, 11:59

Powiem jedno - nie poddawaj się! Walcz!!!
WORD Łódź
13.08.2006 zdany egzamin :)
kgab

Postprzez ella » środa 23 sierpnia 2006, 21:32

wojtekkam napisał(a):Moje pytanie powraca:
czy oprócz zażalenia i rzeczy które wyżej wymieniłem mogę w jakiś sposób walczyć?

Pozdrawiam,
Wojtek

Odwołaj się jeszcze do marszałka województwa.
Art. 65. 1. Nadzór nad egzaminami państwowymi sprawuje marszałek
województwa.
2. Marszałek województwa sprawuje nadzór w zakresie zgodności przeprowadzania
egzaminów państwowych z wymaganiami określonymi w przepisach niniejszej
ustawy, w ramach którego:
1) rozpatruje skargi zainteresowanych osób dotyczące egzaminu państwowego;

4) unieważia wynik egzaminu państwowego;
5) zalicza pozytywny wyniku egzaminu państwowego;
ella
Moderator

Postprzez wojtekkam » środa 23 sierpnia 2006, 22:53

Art. 66. 1. Skargę dotyczącą egzaminu państwowego wraz z jej uzasadnieniem składa się w terminie 14 dni od dnia, w którym był przeprowadzany egzamin, do marszałka województwa, za pośrednictwem dyrektora wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego.

14 dni już minęło...
wojtekkam

Postprzez ella » środa 23 sierpnia 2006, 22:57

W Twoim przypadku te 14 dni nie mają znaczenia. Nie mogłeś się wcześniej odwołać bo o niczym nie wiedziałeś.
Próbuj nie masz nic do stracenia.
ella
Moderator

Postprzez wojtekkam » środa 23 sierpnia 2006, 23:09

Art. 62. 1. Egzaminator zobowiązany jest do:

1. rzetelnego i bezstronnego wykonywania swoich obowiązków;

3. godnego zachowania w czasie wykonywania obowiązków.

Dz. U. Nr 150, poz. 1681
INSTRUKCJA PRZEPROWADZANIA EGZAMINÓW PAŃSTWOWYCH

§ 12.
3. Po zakończeniu egzaminu praktycznego dla określonej osoby egzaminator:
1) informuje ją o wyniku egzaminu, a jeżeli wynik jest negatywny - podaje przyczyny jego uzyskania,

będę walczył, jutro runda pierwsza.

Pozdrawiam,
Wojtek
wojtekkam

Postprzez wojtekkam » czwartek 24 sierpnia 2006, 16:22

Stanowcza, ale uprzejma rozmowa, złożenia zażalenia i podanie wszystkich okoliczności mojego przypadku wystarczyły. Będę miał wydane Prawo Jazdy. Nie wierzyłem w rozwiązanie tego problemu, jednak jak się okazało są ludzie, który chętnie pomogą.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów,
Wojtek
wojtekkam

Postprzez Ad_aM » czwartek 24 sierpnia 2006, 19:31

Gratulacje! Świetny przykład skuteczności odwołań. I jak widać w przypadku beznadziejnym :D
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wojtekkam » piątek 25 sierpnia 2006, 00:08

Znikam na jakiś czas z forum, jeśli ktoś chciałby wiedzieć jak jeździ się po Opolu to zapraszam do napisania e-maila: kamyk88@gmail.com

Do zobaczenia wkrótce, bo kilka literek chcę jeszcze dodać do swojego ‘alfabetu’.

‘Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.’

tym optymistycznym akcentem kończę swoją wypowiedź,
Pozdrawiam,
Wojtek
wojtekkam

Powrót do Egzamin na prawo jazdy