jak zaplanować egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

jak zaplanować egzamin

Postprzez aju » niedziela 13 sierpnia 2006, 00:39

Witam!
Mam taki problemem z rozplanowanie egzaminu więc jestem ciekaw jakbyście postąpili na moim miejscu i jak byłoby najlepiej.
Urodziłem się 4 września. Tego dnia zamierzam złożyć wniosek o wydanie dowodu osobistego (paszportu ani nic innego nie mam).
Dowód osobisty dostanę pewnie zaraz na początku października. Jak myślicie czy dałoby się jakoś to załatwić z wordem czy idąc z instruktorem aby wniosek do gzamiminu złożyć bez dowodu osobistego ale już na część właściwą egzaminu oczywiście przyjść z dowodem?
W następnym tygodniu będę kończył zajęcia praktyczne i nie wiem co teraz powinienem zrobić. Instruktora mam takiego że nie idzie z nim zbytnio pogadać.
Z tego co mi wiadomo na egzamin w Krakowie trzeba czekać ok miesiąca więc jak złoże wniosek 4 września, plastki dostane 4 października to egzamin będę musiał zdawać dopiero 4 listopada?
Jak uważacie: da się jakoś spróbować załatwić aby egzamin zdawać na początku października zaraz po otrzymaniu dowodu osobistego?
aju

Postprzez Dizel1988 » niedziela 13 sierpnia 2006, 07:59

weź z urzędy zaświadczenie o zameldowaniu i możesz się śmiało zapisać nawet i zaraz po skończeniu kursu, nie musisz czekać do 4 września.
Kończysz kurs, bierzesz papiery idziesz do urzędu po zaświadczenie o zameldowaniu (wydzadzą Ci od ręki) i z tym do WORDu.
Wiem bo sam tak robiłem
i każdy dzień jest coraz lepszy
Dizel1988

Postprzez konradex » niedziela 13 sierpnia 2006, 08:20

Dizel1988: on NIE ma paszportu jakbyś nie umiał czytać. Jak Ty niby chcesz się zapisać z samym zaświadczeniem o zameldowaniu? Przecież na tym dokumencie nie ma nawet zdjęcia, aby potwierdzić, że Ty to Ty. Wątpie, że z samym zaświadczeniem udało Ci się zapisać.

aju: wątpie, że Ci się uda jakoś inaczej to załatwić. Możesz spróbować dogadać się z wordem jakoś, ale szczerze mowiąc, to wątpie, że akurat Tobie zrobią wyjątek. Pamiętaj, że ludzi z podobnymi problemami jest zapewne masa, tak więc dlaczego akurat Tobie mieliby robić wyjątek? Szczerze mówiąc, to ja nie widze rozwiązania tutaj. Trzeba było o tym pomyśleć wcześniej, w dniu kiedy zapisywałes się na kurs i jazdy rozplanować tak, aby skończyć na początku października. No ale spróbować załatwić to z WORDem zawsze możesz, nikłe szanse widze, ale powodzenia życzę ;)
konradex

Postprzez aju » niedziela 13 sierpnia 2006, 12:22

Mi nie chodzi o robienie wyjątku, tylko myślałem że mogę się zapisać na egzamin np. 10 września potwierdzając swoją osobę np. legitymacją a na początku października gdy już będę miał dowód zgłaszam się na egzamin z odpowiednimi dokumentami i zdaję :D
Ale skoro mówicie że się tak nie da :(
aju

Postprzez cman » niedziela 13 sierpnia 2006, 13:01

Możesz złożyć już teraz wniosek o wydanie tymczasowego dowodu osobistego, nie różni się on zupełnie niczym od zwykłego, oprócz tego, że jest ważny 5 lat, a nie 10.
cman

Postprzez aju » niedziela 13 sierpnia 2006, 13:22

hmmm chyba rzeczywiście w takim przypadku wyrobię sobie dowód tymczasowy na 5 lat.
Ile trzeba czekać na otrzymanie tego dowodu od złożenia wniosku?
aju

Postprzez cman » niedziela 13 sierpnia 2006, 13:48

aju napisał(a):Ile trzeba czekać na otrzymanie tego dowodu od złożenia wniosku?

Nie wiem, ale pewnie podobnie jak przy zwykłym.
cman

Postprzez Pawlak » niedziela 13 sierpnia 2006, 14:41

aju napisał(a):hmmm chyba rzeczywiście w takim przypadku wyrobię sobie dowód tymczasowy na 5 lat.
Ile trzeba czekać na otrzymanie tego dowodu od złożenia wniosku?

Dokladnie tyle co na zwykly, czyli 2-3 tyognie.
Jednak musisz poczytac o procedurze wyrabiana takiego dowodu w urzedzie Twojego miasta. W kazdym jest - niestety - inna.
Pawlak

Powrót do Egzamin na prawo jazdy