odwołanie - jakie procedury?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

odwołanie - jakie procedury?

Postprzez Sokasia » środa 02 sierpnia 2006, 01:25

Chciałabym dowiedzieć się jak dokładnie wygląda procedura składania odwołania od negatywnego wyniku egz. z prawa jazdy i zażalenia? Tz. do kogo mam je skierować.
Wiem, że mam na to 7 dni.
Ile czasu ma WORD na udzielenie mi odpowiedzi i przeprowadzenie wszystkich procedur.

Wykonałam prawidłowo jazdę po łuku, tz. płynnie, bez najeżdżania na linie, przodem i tyłem Egzaminator nie zaliczył mi jednak tego manewru ponieważ jego zdaniem za dużo patrzyłam w lusterka a za mało w tylną szybę. Niestety nie zareagowałam w porę i nie obroniłam się przed niesłuszną (tak sądzę) oceną. Myślę, że wyniknęło to po I ze stresu, a po II z wiary w kompetencje i profesjonalizm egzaminatora. Wykonałam drugą próbę starając się patrzeć głównie w tylną szybę i niestety zahaczyłam o pachołek.... :/

Postanowiłam jednak, że spróbuję się odwołać od oceny i ubiegać o dokończenie tego egzaminu. Jeśli ktoś mógłby mi przyblizyć jak wyglądają takie proceury to będę wdzięczna. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam
Sokasia

Postprzez Tomek_ » środa 02 sierpnia 2006, 09:35

Masz na to 14 dni, odpowiedzi na pozostale pytania znajdziesz tu Tutaj
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Sokasia » środa 02 sierpnia 2006, 10:40

Mam tą ustawę i przeczytałam ją już wcześniej. Ale o trybie odwoławczym jest tam napisane tylko tyle (w rozdziale 5, par. 31, punkt 8 ):

"Osoba, która przystąpiła do egzaminu państwowego może zgłaszać, za pośrednictwem dyrektora ośrodka egzaminowania, do właciwego organu nadzoru, skargi i zastrzeżenia co do jego przebiegu i oceny".

Czy w takim razie mam skierować to odwołanie do Dyrektora, czy do organu nadzoru?

Mam prośbę Tomku, jeśli możesz mi wskazać, gdzie jest to opisane dokładniej i gdzie w tym rozporządzeniu znajdę odpowiedzi na moje pytania. Możliwe, że źle szukam,
Sokasia

Postprzez Tomek_ » środa 02 sierpnia 2006, 11:25

Tomek_

Postprzez Sokasia » środa 02 sierpnia 2006, 13:57

Dzięki, napisałam już odwołanie. Moim zdaniem jednak należy je skierować do Marszałka Województwa , a nie do Dyrektora WORD-u , jak sugerowałeś w którymś z tematów. Za pośrednictwem dyrektora to znaczy chyba, że składam u dyrektora, ale kieruję do Marszałka.

Mam nadzieję, że coś z tego będzie. Zastanawiam się tylko, czy, w razie, gdyby uznali moje odwołanie, - to kiedy wyznaczą datę nastepnego egzaminu. Wolałabym długo nie czekać. no i nie wiem, czy starać się o uczestnictwo w nim egzaminatora nadzorującego? Trochę stresująca sytuacja, dwóch obcych egzaminatorów :/ A mogłby uczestniczyc w tym moj instruktor?
...
Sokasia

Postprzez Tomek_ » środa 02 sierpnia 2006, 14:30

Moglby, tylko oplata za egzamin wzrasta o 50%.
Nie wiadomo tez czy instruktor bedzie zainteresowany, bo dla niego to strata kilku godzin.
Tomek_

Postprzez Sokasia » środa 02 sierpnia 2006, 18:42

Sam mi ostatnio przypomniał o takiej możliwości, więc może byłby zainteresowany.
A te 50% to idzie na konto instruktora czy WORD-u?
Sokasia

Postprzez Ad_aM » środa 02 sierpnia 2006, 19:01

Tomek egzamniatora, nie instruktora ;)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Sokasia » środa 02 sierpnia 2006, 19:08

No właśnie ! Rozumiem, że udział EGZAMINATORA NADZORUJĄCEGO wymaga dodatkowej opłaty, ale czy tak samo jest w wypadku uczestniczenia w egzaminie instruktora? Czy są za to jakieś dodatkowe opłaty?
Własciwie to w ustawie nie ma nic na temat opłat za egzamin z udziałem osoby trzeciej :|
Sokasia

Postprzez Tomek_ » środa 02 sierpnia 2006, 20:49

Ad_aM napisał(a):Tomek egzamniatora, nie instruktora ;)

o czym mowisz?
Tomek_

Postprzez ella » środa 02 sierpnia 2006, 21:03

ale czy tak samo jest w wypadku uczestniczenia w egzaminie instruktora? Czy są za to jakieś dodatkowe opłaty?

Za obecność instruktora na egzaminie WORD nie bierze żadnej opłaty, ale instruktor owszem.
To jego czas pracy więc należy mu się za to kasa.
Tak więc wszystko zależy od instruktora (może są społecznicy). Jego zapytaj.
ella
Moderator

Postprzez Sokasia » środa 02 sierpnia 2006, 22:42

Jasne, też uważam, że to godziny jego pracy i powinien otrzymywać za to wynagrodzenie. Dziwi mnie jednak, że nie jest to uregulowane ustawowo. Chyba Ci co pisali tą ustawę wyobrażali sobie, że instruktor wykona tę pracę charytatywnie.
Z kolei jeśli chodzi o uczestniczenie egzaminatora nadzorującego w egzaminie, to uważam, że + 50 % opłaty za egzamin to nieco za dużo.
Sokasia

Postprzez Ad_aM » środa 02 sierpnia 2006, 23:29

Sokasia mówi o obecności EGZAMINATORA, a nie instruktora. Egzaminator musi się pojawić i to niezależnie od jego uczuć ;)

Ad_aM

Postprzez scorpio44 » środa 02 sierpnia 2006, 23:45

Ad_aM napisał(a):Sokasia mówi o obecności EGZAMINATORA, a nie instruktora. Egzaminator musi się pojawić i to niezależnie od jego uczuć ;)

Chyba nie czytasz dokładnie. Sokasia pytała i o egzaminatora nadzorującego, i o instruktora. I Tomek nic nie przekręcił. ;)
scorpio44

Postprzez Ad_aM » czwartek 03 sierpnia 2006, 11:36

Kurna chyba się starzeje.. drugi przypadek kiedy to nie doczytałem do końca posta :oops: :oops:

Przepraszam wszystkich, Tomka, dostawce internetu, właściciela serwera, NASK, CIA, FBI, CBA i całą reszte.. :oops: :oops: :oops:

Także Sokasia już wiesz o co chodzi :P :wink:

Ad_aM

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy