Prawo Jazdy a Wojsko ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo Jazdy a Wojsko ?

Postprzez liko » piątek 10 lutego 2006, 15:25

witam moj kolega dostal kategorie D bo ma chore jedno oko (prawie niewidzi) czy moze starac sie o prawo jazdy i czy moze miec problem z wydaniem prawa jazdy jesli zda egzamin ??
liko

Postprzez cappricio » piątek 10 lutego 2006, 15:30

a popatrz tu...
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1276

wszystko od lekarza zależy...

z wydaniem prawa jazdy to nie będzie miał problemu, jeśli zbada go lekarz i wyda odpowiednie zaświadczenie... potem pójdzie na kurs, zda egzamin i nikt mu prawka nie cofnie... ;)
Ostatnio zmieniony piątek 10 lutego 2006, 15:44 przez cappricio, łącznie zmieniany 1 raz
cappricio

Postprzez ella » piątek 10 lutego 2006, 15:39

czy moze starac sie o prawo jazdy i czy moze miec problem z wydaniem prawa jazdy jesli zda egzamin ??

Problemem to chyba nie jest wydanie prawa jazdy jak zda egzamin tylko problemem jest czy zostanie dopuszczony do kursu. Wszystko zależy od lekarza.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » piątek 10 lutego 2006, 16:14

Zacznijmy od tego, że kategoria na komisji wojskowej nie ma tak naprawdę żadnego związku z predyspozycjami zdrowotnymi do bycia kierowcą. To dwie zupełne rózne bajki i bada się pod zupełnie innym kątem.

Tak czy siak - WSZYSTKO ZALEŻY OD LEKARZA. ;) :D
scorpio44

Postprzez tikas » sobota 11 lutego 2006, 18:58

scorpio nie do końca tak jest
ok piszę
byłem w poniedziałek na komisji i dokładnie nam wszytsko tłumaczyli
no i i prawku też było
powiedzieli że jeżeli ktoś ma już prawko a dzisiaj dostanie kategorię D lub E to oni wysyłają jakieś papiery do wydziału komunikacji żeby sprawdzić czy naprawdę może mieć to prawko.
Bochnia
tikas

Postprzez cman » sobota 11 lutego 2006, 20:22

Ja prawko dostałem w 2002, a komisję miałem w 2004. Dostałem D. Na komisji nikt nic nie mówił o wydziale komunikacji, w każdym razie minęły już 2 lata i nie było żadnych problemów.
cman

Postprzez wiruswww » sobota 11 lutego 2006, 23:44

cman napisał(a):Ja prawko dostałem w 2002, a komisję miałem w 2004.

cos mi tu nie pasi, komisje ma się w okolicach 19 i wedy dostaje sie kategorie, prawko mozna uzyskac mając 18 lat tak więc ewentualnie rok przed komisją ale nie dwa. Tak wiec przypadkiem nie pomysliles się gdzies??

No ado samego prawka i komisji. Są to diwe rozne rzeczy, lekarz przy komisji poborowej stwierdza czy dane delikwent moze odbyc sluzbę wojskową, czy jego stan zdrowia pozwala na wojsko a nie czy stan zdrowia pozwala na prawoadzenie samochodu. Tak samo lekarz przy prawku stwerdza czy stan zdrowia danego delikwenta pozwala na prowadzenie samochuodu a nie służbę w wojsku. Tych dwu rzeczy nie można łączyc, to ze sie ma kat D nie oznacza ze nie mozesz proawdzic. To stwierdzi inny lekarz.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez scorpio44 » niedziela 12 lutego 2006, 10:46

wiruswww napisał(a):No ado samego prawka i komisji. Są to diwe rozne rzeczy, lekarz przy komisji poborowej stwierdza czy dane delikwent moze odbyc sluzbę wojskową, czy jego stan zdrowia pozwala na wojsko a nie czy stan zdrowia pozwala na prawoadzenie samochodu. Tak samo lekarz przy prawku stwerdza czy stan zdrowia danego delikwenta pozwala na prowadzenie samochuodu a nie służbę w wojsku. Tych dwu rzeczy nie można łączyc, to ze sie ma kat D nie oznacza ze nie mozesz proawdzic. To stwierdzi inny lekarz.

No dokładnie tak jest.
Tikas, to naprawdę prawie niemożliwe, co napisałeś o tym Wydziale Komunikacji. A może to było takie straszenie, żeby nie kombinować z papierami, które załatwią D, bo wtedy można będzie się pożegnać z prawkiem? ;) :D

wiruswww napisał(a):cos mi tu nie pasi, komisje ma się w okolicach 19 i wedy dostaje sie kategorie, prawko mozna uzyskac mając 18 lat tak więc ewentualnie rok przed komisją ale nie dwa. Tak wiec przypadkiem nie pomysliles się gdzies??

Nie pomylił, bo prawko było wtedy od 17 lat. ;)
scorpio44

Postprzez cappricio » niedziela 12 lutego 2006, 10:58

a sluchajcie :>
jak sie już ma te prawdziwe (bądź lewe - co mniej uczciwy obywatel ;P :lol: ) papiery uprawniające do D to... :hmm: są one sprawdzane przez komisję? czy po prostu są przyjmowane? :>
cappricio

Postprzez scorpio44 » niedziela 12 lutego 2006, 11:19

cappricio napisał(a):a sluchajcie :>
jak sie już ma te prawdziwe (bądź lewe - co mniej uczciwy obywatel ;P :lol: ) papiery uprawniające do D to... :hmm: są one sprawdzane przez komisję? czy po prostu są przyjmowane? :>

Kapcioszek robi off topa w "egzaminach"! A to brzydka dziewczynka. :P
Ja nie wiem, bo owych papierów nie chciało mi się załatwiać (byłyby legalne), bo było oczywiste, że jak mnie lekarz zbada, to dostanę D. No ale nikt nie raczył ani na mnie spojrzeć, ani słuchawki przystawić. I dostałem A! Zgrozo.
scorpio44

Postprzez cappricio » niedziela 12 lutego 2006, 11:31

przepraszam :oops: , ale to ważne ;P
tylu tutaj mądrych ludzi, miałam nadzieję, że ktoś będzie wiedział, a offtopic taki maluuuutki :grin2: szkoda nawet osobnego tematu zakładać ;P
cappricio

Postprzez liko » niedziela 12 lutego 2006, 13:21

a jezli dostanie sie bezterminowe a na komisij dostanie sie D to jak to jest ?? jakos to sprawdzaja?
liko

Postprzez wiruswww » niedziela 12 lutego 2006, 13:45

ile razy mamy powtarzac ze prawko nie ma nic wspolnego z wojskiem
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez cman » niedziela 12 lutego 2006, 14:09

wiruswww napisał(a):cos mi tu nie pasi, komisje ma się w okolicach 19 i wedy dostaje sie kategorie, prawko mozna uzyskac mając 18 lat tak więc ewentualnie rok przed komisją ale nie dwa. Tak wiec przypadkiem nie pomysliles się gdzies??

Tak jak napisał scorpio44, prawko miałem już w wieku 17 lat, więc wszystko się zgadza.

cappricio napisał(a):a sluchajcie :>

Same papiery są po prostu przyjmowane, no bo trudno podważać opinię lekarza, który je wystawił. Oprócz tego robią standardowe badania (przynajmniej ja tak miałem na komisji), osłuchiwanie, czytanie literek z tablicy itp. Gdyby komisja miała jakieś uzasadnione podejżenia, że ktoś ma lewe papiery, to wtedy może skierować gdzieś na szczegółowe badania.

liko napisał(a):a jezli dostanie sie bezterminowe a na komisij dostanie sie D to jak to jest ?? jakos to sprawdzaja?

Ja właśnie mam prawko bezterminowe i D wojskowe i tak jak wcześniej pisałem, do tej pory nic się nie działo. Co więcej, na komisji wysypało się też, że mam w prawym oku lekki astygmatyzm, no a przy badaniu przed kursem lekarz zapytał: "dobrze widzisz, nie nosisz okularów?" - ja na to, że dobrze widzę i nie noszę i tyle.
cman

Postprzez wiruswww » niedziela 12 lutego 2006, 15:09

zwracam honor, zapomnialem juz o czasch gdy bylo od 17 lat prawko :)
wiruswww

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy