Poradźcie co zrobić. Oto moja historia kursu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Poradźcie co zrobić. Oto moja historia kursu

Postprzez radzik10 » czwartek 09 lutego 2006, 21:40

Witam

Wykłady na prawko rozpoczęłam 26,09 05, Po miesiącu trwania już wykładów instruktor oświadczył nam,że powinniśmy przynieść zaświadczenia lekarskie. Ja zrobiłam je we własnym zakresie- bo tak było można.Gdy zakończyłam już jazdę ( po zapłaceniu wszystkich pieniędzy za kurs),chciałam zapisać się na egzamin,instruktor powiedział mi, że muszę zmienić u swojego lekarza datę zaświadczenia,ponieważ wykłady zaczęłam 26.09.05.(jak już wcześniej pisałam),a zaświadczenie lekarskie ma datę miesiąc póżniejszą.Stwierdził również,że zmieniły się przepisy odnośnie zaświadczeń,cojest nie prawdą bo od dawna były takie(o czym dowiedziałam się trochę póżniej od znajomych) .Poprostu czuję się przez tego człowieka oszukana,dlatego że nie poinformował mnie o tym wcześniej jak zaczynałam wykłady. Icały czas mi coś utrudnia.Odpowiedzcie mi czy moje zaświadczenie lekarskie wydane po miesiącu trwnia wykładów (nie praktyki) jest nie ważne.,wiedząc o tym że wykłady nie są obowiązkowe.???

Jeszcze jedno pytanko do osób,które być może chodziły na kurs w tym samym czasie co ja .Jazdę praktyczną zaczęłam 04.11.05r.Czy instruktor powinien uczyć mnie jazdy po nowych zasadach czy po staremu.Wiedząc o tym,że rozporządzenie o zmianach zostało podpisane przez ministra 29.10.05r.(czyli przed moją pierwszą jazdą).Instruktor uczył mnie po staremu ,a jak mu pod koniec kursu wspomniałam o zmianach, stwierdził, że on też nic nie wiedział.Czyżby było to możliwe,czy zostałam oszukana po raz kolejny???
Mam ochotę mu wszystko wygarnąć.Tylko obawiam się czy sobie nie utrudnię zdawania egzaminów.Chyba się domyślacie co mam na myśli? Szkoda że nie zrobiłam tego wcześniej,bo nie dość że mnie oszukał, to też nie wiele nauczył.Oto historia mojego kursu . Książkę można napisać.POZDRAWIAM WSZYSTKICH i Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE RADY.
radzik10

Postprzez Vella » czwartek 09 lutego 2006, 21:59

Jakąś datę zaświadczenie musisz zmienić. Albo datę badania lekarskiego, albo datę rozpoczęcia kursu. Możesz popertraktować (by nie powiedzieć "zaszantażować") z OSK - w końcu to oni powinni uczyć jazdy tylko osobę z ważnym badaniem lekarskim.

Kto powiedział, ze wykłady nie sa obowiązkowe? Obowiązkowe jest ileś tam (30 bodajże) godzin teorii. A to, ze niektóre OSK przywiązują do tego mała wagę i nie zmuszają kursantów do obecności, to inna para kaloszy. W gruncie rzeczy działanie bezprawne.

Też robiłam kurs na starych zasadach i nie zostałam przygotowana do nowego egzaminu, pomimo że w dniu w którym skończyłam kurs mogłam zapisać sie już tylko na nowy egzamin (było za późno, nie było terminów przed 10., wprawdzie znalazłam termin w innym mieście ale to temat na inny wątek).
Podobno instruktorzy mieli obowiązek (?) uczyć "po staremu" do dnia 10 stycznia, i dopiero po tym dniu nauka mogła sę odbywać na nowym łuku, etc. Nie wiem ile w tym prawdy, ale obowiązku nauki "po nowemu" przed wejściem rozporządzenia w życie chyba nie mieli...

A i instruktorzy i cała reszta praktycznie do ostatniej chwili nie wiedzieli czy dziesiątego zmiany jednak wejdą w życie czy nie, tak to już "góra" głupio rozegrała. Brak słów.

Tak czy siak pozostają tylko godziny doszkalające i trzymanie się jak najdalej od macierzystego OSK - tak jak i w moim przypadku było.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Tomek_ » piątek 10 lutego 2006, 00:59

Zaswiadczenie lekarskie koniecznie musi miec date wczesniejsza niz data rozpoczzecia kursu. Jesli tak nie bedzie nie przyjma papierow w WORD.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Włodek » piątek 10 lutego 2006, 01:36

Tomek_ napisał(a):Zaswiadczenie lekarskie koniecznie musi miec date wczesniejsza niz data rozpoczzecia kursu. Jesli tak nie bedzie nie przyjma papierow w WORD.

To jest prawda .

radzik10 napisał(a):Czy instruktor powinien uczyć mnie jazdy po nowych zasadach czy po staremu.Wiedząc o tym,że rozporządzenie o zmianach zostało podpisane przez ministra 29.10.05r.(czyli przed moją pierwszą jazdą).Instruktor uczył mnie po staremu ,a jak mu pod koniec kursu wspomniałam o zmianach, stwierdził, że on też nic nie wiedział.Czyżby było to możliwe,czy zostałam oszukana po raz kolejny???

Nie zostałaś oszukana. W oficjalnych wypowiedziach p.Dorn stwierdził, że wystąpi do ministra Polaczka o przesunięcie terminu o pół roku.Był pewien, że się to uda.
Stało się inaczej....
Mądrzejsi instruktorzy,z własnej inicjatywy, dodawali elementy parkowania na mieście.
Ale kto by przypuszczał, że wywiną taki numer z nowym łukiem i kryteriami jego wykonania... :x
Radzę wykupić kilka godzin u dobrego instruktora i to powinno załatwić sprawę.
Wiem, że czujesz niesmak co do tej sytuacji, ale na takich ludzi stawiali wyborcy.... :cry:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez abrover » piątek 10 lutego 2006, 15:36

Miałem ten sam problem, załatwiłęm sobie za darmo ale data była taka, jaki dzień badań, czyli w trakcie kursu. Koleś z OSK powiedział że zła data, ja myślałem że mi ściemnia, zadzwoniłem do PORDu i jednak to była prawda, musiałem prosić o przepisanie i nielegalną zmianę daty. Gdyby wszystko miałoby sie odbywać legalnie, to bym miał po prawku z powodu tego papierka.

Co do starych nowych zasad, to szystko jedno. OSK ma nauczyć jeździć, a nie zdawać egzamin, tak jak to robi większość. JA uczyłem się na starych a zdawałem na nowych i zdałem za 3 razem ale nie uważam że to wina zmiany rozporządzenia,co najwyżej pecha :lol: Charakterystyka absolwenta kursu nie zmieniła się, a egzamin sprawdza tylko z niektórych punktów w niej wymienionych, niczego więcej. Sprawdzanie płynów również jest w taj charakterystyce od zawsze a OSK ucząc kursantów ZDAWAĆ EGZAMIN kaleczą ich :wink: U mnie nawet teraz uczą parkowanie na słupkach, po co ryzykowąc uszkodzenia smaochodu.

Zresztą teraz mam na to wylane, za tydzień odbieram prawko :P

Jedno jest pewne, po tych 3 egzaminach będę szanował to prawko, jeżdząc ostrożnie pamietając, jak trudno było je zdobyć
abrover

Postprzez jjaacc » sobota 11 lutego 2006, 19:05

Pierwsze słyszę, żeby zajęcia teoretyczne były nieobowiązkowe na kursie podstawowym. Kierownik ośrodka wpisując cię na kurs musi mieć zaświadczenie lekarskie, jeżeli data na zaświadczeniu lekarskim będzie późniejsza niż data rozpoczęcia kursu to jest to naruszenie prawa. Pewnie dlatego kierownik OSK wymaga przedstawienia takiego orzeczenia z datą wcześniejszą. Krótko mówiąc kierownik OSK przyjął cię na kurs nie zgodnie z prawem, za co może ponieść odpowiedzialność. Czyli wychodzi na to, że twoje zaświadczenie jest ważne ale kurs niestety nie.
Co do nowych zasad prawda jest taka, że do końca panowała opinia, że nowe rozporządzenie zostanie przesunięte potwierdzały to media i niektóre koła rządowe. Poza tym instruktor nie miał obowiązku uczyć cię po nowemu ponieważ kurs rozpoczęty został przed 10.01.2006.
To że większość instruktorów uczyła na nowych zasadach stanowi tylko o ich dobrej woli
jjaacc

Postprzez zybi » poniedziałek 27 lutego 2006, 22:05

witam cie,pierwsza sprawa to badania musisz miec zrobione przed kursem!!! ,druga sprawa to instruktor jest PAJAC !!! i za takie coś (czyli zaczecie kursu bez badań) może miec przykrosci z prawem jakie obowiazuje,czyli on zawinił i złamał prawo ,żadko kto sie tak odważy tak zrobić ,ale nie ma sensu walczyc o 50 zl, jednym słowem chodziło mu o to abys nie zrezygnowała ,czyli nie uciekła mu kasa z kieszeni .Ja mam B ,C +E i żaden osrodek nie może zrobic tak jak on złamał zasady ,pozdrawiam
zybi

Powrót do Egzamin na prawo jazdy