BoGo napisał(a):Jeżeli mamy zamiar zjechać na pobocze lub do prawej krawędzi jezdni to musimy poinformować o tym zamiarze prawym kierunkowskazem - zawsze!!! Jezeli tego nie zrobimy to skąd jadący z tyłu będą wiedzieli co my będziemy robili czyli jaką czynność wykonamy? Nie włączamy kierunkowskazu wtedy gdy zatrzymanie wynikało z sytuacji drogowej czyli np. chwilowej nie mozliwości kontynuowania jazdy.
Natomiast przy włączaniu się do ruchu nie musimy włączać lewego kierunkowskazu TYLKO wtedy gdy nie zmieniamy pasa ruchu i gdy nie ma kogo o tym informować (taką możliwość dopuszcza Kodeks Drogowy) inaczej mówiąc gdy jestesmy sami na drodze i brak jest nadjężdżających z tyłu.Włączenie kierunkowskaza lewego jest naszym obowiązkiem gdyż jest to włączenie się do ruchu a taki manewr musimy zgłosić i zachować szczególną ostrozność.
Natomiast przy zwracaniu musisz również zachowac szczególna ostrożność oraz sygnalizować każdy kierunek jazdy czyli poszczególny manewr
Cos tu sie nie klei BoGo, poprawnym jest tu opis elli, co do twojego to mam zastrzezenia :D
BoGo napisał(a):Jeżeli mamy zamiar zjechać na pobocze lub do prawej krawędzi jezdni to musimy poinformować o tym zamiarze prawym kierunkowskazem - zawsze!!!
Gdy dojezdzamy do prawej krawedzi, zeby sie zatrzymac, nie zmieniajac pasa NIGDY nie wlaczamy kierunkowskazu, chyba ze masz na mysli zmiane pasa, lub zatrzymanie sie na poboczu.
BoGo napisał(a):Nie włączamy kierunkowskazu wtedy gdy zatrzymanie wynikało z sytuacji drogowej czyli np. chwilowej nie mozliwości kontynuowania jazdy.
Tego nie ogarniam :D
BoGo napisał(a):Natomiast przy włączaniu się do ruchu [b]nie musimy włączać lewego kierunkowskazu TYLKO wtedy gdy nie zmieniamy pasa ruchu i gdy nie ma kogo o tym informować (taką możliwość dopuszcza Kodeks Drogowy)
Nie tyle nie musimy, co nie mozemy wlaczac kierunkowskazu, gdy nie zmieniamy pasa.
Co do "gdy nie ma kogo o tym informować (taką możliwość dopuszcza Kodeks Drogowy)" - pokaz mi taki przepis bo pierwsze slysze.
BoGo napisał(a):Włączenie kierunkowskaza lewego jest naszym obowiązkiem gdyż jest to włączenie się do ruchu a taki manewr musimy zgłosić i zachować szczególną ostrozność.
Czy tylko mi sie wydaje, ze BoDo zaprzecza samemu sobie?