Światła w samochodzie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez poweredjj » piątek 13 stycznia 2006, 16:27

Odnosnie sprawdzania swiatel - NIE ZAPOMNIJCIE SPRAWDZIC SWIATLA STOPU!!

Moim zdaniem trzeba albo wcisnac hamulec i poprosic egzaminatora zeby zobaczyl czy dziala, albo jego poprosic zeby wsiadl i wcisnal - a samemu zobaczyc czy stopy swieca.
Nie wiem czy tego wymagaja, ale jesli nie - to na pewno zrobi to dobre wrazenie na egzaminatorze :).

Znalazlem caly poradnik na temat swiatel w Punto: http://www.prawko-kwartnik.info/swiatla.html
Przyda sie egzaminowanym w Trojmiescie :).
11.03.2006 - moj szczesliwy dzien, 6 podejscie

:: forumowy specjalista ds. przypadkow beznadziejnych ::
poweredjj

Postprzez ella » sobota 14 stycznia 2006, 14:38

Pozwoliłam sobie przenieść ten post do nowego topicu. Jest dość istotny dla osób na egzaminie a zniknął w tłumie w topicu o czym innym.
Jakby ktoś miał linki do innych samochodów to pewnie wiele osób będzie wdzięcznych z tego powodu :wink: :D
ella
Moderator

Postprzez Vella » sobota 14 stycznia 2006, 14:50

oo, genialnie.
Bardzo chciałabym zobaczyć w tym topicu zdjęcia świateł (włączonych) w Corsie i w Aveo.

Pół biedy jeśli to ja będę musiała właczyć światła a egzaminator będzie mi mówił, czy się pali czy nie. Ale jeśli to on usiądzie za kierownicą to zapali coś tam (dajmy na to mijania), mówiąc, ze włączył przeciwmgielne a ja dam mu sie podpuścić. :oops:
Tego się obawiam najbardziej (nie licząc łuku i parkowania of course :P)
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez ella » sobota 14 stycznia 2006, 15:01

Vella napisał(a):oo, genialnie.
Bardzo chciałabym zobaczyć w tym topicu zdjęcia świateł (włączonych) w Corsie i w Aveo.

Pół biedy jeśli to ja będę musiała właczyć światła a egzaminator będzie mi mówił, czy się pali czy nie. Ale jeśli to on usiądzie za kierownicą to zapali coś tam (dajmy na to mijania), mówiąc, ze włączył przeciwmgielne a ja dam mu sie podpuścić. :oops:
Tego się obawiam najbardziej (nie licząc łuku i parkowania of course :P)

Rysunków nie mam tylko opis
światła hamowania-z tyłu barwy czerwonej
pozycyjne-z przodu barwy białej lub żółtej selektywnej
odblaskowe-z przodu barwy białej, z tyłu barwy czerwonej, z boku żółtej
awaryjne-powodujace działanie wszystkich kierunkowskazów
drogowe-z przodu barwy białej lub żółtej selektywnej, oswietlajace drogę co najmniej 100 metrówprzed pojazdem
mijania-z przodu barwy białej lub żółtej selektywnej, oświetlajace droge co najmniej 40 metrów
cofania-z tyłu barwy białej
przeciwmgłowe tylne-barwy czerwonej
ella
Moderator

Postprzez wiruswww » sobota 14 stycznia 2006, 19:00

swiatła stopu często jest to taki poziomy pasek za tylną szybą, często ale nie zawsze.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Myslovitz » sobota 14 stycznia 2006, 19:05

Vella napisał(a):oo, genialnie.
Bardzo chciałabym zobaczyć w tym topicu zdjęcia świateł (włączonych) w Corsie.

Ja też byłabym wdzięczna za zdjęcia świateł w Corsie :D
Obawy mam podobne do obaw Velli (jak zwykle :) ).
Jeśli oblałabym mój 4. egzamin na czymś takim, to naprawdę bym się załamała :oops:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez Vella » sobota 14 stycznia 2006, 19:28

wiruswww napisał(a):swiatła stopu często jest to taki poziomy pasek za tylną szybą, często ale nie zawsze.

eee, masz zapewne na mysli, że w niektórych samochodach oprócz świateł stopu "normalnych" jest jeszcze dodatkowe światełko za tylną szybą - zsynchronizowane z tamtymi światłami.

Faktycznie, to może być pewną wskazowką - jak się pali ta lampka to znaczy, że dwa czerwone punkty poniżej są światłami stopu
ale jak lampki nie ma, albo dajmy na to, przepaliła się w niej żarówka? Lepiej więc na to nie liczyc...
Vella

Postprzez ella » sobota 14 stycznia 2006, 19:49

[b]Gdzie co włączyć w Corsie[/b

Obrazek

Pokrętło po lewej stronie kierownicy tuż pod kratką nawiewu ma trzy pozycje.
o - światła wyłączone
pośrodku - światła pozycyjne
prawa- światła mijania

Pod tym pokretłem są jeszcze przyciski
Đ≠ -> światła przeciwmgielne tylne

Dzwignia kierunkowskazów - do siebie
≡D -> światła drogowe

Ja też byłabym wdzięczna za zdjęcia świateł w Corsie

Myslowitz, a jak będziesz jechała ulicą a przed Tobą jakiś samochodzik, którego schematu rozmieszczenia świateł na zewnątrz nie będziesz znała i on zapalii swiatła stopu to Ty będziesz się zastanawiała się co to jest? Każdy samochód ma gdzie indziej rozmieszczone światła ale przecież nie musisz uczyć sie każdego rodzaju samochodu. Po to światła mają różne kolory. STOPY wszędzie są czerwone i nie ma znaczenia w którym są miejscu :wink: .
Swiatła rozpoznaje się po kolorach. Masz w domu samochód weź męża i niech ci pozapala w samochodzie wszystkie rodzaje świateł. Wtedy zobaczysz jaka jest różnica.
ella
Moderator

Postprzez Vella » sobota 14 stycznia 2006, 20:22

ella napisał(a): Myslowitz, a jak będziesz jechała ulicą a przed Tobą jakiś samochodzik, którego schematu rozmieszczenia świateł na zewnątrz nie będziesz znała i on zapalii swiatła stopu to Ty będziesz się zastanawiała się co to jest? Każdy samochód ma gdzie indziej rozmieszczone światła ale przecież nie musisz uczyć sie każdego rodzaju samochodu. Po to światła mają różne kolory. STOPY wszędzie są czerwone i nie ma znaczenia w którym są miejscu :wink: .
Swiatła rozpoznaje się po kolorach. Masz w domu samochód weź męża i niech ci pozapala w samochodzie wszystkie rodzaje świateł. Wtedy zobaczysz jaka jest różnica.

Nie jestem wprawdzie Myslovitz, ale i tak myslimy podobnie więc chyba moge odpowiedzieć ;)

Nie mam problemu z rozpoznawaniem świateł w samochodzie przede mna. Tak ogólnie z koloru, ale pozycyjne tylne chyba też są czerwone, prawda? I przeciwmgłowe. I jakieś tam jeszcze... odblaski chociaż (chociaż trudno pomylić odblaski na placu, oczami przecież im nie zaświecę ;))
Chodzi o kontekst, widzę hamujący samochód, widzę światła, od razu wiem o co chodzi. Raczej trudno się pomylić.
Natomiast w sytuacji gdy muszę stwierdzić na egzaminie co jest co, i jesli egzaminator podpuszcza to mogę mieć problem.
A biorąc poprawkę na ewentualny stres i Efekt Nagłego Zgłupienia Egzaminacyjnego to problem może naprawdę być całkiem spory ;)
Vella

Postprzez beti » sobota 14 stycznia 2006, 20:50

Jesli moge cos wtracic to powiem cos tym ktorzy dopiero beda zdawac na nowych zasadach.Waszym zadaniem na placu jest pokazanie co sie znajduje pod maska i ogolne przygoowanie samochodu do jazdy.Odnosnie swiateł; pokazujecie wszystkie rodzaje swiatel siedzac za kierownica a egzaminator sam sprawdza na zewnarz czy wszystkie dzialaja :idea: Na łuku mozna parzec w boczne lusterka tyle ze nie mozna ich przestawiac ale łuk jest banalnie prosty jest tylko wydłużony i poszerzony takze bez problemów powinniscie zaliczyc.
Życze powodzenia i szerokiej drogi.
1 podejscie 12.12.05-teoria 1 blad.plac + , miasto -
2 podejscie 12.01.06 plac + , miasto +
Czekam na plastik :P
beti

Postprzez Grauko » sobota 14 stycznia 2006, 21:09

Co do sprawdzania śwateł to różnie bywa. W moim przypadku, sam musiałem przekręcać światła, wychodzić i je sprawdzać, oczywiście oprócz światła stopu (egzminator wsiadł i wcisnął pedał hamulca). Na egzaminie nie zapomnijcie także o światłach podświetlających tablicę rejestracyjną (o tych zapomniałem :D ), nie wiem czy to jest aż tak bardzo potrzebne, ale sprawdzić musiałem.
Grauko

Postprzez Myslovitz » niedziela 15 stycznia 2006, 00:19

Grauko napisał(a):Na egzaminie nie zapomnijcie także o światłach podświetlających tablicę rejestracyjną (o tych zapomniałem :D ), nie wiem czy to jest aż tak bardzo potrzebne, ale sprawdzić musiałem.

Może teraz ja zadam głupie pytanie, no ale trudno:
a jak je sprawdzić? przecież one chyba jakoś z inymi muszą się włączyć, prawda?
Z którymi?
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 stycznia 2006, 10:36

Podświetlenie tablicy świeci zawsze razem z tylnymi pozycyjnymi (czyli przy włączonych pozycyjnych, mijania czy drogowych).
scorpio44

Postprzez lucyas » niedziela 15 stycznia 2006, 18:33

w kazdych samochodach jes inaczej a w corsie i punto chcac włącyć światał musze miec zapłon??:> czy sprawdzacie na właczonym silniku?
PRAWO JAZDY KAT T
zdane za 1 razem;]
B za 2 ;]
lucyas

Postprzez Grauko » niedziela 15 stycznia 2006, 18:40

Z tego co wiem, w Puncie i w Corsie wystarczy raz przekręcić kluczyk, nie musisz włączać silnika aby sprawdzić stan świateł.
Grauko

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy