Nowy system egzaminów na prawo jazdy od 10 stycznia 2006 rok

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowy system egzaminów na prawo jazdy od 10 stycznia 2006 rok

Postprzez ella » wtorek 20 grudnia 2005, 20:51

Zakladam nowy topic, żeby tej bardzo ważnej informacji nie wyszukiwać wśród innych topiców.
I mam nadzieję, że nie padnie już na forum pytanie "Od kiedy nowe zasady " :wink:

Nowy system egzaminów na prawo jazdy od 10 stycznia 2006 roku
Biuro Informacji i Promocji informuje, że na podstawie wyniku monitoringu przeprowadzonego w wojewódzkich ośrodkach ruchu drogowego Minister Transportu i Budownictwa Jerzy Polaczek podjął decyzję o nie przesuwaniu terminu wejścia w życie nowego systemu egzaminowania na prawo jazdy, które ma obowiązywać od 10 stycznia 2006 roku. Jednakże ze względu na fakt, że nie wszystkie ośrodki egzaminacyjne zdążyły z zakupem kamer do samochodów i z przygotowaniem placów manewrowych dla egzaminów na kategorie C, D, E i T, minister zdecydował o przesunięciu o 3 miesiące terminu wejścia w życie rozporządzenia w tym zakresie. W związku z tym dnia 20 grudnia br. minister przesłał do konsultacji społecznych Projekt rozporządzenia Ministra Transportu i Budownictwa zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów.

Wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego, które zdążyły z montażem kamer w samochodach i z przygotowaniem placów manewrowych dla egzaminów na kategorie C, D, E i T mogą od 10 stycznia 2006 roku przeprowadzać egzaminy zgodnie z nowym systemem. Natomiast ośrodki, które nie zdążyły z przygotowaniem mają na to czas do 10 kwietnia 2006 roku.

Konieczność nowelizacji rozporządzenia wynika z opóźnień w pracach prowadzonych przez wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego mających na celu dostosowanie się do nowych zasad przeprowadzania egzaminów na prawo jazdy. Minister Transportu i Budownictwa, na podstawie uzyskanej od Wojewodów informacji dokonał oceny stanu przygotowania poszczególnych wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego do wprowadzenia w życie nowych przepisów dotyczących egzaminowania kierowców. Z analizy wynika, że 16 z 49 wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego zakończyło już procedury przetargowe lub ma już zamontowane kamery w samochodach egzaminacyjnych. W pozostałych ośrodkach wystąpiły opóźnienia w podjęciu prac dostosowawczych. Problemy, które powstają w trakcie przygotowań, to głównie brak możliwości zakończenia rozpoczętych procedur przetargowych na urządzenia do rejestracji przebiegu egzaminu dla prawa jazdy kategorii „B”. Procedury te prowadzone zgodnie z przepisami ustawy o zamówieniach publicznych w przypadku odwołań nie zakończą się w terminie pozwalającym na wyposażenie pojazdów w wymagane kamery przed 10 stycznia 2006 r. W celu rozwiązania problemu wejście w życie przepisów rozporządzenia stanowiących o obowiązku rejestracji egzaminu na prawo jazdy kategorii „B” oraz montażu kamer w samochodach egzaminacyjnych przesuwa się o 3 miesiące, czyli do 10 kwietnia 2006 r.

Większość wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego poinformowała, że na 10 stycznia 2006 r. będzie miała możliwość przygotować place manewrowe według nowych zasad egzaminowania. Jednakże kilka ośrodków ze względu na konieczność uzyskania odpowiednich zezwoleń na wycinkę drzew i rozbiórkę budynków nie jest w stanie, zgodnie z prawem, zakończyć przygotowania placów manewrowych dla wyższych kategorii prawa jazdy (C, D, E i T). Po uzyskaniu niezbędnych zezwoleń ośrodki te będą mogły przystąpić do dalszych prac przystosowujących place do nowych przepisów. (jb)
ella
Moderator

Postprzez ymonm » wtorek 20 grudnia 2005, 21:36

Ua, co za informacja! Nie za bardzo mnie ona cieszy, wicepremier mowil, zeby wszystko przesunac o 6 miesiecy, a tu nagle taka zagrywka :shock:

Ciekawe jak to bedzie w moim WORDzie, w Kaliszu...

wg mnie trzeba bylo wszystko przeniesc o np. 3 miesiace i dac jasno do zrozumienia, ze kazdy osrodek musi wszystko (!) zalatwic do danego czasu. Wtedy nie byloby komplikacji, panowalaby jasnosc...

Uwazacie, ze osrodki daja rade zorganizowac wszystko do 10 stycznia?
#1 plac - miasto -
#2 Plac + miasto -
#3 3.01.'06. Plac + Miasto + ZDANE!
17 stycznia - prawko odebrane
---
Z każdym kilometrem nabywam doświadczenia...
ymonm

Postprzez volve » wtorek 20 grudnia 2005, 21:47

To ja zadam takie szybkie małe pytanko :) Otóż jak to jest z osobami które już podchodziły do egzaminu?? Czy będą go zdawać na starych zasadach, czy na nowych??
volve

Postprzez ella » wtorek 20 grudnia 2005, 21:59

Uwazacie, ze osrodki daja rade zorganizowac wszystko do 10 stycznia?

Na kategorię B wystarczy przemalować tylko łuk. A na kamery mają 3 miesiące.
Z innymi kategoriami będzie większy bałagan. Bo to jaki będzie egzamin przez trzy miesiące będzie zależało od danego WORDU. Ludzie zaczną się przepisywać i zacznie się wędrówka ludów.

Otóż jak to jest z osobami które już podchodziły do egzaminu?? Czy będą go zdawać na starych zasadach, czy na nowych??

Wszyscy po nowemu. W rozporządzeniu jest napisane, że osoby które kończyły wcześniej kurs spełniają określone w rozporządzeniu warunki.
ella
Moderator

Postprzez xtek » wtorek 20 grudnia 2005, 22:09

Czyli jak moja dziewczyna zdawala ostatnio i nie zdala i ma termin na 11.01.2006 w tarnobrzegu gdzie juz sa kamery to bedzie zdawac po nowemu??
Egzamin 13.09.2005
Prawko kat. B od 19.09.2005
xtek

Postprzez milena » wtorek 20 grudnia 2005, 22:10

volve napisał(a):To ja zadam takie szybkie małe pytanko :) Otóż jak to jest z osobami które już podchodziły do egzaminu?? Czy będą go zdawać na starych zasadach, czy na nowych??

Jak zapytałam o to (niecały miesiąc temu) mojego instruktora, to mi powiedział:
"Egzamiantorzy wychodzą z założenia, że kończąc kurs, umiesz parkować wszędzie i nie powinno Ci robić różnicy, czy to są słupki, czy prawdziwe samochody. (...) Ale z nimi nigdy nic nie wiadomo. Nie zapominajmy, że żyjemy w Polsce, tu nic nie wiadomo."

Wiec cóż więcej mówić...
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
milena

Postprzez abrover » wtorek 20 grudnia 2005, 22:18

Niech ktoś opisze dokładnie albo zalinkuje wszystkie zmiany. Ja zacząłem kurs w listopadzie i będę sie zapisywał w styczniu a już kończę jazdy. Słyszałem że są kamery i szerszy rękaw i parkowanie na mieście i 194 zł za egzamin. Proszę o więcej szczegółów, najlepiej wszystko.

Słyszałem też że trzeba będzie sprawdzić płyny i stan bieżników
abrover

Postprzez ella » wtorek 20 grudnia 2005, 22:29

ella
Moderator

Postprzez Klog » wtorek 20 grudnia 2005, 22:36

Jakby ktoś wolał w html'u:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 27 października 2005 r.
w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów
(Dz. U. z dnia 31 października 2005 r.)
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm
Klog

Postprzez mb » wtorek 20 grudnia 2005, 22:46

ośrodki które oficjalnie nie zdążą z przygotowaniem do nowych egzaminów przesuwają je do kwietnia prawda?. Które to? :lol:
mb

Postprzez ella » wtorek 20 grudnia 2005, 22:59

mb napisał(a):ośrodki które oficjalnie nie zdążą z przygotowaniem do nowych egzaminów przesuwają je do kwietnia prawda?. Które to? :lol:

Przesuwają tylko na inne kategorie poza B. W kategori B przesuwaja tylko montaż kamer.
ella
Moderator

Postprzez volve » wtorek 20 grudnia 2005, 23:04

mb-->> czytaj ze zrozumieniem. Każdy ośrodek do 10 stycznia musi miec przygotowany plac. Jedynie moga nie zdazyc z zamontowaniem kamer w samochodzie, i tylko ta czesc rozporządzenia bylaby przesuwana o 3 miesiace.

Jesli chodzi o plac w Szczecinie, to podobno już połowa placu jest przemalowana, wiec na 10 stycznia juz maja wszystko przygotowane(nie wiem, jak z kamerkami).

A co do tego, że ludzi ze starym kursem beda podchodzić na nowych zasadach to moj kumpel sie zalamie. A mowielm mu, zeby jak najszybciej zapisal sie na kolejny egzamin, bo pozniej to nic nie wiadomo.
volve

Postprzez abrover » środa 21 grudnia 2005, 00:27

a jest pewne na 100% że pytania sie nie zmienią na nowym egzamie ?
abrover

Pytanie???

Postprzez katA » środa 21 grudnia 2005, 00:57

czy zmiany dotykają kategorii A w jakikolwiek sposób?

mam 9 stycznia teorię...
katA

Postprzez Lukasz » środa 21 grudnia 2005, 02:13

To jest bez sensu. Uczyłem się na starych zasadach i chcę zdawać na starych. Osoby, które uczyły się według starych zasad powinny mieć możliwość według nich zdawania.
W jednych będą zdawać po staremu w innych po nowemu...
A gdzie czas aby przygotować się zdawać według tych nowych zasad?
Lukasz

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy