Roznice miedzy punto 2/3 a 4/5 drzwiowym

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Roznice miedzy punto 2/3 a 4/5 drzwiowym

Postprzez dwd01 » środa 30 listopada 2005, 10:29

Mozecie napisac jakie sa roznice miedzy nimi w wykonywaniu manewrow na placu?
wiem ze jest dosyc spora w robieniu prostopadlego tylem bo na kursie robilem 2 drzwiowym a na egzaminie 4 i oblalem... nie zmiescilem sie.... pozatym instruktos sam gadal ze sa roznice...
dwd01

Postprzez wiruswww » środa 30 listopada 2005, 11:44

to robią punta 2 i 4 drzwiowe? wow, nie wiedziałem, ja myslałem ze są 3 i 5 :) A co do roznic to trzeba brać na logike, wiadomo że ten 3 drzwiowy bedzie troche krutszy a więc i zwrotniejszy. Nie uczcie się placyku na pamięc, trzeba znac scemty ale do przesady, trzeba też wiedziec jak się zachować w razie gdybys za wczesnie lub za pozno skrecil, trzeba patrzec na to co się robi a nie bezmyslnie jechac na pamięc.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez dianda » środa 30 listopada 2005, 13:45

ja mialam inna sytuacje. Wezszy pas ruchu niz na placu cwiczeniowym... Pierwszą próbe oblalam, bo podjechałam schematycznie. Za drugim brałam na wyczucie a nie na liczenie i bylo ok :)
:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Re: Roznice miedzy punto 2/3 a 4/5 drzwiowym

Postprzez Myslovitz » środa 30 listopada 2005, 14:12

dwd01 napisał(a):Mozecie napisac jakie sa roznice miedzy nimi w wykonywaniu manewrow na placu?

Na stronie http://www.fiat.pl są podane parametry techniczne Punto 3 i 5 drzwiowego i wynika z nich, że 5-drzwiowy (3865 mm) jest dłuższy o 2,5 cm od 3-drzwiowego (3840 mm), ale szerokość mają taką samą (1660 mm) :)
To chyba nie jest jakaś szalona różnica (chyba) :wink:

Ja ćwiczę na Oplu Corsie 5-drzwiowym a na egzaminie są też 3-drzwiowe, ale między nimi nie ma żadnej różnicy, jeśli chodzi o wymiary, jedynie układ bocznych szyb jest inny :D
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez Iza.555 » piątek 02 grudnia 2005, 16:41

U mnie na examie były punta 5 drzwiowe.
W moim OSK uczylam się na 3 drzwiowym, a potem jeżdziłam jeszcze 5-drzwiowym.
JEST RÓZNICA. Ma to znaczenie przy dwóch manewrach:
- przy parkowaniu równoległym
- i prostopadłym tyłem.
W 3-drzwiowym Punto uczono mnie na lusterko/ słupek (tzn.kiedy lusterko zbliża się do słupka itd...) Może jest to dobra metoda ale jak dla mnie troche abstrakcyjna a przede wszystkim nie przydaje się w parkowaniu na mieście. Osobiście wolę patrzeć się w tylną szybę,. Jest to pewniejszy sposób i w zasadzie chyba jedyny poprawny.
Nauczył mnie tego instruktor w Puncie 5-drzwiowym. Zwrócił uwagę że w 3-drzwiowym jest troszkę inaczej właśnie ze względu na układ szyb. Całe szczęście na examie miałam 5-drzwiowe i parkując równolegle mogłam zaufać tylnej szybie :))
Prawo jazdy kat.B --> 10 listopad 2005:)
Iza.555

Powrót do Egzamin na prawo jazdy